PROIECT FARAONIC: Tiberiu Balint mută mormântul lui Avram Iancu la confort sporit, într-o piramidă

CA DE LA BALINT CETIRE: Mormintele de la Ţebea sunt afară. În cimitir. Acolo se îngroapă prostimea, nu eroii. În lumea bună şi spre Rai se circulă pe două cărări

CA DE LA BALINT CETIRE: Mormintele de la Ţebea sunt afară. În cimitir. Acolo se îngroapă prostimea, nu eroii. În lumea bună şi spre Rai se circulă pe două cărări

[box border=”full”]

Ştirea:

Tiberiu Balint, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Hunedoara, a anunţat, zilele trecute, că va strămuta mormântul lui Avram Iancu din micuţul cimitir de la Ţebea într-un templu (panteon) de dimensiuni faraonice întru gloria neamului românesc.

„Felul în care astăzi pot fi vizitate acele morminte nu-i un lucru bun pentru ceea ce ne dorim să fie acolo: o sărbătoare naţională în fiecare an în septembrie. În timpul anului vin autocare cu turişti, merg 30 de metri până la morminte, se uită puţin la biserică, care nu-i un monument în sine, văd ce a mai rămas din Gorun şi pleacă. Este un ghid acolo însă nu are prea multe de explicat pentru că nu are de ce se lega. Toate sunt afară, mormintele sunt afară… Vrem să facem un panteon acolo, iar mormintele să fie mutate înăuntru”, a explicat Balint la „Ora exactă” pe Antena 1 Deva.[/box]

Aşa s-a scris istoria

De când şi-a scrântit piciorul, Tiberiu Balint a prins aripi. Mintea vicepreşedintelui PNL, prinţ şi succesor la şefia judeţului, zboară spre proiecte îndrăzneţe, după revenirea cu cârje de pe pârtiile de schi din Elveţia. Balint este un om de viitor (asta se ştie) care pune ordine-n trecut. Aparentele sale ambiţii faraonice sunt de fapt o consecinţă a destinului tragic, nemilos: Balint Ioan Tiberiu a fost osândit să le ştie pe toate.

Zeu, morminte, cărturar

Zilele trecute, la Groapa cu lei a sosit Tiberiu Balint care ne-a mărturisit că are câteva întrebări geniale pe care ar vrea să şi le pună (el în postură de reporter, lui în calitate de vicepreşedinte al C.J. Hunedoara), într-un interviu acordat sieşi în exclusivitate, şocant, incendiar ş.a.m.d.

Reporterul Balint: Vă mulţumesc că aţi acceptat dialogul nostru.

Balint, Demnitarul: Era firesc, sunteţi singura persoană cu care pot discuta la nivelul acesta foarte înalt ca de la egal la egal.

Reporterul Balint: Ce nu e în regulă cu mormântul Crăişorului Avram Iancu?

Balint, Demnitarul: Unde s-a mai pomenit să fie mormintele afară, în aer liber? Gândiţi-vă puţin: plouă, ninge peste ele… ca să nu mai vorbim de poluare, stratul de ozon care-i varză… Da? (Apropos de ozon. Fac o paranteză. Am un proiect pe fonduri europene pentru cârpirea stratului de ozon. Da’ ce zic eu „cârpirea”, îl refacem de la zero. O să fie ca nou! Şi acum să revin la subiect.) Indiscutabil, mormintele trebuie să stea înăuntru. Suntem datori să ne protejăm istoria, cultura, valorile tradiţionale de intemperii. Un panteon sau o piramidă (de ce nu?) e cu totul altceva… Da? Viitoarele discursuri politice de la Ţebea  – când eu voi fi Preşedinte – vor fi vizibile chiar şi de pe lună. (În orice caz, piramidele, ca asta ce va fi a lui Avram Iancu, se văd de acolo, după cum am primit asigurări de la constructor.)

Reporter Balint: Contează aşa de mult sărbătoarea asta pentru dumneavoastră?

Balint, Demnitarul: Bună întrebare! Mi-aţi ridicat mingea la fileu. Aici voiam să ajung. Lumea se calcă-n picioare la depunerea de coroane de la Ţebea. Oameni cu greutate, personalităţi, stau la slujbă ca colacii de pomană, unii peste alţii. Dar ce te faci că acolo ar veni şi oameni cu glezne finuţe, ca din Asociaţia Politicienilor care Schiază în Elveţia, cu ei cum rămâne? Un accident te poate scoate două sezoane din circuitul alpin… Din cauza asta Asociaţia noastră nu a participat niciodată la Ţebea. Viitoarea piramidă asigură confort şi un număr sporit de vizitatori.

Reporter Balint: Nu vă e teamă de ce vor spune istoricii, că tulburaţi somnul de veci şi testamentul Crăişorului?  

Balint, Demnitarul: Conservatorii – şi nu mă refer aici la colegii noştri de alianţă pe care nu-i bagă nici dracul în seamă (asta că tot vorbim de partea întunecată a mormintelor), deci nu discutăm de pecişti, ci de aşa-zişii naţionalişti – au să sară de fund în sus că (vezi-doamne!) strămutarea osemintelor lui Avram Iancu e un sacrilegiu. Păi ce? Crăişorul Munţilor este Ioan Rus să doarmă acolo unde-l pui?

