Război hibrid pe teritoriul României

de Sorin Ovidiu Bălan

sorin_ovidiu_balanSituaţia din Ucraina este la un pas să devină critică pentru întreaga regiune din care face parte şi România. Conflictul este la mai puţin de un pas de ţara noastră. Un avion care ar decola de pe baza de la Simferopol, sau o rachetă trasă de acolo, nu face până la Bucureşti decât câteva minute. De asemenea, este evident, de-acum, că Putin nu are deloc de gând să se oprească în Crimeea. Conform unei teorii a „spaţiului rusesc”, oriunde pe glob unde o comunitate cât de mică de rusofoni are o problemă, ei trebuiesc apăraţi de Mama Rusie. Serviciile secrete ale ţărilor NATO afirmă că următoarea ţintă a Rusiei va fi Estonia, cea mai vulnerabilă dintre ţările baltice. Dar nici Lituania sau Letonia nu dorm liniştite. În urmă cu mai bine de doi ani, când încă nici nu se pomenea de Crimeea, preşedintele lituanian avertiza asupra ambiţiilor Rusiei de a se reinstala la Marea Baltică. În plus, nici la Odessa nu este linişte. Iar Odessa este la nici două ore de mers de Galaţi.

La noi, adepţii politicii struţului, cei care vor să se liniștească cu orice preţ, vor spune că România nu are nici o treabă cu aceste frământări, deşi ele sunt la graniţele noastre. Noi suntem membri NATO. Iar la o adică, NATO va sări şi ne va apăra. Teoria lor are un suport solid. Generalul Wesley Clark, fost comandant al Forţelor NATO din Europa, spune că Alianţa este cea mai puternică din lume, tocmai pentru că în statutul ei există acel teribil punct 5, care prevede că o agresiune asupra unui stat membru se consideră o agresiune asupra tuturor statelor din Alianţă, care vor reacţiona unitar. Este greu de presupus că există cineva pe planetă care să se poată măsura cu forţa militară a celor mai industrializate state din lume.

Şi totuşi, Vladimir Putin afirmă că Rusia are această capacitate militară şi că la nevoie, va şti să o folosească eficient şi surprinzător.

Ce vrea să însemne acest „surprinzător”? De aici începe de fapt  problema gravă a României. Un viitor război nu se va mai purta cu mijloacele clasice. Nici în Ucraina nu mai este aşa. Să ne amintim că Federația Rusă nu luptă efectiv cu trupe în Crimeea. Dar există militari foarte bine antrenaţi şi echipaţi fără însemne pe uniforme, aşa numiţii „omuleţi verzi”, care sunt prezenţi în toate zonele de conflict, sprijinind insurgenţii. În ciuda dovezilor clare, care indică faptul că aceşti militari vin din Federaţia Rusă, Putin afirmă că habar nu are cine sunt. Că de fapt în Crimeea se bat ucraineni cu ucraineni, fără ca el să aibă un amestec. Așadar, diversiune. Război hibrid, dus cu militari anonimi din forţe speciale, dar şi cu dezinformări, inclusiv prin mass-media.

Poate izbucni un astfel de război şi pe teritoriul României? Mai este nevoie să amintim despre decembrie 1989? Despre terorişti, lupte de stradă în care fiecare trăgea în fiecare, despre diversiunile prin televiziune? Să vă mai amintim de diversiunea de la Târgu Mureş, din ’90 sau de mineriade? Un stat poate fi destabilizat şi prin alte mijloace decât călcând cu şenilele tancurilor peste graniţele sale. Ori, într-o astfel de situaţie, când va părea că de fapt se bat români cu români, nu ştiu câţi lideri din ţările NATO, desigur nedornici să-şi trimită soldaţii să moară pe la Vaslui, vor fi de acord cu activarea punctului 5.

De ce să fie atacată România? De ce să fie ea una dintre ţintele lui Putin? Simplu. De când a câştigat Platoul Continental al Mării Negre, ţara noastră poate deveni independentă din punct de vedere energetic. Mai mult, din surplus, mai poate ajuta alte ţări prietene, acum total dependente de Rusia.

Ce face România în faţa acestui pericol real? Deloc bine. Pentru că pare că, la ora, asta ţara noastră nu este gvernată. Jumătate dintre preşedinţii de CJ-uri, oameni cheie în teritoriu, sunt în arest, iar cealaltă jumătate nu are curaj să mai semneze nici buletinul meteo zonal. Nici cu prefecţii nu-mi este ruşine. Departe de mine gândul că ceea ce se petrece acum la DNA nu este un lucru foarte bun. Curăţirea aceasta a statului de infractori era necesară demult. Nu fac însă decât să constat situaţia în care ne aflăm. Ce exemplu mai bun vreţi, decât acela că multe comisariate din judeţe habar nu au măcar câţi rezervişti sunt în teritoriul de competenţă!

Şi ca masa să fie bogată, să consemnăm că Putin a făcut o vizită oficială la Budapesta, deşi NATO a dat o directivă care recomanda ţărilor membre să limiteze la strictul necesar relaţiile cu Rusia.

Ce credeţi? „Chevron” a plecat din România şi din ţările din jur din cauza protestelor noastre din Piaţa Universităţii? Sau mai este şi altceva?….

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

20 + 13 =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
ACTUALITATE
DUPĂ INTERVENŢIA PREFECTULUI. Ceferiştii, amendaţi cu 60.000 de lei pentru mizeria de la Ilia         Tragedie pe DN 66, în comuna Pui         Povestea emoționantă a lui Darius, elevul premiant îngrijit de bunici         Primăria Deva premiază performanţa la învăţătură şi în sport         GICĂ POPESCU: “Tremurau chiloții pe noi când aveam deplasare la Hunedoara”         Zona Monumentului Lupeni ’29, reabilitată și modernizată         Singurul centru public din județ pentru copii cu autism funcționează la Orăștie         Dramă într-o familie din Deva. Fiica de 16 ani, dispărută fără urmă. Cine a văzut-o?         Suspiciunea de coronavirus la o femeie din Deva a fost infirmată         Copil de patru luni abandonat de propriul tată, la Poliție         Accident spectaculos produs de șoferul unui BMW. Un sat întreg a fost lăsat în beznă         Exponatul lunii februarie 2020: un aparat de fotografiat cu burduf         Dezastru în pădurile din Valea Jiului         Explicaţiile psihologului: Cum învingem singurătatea de Ziua Îndrăgostiților?         Cum poate fi dezvoltată Valea Jiului. Întâlnire cu experți internaționali, la Petrila         IULIU WINKLER: “UE are nevoie de un buget solid, fără tăierea finanțărilor Politicii de coeziune și PAC”         JUDEŢUL HUNEDOARA. Prefectul „bagă viteză” în birocraţii care se ocupă de Legile proprietăţii         ÎN PREZENŢA LUI GICĂ POPESCU. Semnarea contractului de colaborare între CS Hunedoara şi Academia Hagi         Moartea suspectă a unui localnic din Vulcan         Bărbat șantajat de vecini