Accesare de fonduri europene la Vorţa

În această comună hunedoreană se doreşte amenajarea unei baze sportive

primar vorta

Depunerea de proiecte şi, implicit, atragerea de fonduri europene, reprezintă o bună oportunitate de dezvoltare pentru aşezările din mediul rural. Şi, când este vorba despre localităţi cu o populaţie mică, este cu atât mai bine.

Cu gazon sintetic şi nocturnă

La ora actuală, reprezentanţii administraţiei publice locale din Vorţa doresc, în mod firesc, să modernizeze aşezarea pe care o gestionează. „Am reuşit, nu cu mult timp în urmă, să reînnodăm, după 23 de ani, o tradiţie, prin organizarea festivalului „Primăvara vorţană”. De asemenea, în ultima perioadă am făcut mai multe reparaţii la drumuri şi la unităţile de învăţământ din comună. Pentru perioada imediat următoare ne propunem să accesăm şi fonduri europene, pentru amenajarea unei baze sportive multifuncţionale în comună, care să fie dotată cu gazon sintetic, vestiare sau instalaţie de nocturnă. În acest sens, vom depune un proiect, prin Grupul de Acţiune Locală (GAL) „Sargeţia”, din care facem şi noi parte, un proiect, valoarea acestuia ridicându-se la suma de 50.000 de euro. Astfel încercăm să oferim tinerilor din localitate, dar nu numai, o oportunitate, cred eu plăcută, de petrecre a timpului liber, noi fiind deficitari la acest capitol”, a declarat primarul comunei Vorţa, Radu Emil Bureană.

Bisericile din lemn

Cu o populaţie de circa 800 de locuitori, Vorţa are în componenţă, pe lângă localitatea de reşedinţă omonimă, alte şase sate, respectiv Certeju de Jos, Coaja, Dumeşti, Luncşoara, Valea Poienii şi Visca. Situată într-un loc mai „ferit” privirii, la 43 de kilometri de Deva, accesul auto făcându-se pe un drum relativ secundar, cea mai apropiată staţie CFR fiind cea din Ilia, dar într-un decor natural splendid, comuna Vorţa este o adevărată oază de linişte. Aici pot fi întâlnite mai multe biserici din lemn, care, cu siguranţă, atrag atenţia celor ce vizitează această pitorească aşezare. De mare valoare patrimonială este biserica din lemn „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe”, din satul Visca, care a fost ridicată în 1764, tot în secolul al XVIII-lea fiind edificat şi lăcaşul de cult ortodox din Luncşoara, cu hramul „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavril”. De asemenea, merită văzute şi celelalte două biserici din lemn din comună, cea cu hramul „Sfântul Nicolae” din localitatea de reşedinţă, din secolul al XIX-lea, şi cea din Valea Poienii („Sfântul Ioan Botezătorul”), construită în 1920.

 

 

 

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

paisprezece − 2 =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ACTUALITATE
ASEDIAŢI DE EVENIMENTE. Garda Cetăţii în acţiune fitness în aer liber la Cetatea Deva         „SCÂRŢ-SCARŢ” PÂNĂ VINERI. Primarul Devei păsuieşte gunoierul cu trei zile         SĂRBĂTOAREA MOŢILOR. Sâmbătă începe Târgul de Fete de pe Muntele Găina         PARLAMENTUL EUROPEAN. Siegfried Mureșan cere aderarea României la spațiul Schengen         Castelul Corvinilor va intra în șantier în luna august         INVESTIȚIE Ce localități din Hunedoara vor fi racordate la noua rețea de gaze naturale         Sistem de supraveghere video pe străzile Simeriei         Autostrada Lugoj – Deva. Cele mai recente imagini aeriene de pe Loturile 3 și 4. Cât mai e de lucru         Emblema de onoare a M.A.I. conferită unui jandarm hunedorean         BINE CĂ N-A VENIT MADONA! Nedeia Vulcăneană l-a prins pe Ile Primarul cu closetul „pe vine”         Grădină urbană pe fonduri UE în zona Grigorescu         O tură de o zi, pe aici, pe-aproape: Deva – Râpa Roșie – Alba Iulia – Ampoița – Giardini di Zoe         Contracte de 15 milioane de euro. Cele mai vizitate monumente istorice din Hunedoara reabilitate pe fonduri UE         CJH PROMITE – PRIMĂRIA DEVA FACE. Chinezii deschid o fabrică de mobilă la Deva         Gara de poveste a municipiului Brad, în șantier de aproape trei ani. Lucrările nu sunt finalizate         Un motociclist a fost lovit de un autocamion pe șoseaua Deva – Lugoj         Ramona Mănescu, propunere ALDE pentru postul de ministru la Externe         Tragedie în Deva         Dosarul electronic la Tribunalul Hunedoara         Patru hunedoreni anchetați pentru braconaj