„APROAPE CINSTITUL” PRIMAR PUPEZĂ, Scoate dopul la vană să bage barajul în priza „băieţilor deştepţi” (Pamflet)

baie baraj

[box border=”full”]Ştirea:

Lacul Cinciş nu putea fi secătuit de „băieţii deştepţi din energie” fără complicitatea autorităţilor statului. Ştim deja că Sergiu Ovidiu Costea, şeful barajului, ia leafă de la energeticieni să producă curent cu apă livrată de acelaşi Costea plătit de stat la SGA Hunedoara. Timp de trei ani Costea a scurtcircuitat turismul şi pescuitul, iar şefii i-au ţinut spatele pentru că la Apele Române se practică jocul la două capete. Şi alţi şefi şi şefuleţi au luat salarii din două părţi – public şi privat. Când va să vină corpul de control al ministrului Mediului, om da şi noi o mână de ajutor la epurarea Apelor Române de cumetrii. Până atunci am zis că n-ar strica să aruncăm o momeală şi pe la Primăria liberalului Pupeză din Teliucul Inferior. Ce să vezi? Penelistul pescuieşte cu curent de la microhidrocentrala băieţilor deştepţi. El a dat autorizaţie amploiaţilor de la baraj să scoată dopul la vana de golire a barajului de la Cinciş, anul trecut, fără aviz de Mediu, cum scrie la cartea legilor. [/box]

Un primar „aproape cinstit”

E primar, se numeşte Pupeză şi – oare putea fi altfel? – este penelist. Pupeză-penelistul. De fapt numele complet e Pupeză Daniel Gheorghe Sorin. Păcat că-s numai trei prenume. Cu Văsălie şi Persefon acoperea tot tacâmu’. Nu întâmplător ne-am abătut din drum la numele care a ratat de puţin perfecţiunea. După botez, mâna crudă a destinului avea să lovească din nou, atunci când bărbatul Pupeză Daniel Gheorghe Sorin (Văsălie Persifon) a ajuns primar în satul lui şi a început a se plânge că-l hărţuieşte presă incomodă. „De ce vă tot luaţi de mine că eu sunt un primar aproape cinstit?”, a răbufnit Pupeză. Chestia e autentică, nu daţi vina pe pamfletar că nu-l duce inspiraţia la aşa mândreţe de vorbe. Acu’ că ştim cu cine avem de-a face, să ne imaginăm cum a băgat primarele barajul în priză.

Pupeză e întotdeauna LA CURENT

Trecuse mai bine de un ceas „La minerul însetat” din Iuba şi primarul îşi pierduse răbdarea. I se învârteau în cap toate înjurăturile ştiute, după cum bătea darabana cu bricheta galbenă în muşamaua acoperită cu muşte moarte de pe masă. Nu fumează, dar îi place să poarte bricheta cu el. I-a adus noroc în alegeri. „Pupeză Daniel Gheorghe Sorin (Văsălie Persifon) – un primar LA CURENT cu problemele tale”. Sloganul e a lui Babici, patronul hidrocentralei, cel care a sponsorizat găleţile şi votca. (La mineri dacă mergi cu ulei şi cu zahăr ai pierdut voturile la sigur.)  De obicei, Costea, şeful barajului, nu întârzie niciodată de la bodegă când e zi de şpagă. Şi Babici plăteşte salariile întotdeauna la timp, cu precizia contorului de curent. În sfârşit apare şi Costea la separeu, lac de sudoare. (Văzându-l ai putea crede că în felul ăsta goleşte barajul de apă). Şeful lacului scânceşte ceva despre secetă, bani şi mai multe întreruperi de curent. „Nu le mai zi pene! – să răţoieşte Pupeză. Am impresia că faci mişto de numele meu. Zici că PD-istul de Babici m-a şuntat de la plată? Îi vina mea că nu plouă? Ai mei mi-au dat o grămadă de nume… Aşa greu era să-mi fi zis şi Ilie? Poate se îndura prorocul de mine şi dădea nişte inundaţii ca-n 2000 să se-nvârtă turbina la MHC până căpiază. Cine să se roage de-o minune… Am ajuns la mâna popii… şi noi nu ne mai vorbim din alegeri”, bocea Pupeză pe colţul mesei cu două muşte moarte lipite de frunte ca pe tabloul împăratului înainte să-l urce în pod Palivec, cârciumarul bravului soldat Svejk.

„Alo? Sunt eu, Picasso/ Şi golesc lacul mişto”

Până la slujba de duminică mai avea de aşteptat trei zile şi şi-a propus să se îmbăieze de două ori. Cel puţin. „Dacă popi-i miroase ceva precis o să vrea şi el jumătate. Că-i lacom. Aproape la fel de lacom ca mine”, zice Pupeză în timp ce pune dopul la vană. De obicei trec cinci luni între două băi. Când ai un nume ca al primarului nu se poate să nu fi citit „Pupăza din tei”. Nu se poate să nu ştii că pasărea îşi ţine cuibul în scârnăvie să nu-şi bage nimeni nasul în cuibul ei. „Nimeni în afar’ de popa care n-are pic de ruşine”, şopteşte Pupeză în timp ce scoate dopul la vană şi apa se scurge-n bulbuci ca din baraj la turbina lui Babici. Atunci i-a venit ideea. Nici Arhimede nu s-ar fi descurcat mai bine ca primarul să bage barajul în priză. Aşa s-a născut autorizaţia primarului Pupeză Daniel Gheorghe Sorin (Văsălie Persifon) care permitea, aproape legal, golirea lacului Cinciş pentru lucrări de reparaţii la vana de golire. N-a mai fost nevoie decât să-i dea un „bip” lui Costea Sergiu Ovidiu, acest PoseiDon a tot ce mişcă pe barajul de pe Cerna.

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

15 − 3 =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
ACTUALITATE
Fântânile localnicilor din zona Vața de Jos sunt curățate de pompieri         A doua etapă de dezinsecție terestră din acest an, la Deva!         Cod portocaliu de ploi torențiale, vijelii și grindină         Hoț prins la Orăștie         PICTURĂ PE STICLĂ REPREZENTÂND SFINȚII APOSTOLI PETRU ȘI PAVEL         Circulația s-a deblocat pe DJ 668, la Streisângeorgiu         Vizitează județul Hunedoara și locurile sale de poveste         Mircea Moloț: „Faptul că PNL trâmbițează un așa zis program de relansare economică nu este deloc rău. Rău este că…”         Șofer băut, cursă periculoasă pe un bulevard din Deva         Accident grav pe Strada Mihai Eminescu, din Deva, produs de o tânără         Restricții de circulație pe autostrada A1 Timișoara – Lugoj, Lotul 2         Ce a rămas după incendiul care a mistuit fosta Școală de ucenici din combinatul Hunedoara         S-a deschis ștrandul din Hunedoara         Prostituție sub amenințarea unei grupări de interlopi din Valea Jiului         S-au publicat rezultatele la Bacalaureat. 9 elevi de nota 10 în județul Hunedoara         Trafic rutier închis temporar pe strada Hărăului         Mineri intoxicați cu fum și gaze toxice în subteranul Minei Livezeni         Cristian Coroiescu, liderul ALDE Călan, candidează la Primăria Călan         Mocănița va circula din nou, în această vară, pe calea ferată îngustă Brad – Crișcior         Sala de Lectură a Bibliotecii Județene va fi modernizată