Accent pe cultură la Crişcior

Primarul Ovidiu Ilie Furdui a semnat, recent, un contract prin care va fi modernizat un obiectiv important pentru comună

primar criscior

În comunele hunedorene vechiul şi noul încep să se îmbine, în ultima perioadă, într-un mod cât mai armonios, lucru care nu poate fi decât benefic.

Pentru căminul cultural de la Zdrapţi

Astfel, pe lângă păstrarea tradiţiilor, de care străinii se minunează când le văd, în majoritatea localităţilor din mediul rural ale judeţului Hunedoara se „practicăşi metode specifice secolului XXI, ca în orice ţară membră a Uniunii Europene, aşa cum este şi România. Cel mai concret exemplu în acest sens este accesarea de fonduri europene. Una dintre comunele hunedorene unde se îmbină vechiul cu noul este şi Crişcior. Bunăoară, la puţin timp după ce s-a desfăşurat, la Gurabarza, un apreciat festival folcloric, o adevărate sărbătoare în frumoasa localitate zărăndeană, primarul comunei Crişcior, Ovidiu Ilie Furdui a semnat, în numele comunităţii pe care o reprezintă, un contract ce prevede o finanţare europeană. „Este ştiut faptul că localitatea Crişcior face parte din Grupul de Acţiune Locală (GAL) Ţara Zarandului, ce îşi are sediul la noi, în satul de reşedinţăşi care are în componenţă 13 comune din zonă. Împreună cu alţi nouă primari am semnat un contract de finanţare europeană. În cazul nostru, acesta are o valoare de circa 100.000 de euro. Din aceşti bani va fi reabilitat, atât pe exterior, cât şi pe interior căminul cultural din satul aparţinător Zdrapţi”, a declarat primarul Ovidiu Ilie Furdui.

Colaborare

Colaborarea dintre comunele din Ţara Moţilor, una de când lumea, parcă, nu se opreşte aici, ci merge mai departe, tot spre binele unor comunităţi. Astfel, o colaborare ce pare a da rezultate fructuoase se va desfăşura între comunele Luncoiu de Jos şi Crişcior. „Am avut mai multe discuţii cu colegul şi prietenul meu Călin Dorin Dud, primarul din Luncoiu de Jos, şi cred că am luat o decizie bună pentru ambele localităţi. Astfel, am decis să formăm, în comun, un ansamblu artistic ce se va numi „Fiii Zarandului”. Este bine ştiut că în Luncoiu de Jos există grupul de dansuri „Stejărelul” şi în Crişcior există formaţie şi instrumente. Astfel, salvăm ambele entităţi şi le oferim perspective mai bune pentru viitor. În noua formulă vom participa, cu siguranţă, măcar la un festival internaţional”, a afirmat primarul din Crişcior.

Cu bani europeni

În Crişcior se fac, însă, şi alte investiţii, nu doar în domeniul culturii. Astfel, recent a fost finalizat un proiect integrat, cu finanţare europeană, de 2,5 milioane de euro, depus pe măsura 322, iar alte lucrări sunt în derulare. „Proiectul cuprindea modernizarea a 12 km de drumuri comunale, amenajarea unui centru After School în Crişcior, achiziţionarea de utilaje multifuncţionale, pentru activităţi edilitar – gospodăreşti, precum şi dotarea cu mobilier adecvat şi instrumente muzicale a căminului cultural din Zdrapţi. De asemenea, Centrul de Informare din Gurabarza, realizat tot prin fonduri europene, este finalizat în proporţie de 90%. Practic, în 2013 avem în derulare investiţii de aproximativ 3 milioane de euro, iar primăria, la unele dintre aceste proiecte, trebuie să asigure o cotă de cofinanţare. Din acest motiv este posibil ca, în acest an, să nu mai organizăm Zilele comunei, deoarece considerăm că investiţiile pentru comunitate sunt mai importante decât distracţia şi sper ca şi concetăţenii mei să înţeleagă acest lucru”, a spus Ovidiu Ilie Furdui, primarul comunei Crişcior.

 

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

zece + optsprezece =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
ACTUALITATE
Accident rutier pe șoseaua Hunedoara – Deva         Tânăr acuzat de înșelăciune         Hoți prinși în urma unei razii         Clădirea Primăriei Hunedoara intră în renovare         CĂLARE PE MONUMENTUL UNESCO. Promovează monumentul sau obiceiurile proaste?         LIBERALII STRÂNG RÂNDURILE. Primarul Devei face lobby pentru Termocentrala Mintia         Palatul Administrativ va fi scos din bălării         LA ÎNTRECERE CU TELESCAUNUL DIN PARÂNG. Provocare pentru cei mai buni alergători montani din România         SPECTACOL. „4 (for) stand up”, super-show de comedie la Deva         Drumul spre Poiana Pelegii, din Retezat, a fost blocat         Razii ale polițiștilor de la Transporturi Feroviare: doi hoți de pe calea ferată au fost prinși         Noapte de coșmar pentru hunedoreni. Vijeliile au făcut ravagii         TOP 15 lucruri pe care NU trebuie să le uiți când pleci cu mașina în lunile geroase!         FIRMA MERGE GREU ŞI POTICNIT. Protest la Termocentrala Mintia pe tema majorărilor salariale         Adolescentă tâlhărită în Petroșani         Centenar Alexandru Vlahuță         Dezastrul anunțat la Sarmizegetusa Regia         Clădirea fantomă din Parcul Corvin a fost pusă la pământ într-o săptămână         Comunicat de presă – SC KRYSTAL TURISM SRL: ,,CONSTRUIRE VILĂ TURISTICĂ ȘI FILIGORIE”         ALEGERI. PSD a câștigat în Valea Jiului și la Brad, dar a pierdut la Hunedoara și Orăștie