Accesare de fonduri europene la Vorţa

În această comună hunedoreană se doreşte amenajarea unei baze sportive

primar vorta

Depunerea de proiecte şi, implicit, atragerea de fonduri europene, reprezintă o bună oportunitate de dezvoltare pentru aşezările din mediul rural. Şi, când este vorba despre localităţi cu o populaţie mică, este cu atât mai bine.

Cu gazon sintetic şi nocturnă

La ora actuală, reprezentanţii administraţiei publice locale din Vorţa doresc, în mod firesc, să modernizeze aşezarea pe care o gestionează. „Am reuşit, nu cu mult timp în urmă, să reînnodăm, după 23 de ani, o tradiţie, prin organizarea festivalului „Primăvara vorţană”. De asemenea, în ultima perioadă am făcut mai multe reparaţii la drumuri şi la unităţile de învăţământ din comună. Pentru perioada imediat următoare ne propunem să accesăm şi fonduri europene, pentru amenajarea unei baze sportive multifuncţionale în comună, care să fie dotată cu gazon sintetic, vestiare sau instalaţie de nocturnă. În acest sens, vom depune un proiect, prin Grupul de Acţiune Locală (GAL) „Sargeţia”, din care facem şi noi parte, un proiect, valoarea acestuia ridicându-se la suma de 50.000 de euro. Astfel încercăm să oferim tinerilor din localitate, dar nu numai, o oportunitate, cred eu plăcută, de petrecre a timpului liber, noi fiind deficitari la acest capitol”, a declarat primarul comunei Vorţa, Radu Emil Bureană.

Bisericile din lemn

Cu o populaţie de circa 800 de locuitori, Vorţa are în componenţă, pe lângă localitatea de reşedinţă omonimă, alte şase sate, respectiv Certeju de Jos, Coaja, Dumeşti, Luncşoara, Valea Poienii şi Visca. Situată într-un loc mai „ferit” privirii, la 43 de kilometri de Deva, accesul auto făcându-se pe un drum relativ secundar, cea mai apropiată staţie CFR fiind cea din Ilia, dar într-un decor natural splendid, comuna Vorţa este o adevărată oază de linişte. Aici pot fi întâlnite mai multe biserici din lemn, care, cu siguranţă, atrag atenţia celor ce vizitează această pitorească aşezare. De mare valoare patrimonială este biserica din lemn „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe”, din satul Visca, care a fost ridicată în 1764, tot în secolul al XVIII-lea fiind edificat şi lăcaşul de cult ortodox din Luncşoara, cu hramul „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavril”. De asemenea, merită văzute şi celelalte două biserici din lemn din comună, cea cu hramul „Sfântul Nicolae” din localitatea de reşedinţă, din secolul al XIX-lea, şi cea din Valea Poienii („Sfântul Ioan Botezătorul”), construită în 1920.

 

 

 

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
ACTUALITATE
Incendiu puternic pe calea ferată Simeria – Petroșani         Bărbat întors din Scoția, rătăcit în Ținutul Pădurenilor, după ce căutase Moldova cu GPS-ul         Tragedie în satul Totești. Un bărbat a murit strivit de o conductă de gaz         A murit Costel Alic         Centrul cultural, clădirea IPH și bisericile din Deva – iluminate arhitectural         Cetatea Deva și Centrul Cultural ”Drăgan Muntean”, iluminate în culorile Tricolorului, de ziua Unirii!         Bilanțul Inspectoratului de Poliție al Județului Hunedoara pe anul 2019         Hora Unirii la Biblioteca Județeană         Marius Surgent, președinte ALDE Hunedoara: Legea privind preluarea personalului SMURD de către ISU va fi supusă din nou dezbaterii parlamentare         Acţiune cu efective mărite a poliţiştilor rutieri, în vederea reducerii riscului rutier         Atenție pe ce puneți toporul! Poliția a descins la tăietorii de lemne         Magistrați nemulțumiți. Decizie importantă luată de Adunarea Generală a Judecătorilor din Tribunalul Hunedoara         Primarul Devei, ţinta unei manipulări ordinare de tip ONG         Percheziţii în județul Hunedoara, la suspecți de proxenetism         Povestea tezaurului cărbunarilor, comoara din Sarmizegetusa Regia         Cursa „nebună” a unui tânăr pe bulevardele Devei. Șoferul era drogat și nu avea permis         Lăpugiu de Sus – 580 de ani de la prima atestare documentară         Carne de curcan suspectă de gripă aviară, pe galantare din județ         Cei mai buni dintre cei buni în competiție         Dezbatere publică pe bugetul municipiului Hunedoara