Reporter Balint: Şi partea cu testamentul şi cu dorinţa de a se odihni la umbra Gorunului lui Horea?

Balint, Demnitarul: Am auzit şi eu povestea. Să fim serioşi! Copacul acela abia dacă se mai ţine, nu face umbră deloc. Mutăm mormântul la adăpost, câţiva zeci de metri mai încolo. Atâta tot! Dacă priveşti lucrurile din cimitirul de la Ţebea pare mult. Dar din Elveţia, de acolo de unde merg eu la schi, viitoarea piramidă a lui Iancu apare lipită de Gorunul lui Horea, exact cum şi-a dorit eroul nostru naţional.

Reporter Balint: Adversarii au sugerat în campanie că sunteţi ungur, că acasă vă zice Ianoş…

Balint, Demnitarul: Am convenit că întrebarea asta n-o pui!!! Ce dracu e cu dumnea-mine? Şi tu (adică eu) mă lucrezi pe din dos? Băsistule!!! Vrei să mă compromiţi? Toţi vreţi? (Bate nervos cu degetele pe cârjă şi mormăie ceva mai mult pentru sine cel de toate zilele) Toţi vor!

 

 

Comentarii FB

comentarii
3 Răspunsuri la “PROIECT FARAONIC: Tiberiu Balint mută mormântul lui Avram Iancu la confort sporit, într-o piramidă

 1. Surgen

  Mai baieti luati-o usor cu Tibi ca azi maine ajunge Presedintele C.J. si va inchide ziarul. Ce-i rau ca vrea sa-l puna pe Av. Iancu in panteon… poate il pune si pe Molot.

  Răspuns
 2. barbota

  Fugi ma d-aici ce-l aperi tu ma !? noi n-avem ce manca, salariile-s mici nu poti face nimic si el merge la schi in Elvetia si nu mai stiu pe unde, numa masini de masini, numa spagi si pe langa asta si vrea sa ajunga presedintele consiliului jud. sa fure tot !! Jos cu Balint ajunge ma cu monopolul asta…

  Răspuns
 3. SiminaM

  Exagerarea Dumneavoastra este deranjanta si nu pentru ca nu are legatura cu realitatea ci pentru analogiile dementiale pe care le-ati facut. În loc sa incurajati proiecte care pot schimba lucrurile in bine, pentru simplu fapt ca nu va place de Balint, le ironizati comparandu-le cu piramidele egiptene. Este o tehnica de discreditare practicata din ce in ce mai des la ziarul Dumneavoastra. O fi Balint cu defecte ca tot omul dar sa ironizezi necazul care l-a patit la schi este de asemenea o mare rautate. Apropos, nu sunt om politic iar pe Balint l-am vazut de 2 ori in ultimii 5 ani. Asta asa ca sa nu generati interpretari.

  Răspuns

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

13 − 7 =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ACTUALITATE
Alunecări de teren pe șoseaua Lacului Cinciș         Scandal în fața adăpostului de câini fără stăpân din Călan         Carmen Hărău: „Alarmă în primării: nu mai sunt bani!”         “Și tu decizi pentru Brad!” USR Brad îl obligă pe Cazacu să-i respecte pe brădeni         Povestea zidului uriaș de pe Autostrada Lugoj – Deva         Cele 11 brățări dacice de aur masiv rămase dispărute         ASEDIAŢI DE EVENIMENTE. Garda Cetăţii în acţiune fitness în aer liber la Cetatea Deva         „SCÂRŢ-SCARŢ” PÂNĂ VINERI. Primarul Devei păsuieşte gunoierul cu trei zile         SĂRBĂTOAREA MOŢILOR. Sâmbătă începe Târgul de Fete de pe Muntele Găina         PARLAMENTUL EUROPEAN. Siegfried Mureșan cere aderarea României la spațiul Schengen         Castelul Corvinilor va intra în șantier în luna august         INVESTIȚIE Ce localități din Hunedoara vor fi racordate la noua rețea de gaze naturale         Sistem de supraveghere video pe străzile Simeriei         Autostrada Lugoj – Deva. Cele mai recente imagini aeriene de pe Loturile 3 și 4. Cât mai e de lucru         Emblema de onoare a M.A.I. conferită unui jandarm hunedorean         BINE CĂ N-A VENIT MADONA! Nedeia Vulcăneană l-a prins pe Ile Primarul cu closetul „pe vine”         Grădină urbană pe fonduri UE în zona Grigorescu         O tură de o zi, pe aici, pe-aproape: Deva – Râpa Roșie – Alba Iulia – Ampoița – Giardini di Zoe         Contracte de 15 milioane de euro. Cele mai vizitate monumente istorice din Hunedoara reabilitate pe fonduri UE         CJH PROMITE – PRIMĂRIA DEVA FACE. Chinezii deschid o fabrică de mobilă la Deva