Accesare de fonduri europene la Vorţa

În această comună hunedoreană se doreşte amenajarea unei baze sportive

primar vorta

Depunerea de proiecte şi, implicit, atragerea de fonduri europene, reprezintă o bună oportunitate de dezvoltare pentru aşezările din mediul rural. Şi, când este vorba despre localităţi cu o populaţie mică, este cu atât mai bine.

Cu gazon sintetic şi nocturnă

La ora actuală, reprezentanţii administraţiei publice locale din Vorţa doresc, în mod firesc, să modernizeze aşezarea pe care o gestionează. „Am reuşit, nu cu mult timp în urmă, să reînnodăm, după 23 de ani, o tradiţie, prin organizarea festivalului „Primăvara vorţană”. De asemenea, în ultima perioadă am făcut mai multe reparaţii la drumuri şi la unităţile de învăţământ din comună. Pentru perioada imediat următoare ne propunem să accesăm şi fonduri europene, pentru amenajarea unei baze sportive multifuncţionale în comună, care să fie dotată cu gazon sintetic, vestiare sau instalaţie de nocturnă. În acest sens, vom depune un proiect, prin Grupul de Acţiune Locală (GAL) „Sargeţia”, din care facem şi noi parte, un proiect, valoarea acestuia ridicându-se la suma de 50.000 de euro. Astfel încercăm să oferim tinerilor din localitate, dar nu numai, o oportunitate, cred eu plăcută, de petrecre a timpului liber, noi fiind deficitari la acest capitol”, a declarat primarul comunei Vorţa, Radu Emil Bureană.

Bisericile din lemn

Cu o populaţie de circa 800 de locuitori, Vorţa are în componenţă, pe lângă localitatea de reşedinţă omonimă, alte şase sate, respectiv Certeju de Jos, Coaja, Dumeşti, Luncşoara, Valea Poienii şi Visca. Situată într-un loc mai „ferit” privirii, la 43 de kilometri de Deva, accesul auto făcându-se pe un drum relativ secundar, cea mai apropiată staţie CFR fiind cea din Ilia, dar într-un decor natural splendid, comuna Vorţa este o adevărată oază de linişte. Aici pot fi întâlnite mai multe biserici din lemn, care, cu siguranţă, atrag atenţia celor ce vizitează această pitorească aşezare. De mare valoare patrimonială este biserica din lemn „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe”, din satul Visca, care a fost ridicată în 1764, tot în secolul al XVIII-lea fiind edificat şi lăcaşul de cult ortodox din Luncşoara, cu hramul „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavril”. De asemenea, merită văzute şi celelalte două biserici din lemn din comună, cea cu hramul „Sfântul Nicolae” din localitatea de reşedinţă, din secolul al XIX-lea, şi cea din Valea Poienii („Sfântul Ioan Botezătorul”), construită în 1920.

 

 

 

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

15 + patru =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
ACTUALITATE
Tragedie la intrarea în Petroșani. Două autoturisme s-au ciocnit violent         Aniversarea Zilei Pompierilor din România la Deva         Carmen Hărău (PNL) – „Modificarea de către PSD a Programului de guvernare nu are nici legitimitate politică și nici electorală!”         Campanie educativă derulată de polițiști         Canalizarea ajunge în zona turistică de pe malul Lacului Cinciș         Blocul ANL construit în Hunedoara așteaptă o nouă investiție         Răfuială între interlopii din Valea Jiului         SE ÎNTÂMPLĂ ÎN HUNEDOARA. Prima locuinţă protejată pentru victimele violenţei domestice         Ştrandul Municipal din Deva îşi închide porţile         Consiliul Județean cumpără un autocar la un preț uriaș         Angajații de la Castelul Corvinilor acuzați de discriminare         Primăria Deva cumpără teren pentru relocarea romilor din Grigorescu         Primăria Deva cumpără 12 autobuze la mâna a doua         Deva a început încă o campanie de dezinsecţie şi deratizare         SĂNĂTATE. Consiliul Judeţean a alocat Spitalului de Urgenţă peste 300.000 lei         Asistenta tv în ipostaze provocatoare, în curtea mănăstirii Prislop         Cum arată, de fapt, zona în care CNAIR a reclamat fisuri uriașe în Autostrada Lugoj – Deva         Autostrada Lugoj – Deva nu se deschide în septembrie. Probleme grave pe Lotul 3         Un nou episod în dosarul „matriței de la Sarmizegetusa Regia”. Expertiza a stârnit controverse         DUPĂ CINCI ANI, FĂRĂ JUDECATĂ. Procurorii DNA au clasat dosarul preşedintelui Mircea Moloţ pentru abuz în serviciu