Activitate susţinută la Hărău, în ciuda dificultăţilor financiare

72

Localitatea de pe Valea Mureşului nu dispune de un buget generos, dar edilii implementează diferite proiecte pentru dezvoltarea aşezării

Deşi este foarte aproape de aşezări urbane din judeţ, precum Deva, Simeria sau Geoagiu, comuna Hărău are problemele specifice oricărei localităţi rurale.

primar-harau

Crearea de locuri de muncă, principala prioritate

Din păcate, şi aici una dintre cele mai mari probleme o reprezintă partea financiară precară, la acest capitol, într-un mod nefericit, contribuind mai mulţi factori.   „Comuna Hărău nu dispune de un buget generos datorită faptului că nu există contribuabili cu sume importante, iar agenţii economici care mai rezistă la nivel local se confruntă, la rândul lor, cu probleme de ordin financiar, o parte dintre ei având întârzieri de plată la taxele şi impozitele locale. Aceste aspecte se datorează, în mare măsură, perioadei de recesiune economică pe care o traversăm în realitate, şi care induce  o situaţie de scădere a venitului, implicit a siguranţei locurilor de muncă şi a câştigului real în raport cu cheltuielile. De asemenea, avem, la nivelul comunităţii, o mare nevoie de iniţiative şi investiţii care să genereze locuri de muncă, pentru că, după o perioadă în care am avut construcţia culoarului de autostradă şi lucrări de infrastructură în comună, unde am reuşit să cooptam în activitate aproape toată populaţia aflată în căutarea unui loc de muncă, suntem acum în situaţia demobilizării acestora în urma încheierii activităţii şantierelor respective. În aceste condiţii va fi benefică orice initiaţivă în urma căreia să se asigure ocuparea forţei de muncă disponibile în momentul de faţă. Am evidenţiat aceste aspecte datorită faptului că ocupa locul cel mai important în asigurarea vieţii şi bunăstării celor care trăiesc în localitatea noastră”, a declarat Ioan Dorin Jibetean, primarul comunei Hărău.

Pentru toate satele

Activităţile primăriei, unele de continuitate, se derulează pe raza întregii comune şi asigură o redistribuire cât mai echitabilă a execuţiei bugetare în toate satele aparţinătoare, atât în ce priveşte serviciile publice, cât şi investiţiile derulate. « De la începutul lui 2014 şi până în prezent am reuşit, în ciuda precipitaţiilor deosebit de abundente, să întreţinem, prin lucrări de cosire, curăţenie şi altele, în funcţie de situaţie, tot domeniul public din interiorul satelor şi din zona principalelor drumuri din comună. De asemenea, am construit containere pentru pet-uri şi mase plastice, pe care le-am amplasat în locurile circulate din sate, pentru colectarea acestor deşeuri. Funcţionarii primăriei, împreună cu topograful angajat în acest sens, au făcut eforturi deosebite, finalizând, în cursul lunii iunie, operatţunea de inventariere a fondului funciar, în conformitate cu prevederile Legii 165/2013, fiind printre primele comune din judeţ care au încheiat această operaţiune. De asemenea am reluat întocmirea planurilor parcelare pentru terenurile forestiere din satul Bârsuu şi repoziţionarea parcelelor, această acţiune fiind realizată în proporţie de aproximativ 50%. În prezent suntem foarte aproape de finalizarea Planului Urbanistic General al comunei, acesta fiind în evaluarea finală de mediu, după care urmează avizul Consiliului Judeţean Hunedoara şi aprobarea finală în Consiliul Local », a mai spus Ioan Dorin Jibetean, primarul din Hărău.

 

 

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.