Sub zodia „specialiștilor”

67

Avem o grămadă de specialiști. Doar pe hârtie, pentru că, după cum bine se știe, teoria ca teoria dar practica ne omoară.

mircea mihulet

După vizita ministrului Energiei, Andrei Gerea, „specialiștii” din cadrul Complexului Energetic Hunedoara, au timp până în toamnă să conceapă un plan de reorganizare. Până atunci vor trăi la fel ca până acum: pe banii mei și ai dumneavoastră, cerând prime de vacanță și cote de energie electrică și termică. În luna august expiră Contractul Colectiv de Muncă negociat și semnat de Sindicatul „Muntele”. La fel ca și anul trecut, până în acest moment, C. E. H. nu are un buget aprobat, funcționând după legi pe care eu nu le pricep. Avem Bugetul României, avem bugetele defalcate pentru fiecare minister și pentru Unitățile Administrativ Teritoriale, dar pentru găurile negre din economie, întreținute cu bună știință, guvernare după guvernare, nu sunt în stare „specialiștii” să calculeze veniturile și cheltuielile.

Morișca de spălat bani în folosul șmecherilor din politică a prins, de data asta, între paletele ei câteva mii de hunedoreni. Și asta este doar cifra celor care muncesc în unitățile Complexului Energetic Hunedoara, fără să-i mai punem la socoteală pe cei ce muncesc la furnizorii de diferite produse și servicii, de la cei care fabrică stâlpi pentru armarea galeriilor până la bucătarii care gătesc masa minerilor. Interese diverse și bani buni care vin în buzunarele celor descurcăreți și care vor juca până la ultima carte jocul mizerabil, la cacealma, recitând același vers precum o placă zgâriată: avem nevoie de locuri de muncă. Numai că locurile de muncă din C. E. H. și de pe lângă el, înseamnă salarii mari și beneficii pentru câțiva, afaceri babane pentru doi-trei și o agonie lungă și disperată cu salarii mizere și riscuri imense pentru majoritatea.

Eu nu pot să pricep, în ruptul capului, cât de tâmpiți și lipsiți de o elementară inteligență ne cred guvernanții, parlamentarii și „specialiștii” cărora li s-au încredințat funcțiile de conducere. Au separat minele viabile de cele neproductive, au iertat de datorii pe toți cei care au intrat în noua construcție economico-financiară, au creat toate condițiile pentru ca, teoretic, să obțină o societate profitabilă și acum vedem că rezultatul a fost un mare fiasco. Ba, mai mult, Complexul Energetic, ar trebui divizat. Și obținem ce? Va fi mai rentabilă activitatea minelor și a termocentralelor, vor putea produce energie electrică la un preț competitiv, vom stopa hemoragia de bani publici care curg cu nemiluita spre o mână de șmecheri?

Nimeni nu-și dorește închiderea minelor sau a termocentralelor, pentru că s-a distrus destul în țara asta. Însă nici păstrarea unor întreprinderi care produc pierderi imense an după an, pierderi plătite de noi toți, nu poate fi justificată la nesfârșit cu argumente de asistență socială, în timp ce firmele de casă ale unor puternici din politică sunt abonate la contracte grase. Sunt lucruri știute dar nedemonstrate încă de autoritățile incapabile și răuvoitoare, care nu doresc să caute și să-i găsească pe cei care au făcut, fac și vor face asemenea afaceri.

„Specialiștii” își vor chinui mințile până în toamnă, apoi vine iarna când e neomenos să dai oamenii afară și după sărbători începe anul 2016, un frumos an electoral. Nota de plată vine însă lună de lună și dacă nu o plătești „specialiștii” îți taie curentul.

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.