Şperţuiala s-a născut la sate. Magii darurilor palmate (Pamflet)

104

magi

[box border=”full”]Ştirea:

Curtea de Conturi a dat pe goarnă, deunăzi, trăsnăile primarilor hunedoreni. Marfă nu glumă. Realitatea bate pamfletu’. Şi primarii de comună sunt mai dibaci la spartul banilor ca cei de la oraş. Numai că, din păcate şi nedrept, primarii de la ţară pungăşesc în anonimitate. Fără să-i bage nimeni în seamă. Presa stă chitită pe orăşeni în vreme ce jupânii satelor îşi fac de cap. La Ghelari tăcerea e mai scumpă ca oriunde în judeţ. Costă cam 380.000 de lei (aproape patru miliarde de lei vechi), după cum a constatat Curtea de Conturi. De la Vaţa se ajunge mult mai uşor în străinătate ca din Deva… Distracţia îi costă pe nomazii de la primărie în jur de 200.000 lei. Primăria din Brănişca a forat în economia subterană aproape 300.000 lei şi de la suprafaţă a „sustras” (zic auditorii financiari) jumătate din ce era pe dedesubt, să nu bată la ochi. Sunt trei dintre primăriile de ţară care ţin la şperţuială mai ceva ca la oraş. [/box]

Mentalistul de ROmania

Este tot un măscărici ca şi prin alte părţi (de obicei e primar) care freacă menta şi vrăjeşte electoratul. Ioan Bulbucan (PSD, primar Ghelari), Teodor Lazăr (PNL, primar Brănişca) şi Milu Folescu (PDL, primar Vaţa de Jos) au hipnotizat prostimea cel puţin de trei ori fiecare. Mandat după mandat i-a prins Curtea de Conturi umblând pe furiş cu polonicul la oala cu smântână a banului public. Dar în alegeri n-a contat. Tot pe ei au căzut voturile. „Ca să nu vină alţii mai flămânzi”, cum zice poporul. Alţii n-au venit, dar nici ăştia nu par să se fi ghiftuit. Întră-n ei ca-n batoză…

Are balta peşte

Primarul Teodor Lazăr din Brănişca poate ţine socoteala banilor în primărie ca la boltă şi mai dă şi pe caiet că-i cu dare de mână. Iată cam cum arată balanţa contabilă a unei primării de comună. „Am dat din casă la muiere 141.148 lei. Nevastă-mea nu ştie. Până află îi ridic altă casă cât o vilă şi pun banii la saltea. Am de primit 298.088 lei de la forajele din carieră. Îi trec la economii. Economia subterană, bani la negru – cum zic mocofanii care n-au jucat pe dej’te piţulele ca mine. Cum adică „la negru”, ce io-s ţigan? Aşa, mai departe… Motorină pentru lipitorii de afişe face 32.451 lei. Beutura şi plăcintele să le plătească patronul de la pescărie – 135.000 lei, că i-am redus chiria la jumătate. Asta am făcut pentru sat. Amu, trebuie să îndrug câte ceva şi pentru mine… Hmm… O să îmi trimit copiii la studii. Măcar ei să aibă parte de carte… Să facă Şcoala de Şofer (3.350 lei). Dacă învaţă să conducă o să ajungă departe. Îi fac primari. P-amândoi. La bătut din gură spurcăciuni, rămâne în sama mea, îi învăţ io. Secretara mi-a zis că mai avem în casă 23.691,38 lei. I-am luat şi mă duc la bufet. Mâine vine presa pe la noi prin comună. Le-am dat deja 9.600 lei să nu scrie nimic. Servus şi n-am cuvinte!”

„Mititei ca la mata nu găseşti la niminea”

Bulbucan, primarul Ioan Bulbucan din Ghelari e om cu scaun la cap. De aia i se potriveşte câte-o treabă de rahat. Şi din când în când o face. Are spor. De fapt are sporuri. Cele mai multe sporuri. Dintre toate, Bulbucan preferă sporul de confidenţialitate. „Îl ţin numai pentru mine să nu greşesc şi să mă dau în gât la DNA. Câteodată vorbesc mult şi fără rost… ca-n somn. Poate, anu’ acesta, mai dau ceva şi la STS să fie vigilenţi. Pun banii pe GPS în pădure… ajung ăia la bani în juma de oră că munţii noştri îs mai primitori ca Apusenii. Sporul de dispozitiv îl dau la portarul primăriei să stea de şase până număr banii că-s mulţi ăştia pentru sporuri: 380.000 lei. Am spor de izolare şi îl dau nevesti-mii că vreau să divorţez. Apoi, vine sporul de loialitate. Îl iau poliţaii de la circulaţie în locul permisului auto că iar era să rămân pieton. Ei, şi ar mai rămâne sporul de fidelitate, dar nu vă spun cui îl dau fiindcă am încasat sporul de confidenţialitate să-mi ţin gura. Asta a fost pentru comunitate. Pentru mine rămân banii din 14 contracte de arendare, 2 contracte de închiriere şi 12 contracte de concesiune. În total 69.000 de lei. Cam puţin. Cred că izolez nevasta fără sporuri să-mi rămână bani de mici şi bere”

Umilul Folescu şi dromomania

Primarul Milu Folescu de la Vaţa de Jos şi-a ratat de puţin un nume predestinat. Foiescu se potrivea mai bine ca Folescu. La el foalele e pe planul doi. Pe locul unu e foitul, plimbarea. Pe banii primăriei că de aia a fost ales primar. Povestea ar fi sunat altfel dacă Folescu era Foiescu. Cam aşa: Umilul Folescu şi-a tras de la buget 203.000 lei pentru deplasări în ţară şi străinătate. La bănetul mai sus pomenit se adaugă naveta între cârciumă şi primărie (cinci drumuri dus-întors) şi cea de acasă la serviciu (un drum pe săptămână, vinerea, atunci când e prea treaz să doarmă-n fotoliul de primar). Naveta costă mult (187.000 lei) pentru că ea se execută de obicei pe trei cărări. Pe de altă parte, nu toţi bani intră-n rezervor. O parte e la plata hamalului care-l ajută să ajungă în deplină securitate (întreg, nechilăvit) la (şi de la) făgădău. Atât îşi trage pentru el, restul îl împarte cu dărnicie lumii ca ,stimulente,, de Sfânta Maria, Rusalii, Ziua funcţionarului public, Paşti, Crăciun şi alegeri.

Folescu mai dă bani la biserică să fie Milu-it şi la presă să nu fie altoit.

Raport Curtea de Conturi comuna Brănişca AICI

Raport Curtea de Conturi comuna Ghelari AICI

Raport Curtea de Conturi comuna Vaţa de Jos AICI

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *