Trăim în ţara în care şi păsările s-au deprins să cerşească

editorial (3)Căldura încinge trotuarele Devei. În arşiţa verii, umbra copacilor nu mai este demult un loc de refugiu pentru trecători. Sub fiecare copac trotuarul e „pictat” cu găinaţ. Nu ştiu de ce (deşi am o bănuială), de fiecare dată când văd petele acelea risipite în umbră îmi aduc aminte de un tablou semnat Torino Bocăniciu, o pânză pe care autorul i-a dăruit-o, cu ani în urmă, lui Lucian Stanciu, avertizându-l să nu o spânzure pe perete că aduce ghinion. Un tablou blestemat. Mai bine să-l ţină după dulap ori, şi mai bine, să scape de el. Nici găinaţul care cade printre crengile copacilor peste drumeţi nu-i purtător de noroc.

Cu câteva zile în urmă am fost pe valea Almaş-Sălişte. Îmi place zona. Ştiaţi că Doru Stănculescu a cules de aici unul din cele mai populare cântece. Sună cam aşa: „Sus e cerul, largă-i lumea / N-a ştii nimeni că m-am dus/ Bine c-a-nfrunzit pădurea/ Numa’ m-or vedea că nu-s”. Pădurea… E magică. Doar că în răcoarea dimineţii nu se mai aude cântecul păsărilor. Am rămas surprins, pe gânduri.  Mai apoi am băgat de seamă că dispăruseră şi sperietorile de ciori de prin lanuri. Nu mai e nevoie de ele. Chiar dacă în partea asta de lume românească se mai cultivă terenurile, ciorile s-au împuţinat.

Revenind acasă, la Deva, la umbra cu găinaţ a copacilor, mi s-a părut că ştiu că păsările s-au mutat la oraş. S-or fi plictisit şi ele să „muncească” pentru un bob de grâu. La oraş pita se câştigă mult mai uşor. Uneori sunt nevoite să se „bată” cu cartonarii – însufleţite sperietori citadine de ciori – pentru o coajă de pâine. Dar tomberonul de gunoi este pentru păsări doar o sursă alternativă de hrană, una de avarie. Orăşenii sunt generoşi. Mereu lasă „bacşiş” firmituri pentru păsări.

Şi păsările s-au deprins să cerşească.

 

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

4 × doi =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
ACTUALITATE
CĂLARE PE MONUMENTUL UNESCO. Promovează monumentul sau obiceiurile proaste?         LIBERALII STRÂNG RÂNDURILE. Primarul Devei face lobby pentru Termocentrala Mintia         Palatul Administrativ va fi scos din bălării         LA ÎNTRECERE CU TELESCAUNUL DIN PARÂNG. Provocare pentru cei mai buni alergători montani din România         SPECTACOL. „4 (for) stand up”, super-show de comedie la Deva         Drumul spre Poiana Pelegii, din Retezat, a fost blocat         Razii ale polițiștilor de la Transporturi Feroviare: doi hoți de pe calea ferată au fost prinși         Noapte de coșmar pentru hunedoreni. Vijeliile au făcut ravagii         TOP 15 lucruri pe care NU trebuie să le uiți când pleci cu mașina în lunile geroase!         FIRMA MERGE GREU ŞI POTICNIT. Protest la Termocentrala Mintia pe tema majorărilor salariale         Adolescentă tâlhărită în Petroșani         Centenar Alexandru Vlahuță         Dezastrul anunțat la Sarmizegetusa Regia         Clădirea fantomă din Parcul Corvin a fost pusă la pământ într-o săptămână         Comunicat de presă – SC KRYSTAL TURISM SRL: ,,CONSTRUIRE VILĂ TURISTICĂ ȘI FILIGORIE”         ALEGERI. PSD a câștigat în Valea Jiului și la Brad, dar a pierdut la Hunedoara și Orăștie         AȚI VĂZUT-O? Tânără din Lupeni, dată dispărută         Devean lăsat fără banii de pe card         Probleme la nodul rutier Simeria Veche, de pe Autostrada Deva – Orăștie         Semnal editorial: A apărut ediţia 40 a revistei “Vitralii – Lumini și umbre”. Ecouri și dezvăluiri noi