Trăim în ţara în care şi păsările s-au deprins să cerşească

editorial (3)Căldura încinge trotuarele Devei. În arşiţa verii, umbra copacilor nu mai este demult un loc de refugiu pentru trecători. Sub fiecare copac trotuarul e „pictat” cu găinaţ. Nu ştiu de ce (deşi am o bănuială), de fiecare dată când văd petele acelea risipite în umbră îmi aduc aminte de un tablou semnat Torino Bocăniciu, o pânză pe care autorul i-a dăruit-o, cu ani în urmă, lui Lucian Stanciu, avertizându-l să nu o spânzure pe perete că aduce ghinion. Un tablou blestemat. Mai bine să-l ţină după dulap ori, şi mai bine, să scape de el. Nici găinaţul care cade printre crengile copacilor peste drumeţi nu-i purtător de noroc.

Cu câteva zile în urmă am fost pe valea Almaş-Sălişte. Îmi place zona. Ştiaţi că Doru Stănculescu a cules de aici unul din cele mai populare cântece. Sună cam aşa: „Sus e cerul, largă-i lumea / N-a ştii nimeni că m-am dus/ Bine c-a-nfrunzit pădurea/ Numa’ m-or vedea că nu-s”. Pădurea… E magică. Doar că în răcoarea dimineţii nu se mai aude cântecul păsărilor. Am rămas surprins, pe gânduri.  Mai apoi am băgat de seamă că dispăruseră şi sperietorile de ciori de prin lanuri. Nu mai e nevoie de ele. Chiar dacă în partea asta de lume românească se mai cultivă terenurile, ciorile s-au împuţinat.

Revenind acasă, la Deva, la umbra cu găinaţ a copacilor, mi s-a părut că ştiu că păsările s-au mutat la oraş. S-or fi plictisit şi ele să „muncească” pentru un bob de grâu. La oraş pita se câştigă mult mai uşor. Uneori sunt nevoite să se „bată” cu cartonarii – însufleţite sperietori citadine de ciori – pentru o coajă de pâine. Dar tomberonul de gunoi este pentru păsări doar o sursă alternativă de hrană, una de avarie. Orăşenii sunt generoşi. Mereu lasă „bacşiş” firmituri pentru păsări.

Şi păsările s-au deprins să cerşească.

 

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

trei × trei =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
ACTUALITATE
Au fost scoase la licitație lucrările la Casa de Cultură din Hunedoara         Primarul Marcel Goia nu va mai candida la Hațeg         Seceta și MHC-ul au transformat Lacul Cinciș. Ce se întâmplă la bisericile părăsite         Accident produs de un tânăr de 18 ani         Cum este „chinuită” o angajată a CFR, în fața barierelor de pe DN 7, la Simeria         Elev atacat și buzunărit pe holurile unei școli din Deva         Lucrări de modernizare la Stadionul Municipal Deva         Buget 2020. Proiectele Primăriei Hunedoara pentru acest an         AICI SUNT BANII DUMNEAVOASTRĂ. Cum a fost drămuit bugetul Devei         Investiții în fabrica de clăpari din Orăștie         Bărbat lăsat fără bani într-o parcare din Deva         Sportivi din Deva, campioni la o competiție națională de karate         Clipe de groază trăite de o femeie, în scara unui bloc din Hunedoara         Atenuatori de impact noi pe autostrăzile din vestul țării         Poliţia Locală Deva – bilanţul activităţii pe anul 2019         Cenaclul „Amurg sentimental”. Interviu cu Gabriela Alef         Bătaie de joc pe seama unui copilaș de patru luni. Tatăl l-a părăsit, iar mama s-a spălat pe mâini de el         Au trecut 52 de ani de când Deva, Hunedoara și Petroșani au devenit municipii         Eleva de 16 ani din Deva a fost găsită… departe         BUGETARE PARTICIPATIVĂ 2020. Primele 3 idei de îmbunătățire a calității vieții în Deva