Politicieni noi, în viaţa politică: Iliescu, Ponta, Antonescu

de Sorin Ovidiu Bălan

sorin_ovidiu_balanÎn spatele imaginilor cu Elena Udrea, care, ba intră coafată la arest, ba iese ciufulită şi fără sutien, ca să meargă în arest la doimiciliu, viaţa politică din România continuă să existe, cu meandrele şi hazul ei. Parcă puţin ne-am plictisit, nu-i aşa, de blonda de la Cotroceni, ori de miniştri care nu-şi mai aduc aminte de actele pe care le-au semnat, sau de pretinşi nevinovaţi plimbaţi în cătuşe. A devenit un spectacol cotidian şi riscă să cadă în banal.

Săptămâna trecută, două personaje care ţineau cândva prim-planul vieţii politice, s-au trezit. Unul este actualul premier, cu două prestaţii de râs, cel de-al doilea, Crin Antonescu, fost al doilea om în stat, cu o prestaţie de plans. Sau invers. Tot aia e.

Am constatat că Victor Ponta ori este campion la Olimpiada de Tupeu, ori, mai grav, are dublă personalitate. Pe lângă Ponta, predecesorul său, Ion Iliescu, atunci când a spus, la prima întâlnire cu Regele Mihai, referindu-se la faptul că până atunci acesta nu fusese primit în ţară: „Conducerea de atunci a României nu a permis accesul Regelui”, fără să precizeze că „conducerea de atunci” a ţării era tot el, pare un bătrânel care a uitat unde şi-a pus cana cu ceai.

Cu micile minciuni ale lui Ponta, gen „în 90 am votat cu Ion Raţiu”, deşi în 90 avea doar 17 ani, deci nu putea vota pentru că nu era major, ba poate chiar şi cu dedublările gen: „Acela era deputatul, acum este premierul”, când s-a referit la faptul că ba era, ba nu era de acord cu exploatarea gazelor de şist, aproape că ne-am obişnuit. Din păcate, în loc să se maturizeze, premierul mai rău se prosteşte.

Pe vremea când fratele lui Traian Băsescu a fost arestat, Ponta a sărit în sus şi după ipocrita, plicticoasa dar obligatoria afirmaţie că nu se amestecă în justiţie, a spus răspicat că lui Băsescu ar trebui să-i fie ruşine. Chiar dacă ancheta nu-l viza pe el direct, faptul că fratele preşedintelui se afla în arest preventiv ar fi trebuit să-l determine pe Băsescu să-şi dea demisia de onoare. Şi, aici trebuie să recunosc, avea dreptate. Nu prea dă bine, în plină campanie anticorupţie, un preşedinte cu frate pârnăiaş. Săptămâna trecută însă, şi cumnatul lui Ponta a fost arestat preventiv. Şi încă pentru că a comis ceva împotriva căruia luptă premierul din răsputeri: evaziunea fiscală. De astă dată însă, avem de-a face cu un alt Ponta, care nu înţelege de ce trebuie să-şi dea demisia de onoare. Că el nu are nici o treabă cu cumnatul.

Zilele trecute, tupeul lui Ponta a răbufnit din nou. Cică liberalii să nu schimbe tot. Înţelege ca Hellvig să fie numit în fruntea SRI, deşi este de la liberali. Dar a auzit că liberalii vor să-l trimită la plimbare şi pe un alt tupeist de marcă, Victor Ciorbea. Vor să schimbe adică şi Avocatul Poporului. Ceea ce ar însemna o penelizare a instituţiilor statului. În principiu, Victoraş are din nou dreptate. Numai că uită un amănunt. Când PSD-ul era în floare şi conducea ţara după bunul plac, pe vremea când Ion Iliescu era preşedinte, Adrian Năstase prim-ministru iar Viorel Hrebenciuc principalul sforar al politicii româneşti, dar şi mai nou, în urmă cu doi ani, când după ruperea USL, PSD a rămas să împărăţească peste tot, atunci a fost bine. Atunci se puteau schimba fără să spună nimeni nimic, oamenii din fruntea instituţiilor statului, după bunul plac. Că aia nu era pesedizare. Apropo de Avocatul Poporului, de care face acum vorbire premierul. Nu cumva el a fost schimbat şi înlocuit cu Ciorbea, imediat după venirea la putere a USL, al cărei co-preşedinte era Ponta? Atunci a fost coresct, nu-i aşa? Atunci a fost o mişcare necesară, ca să se îmbunătăţească activitatea instituţiei. Acum este un abuz politic.

La ceas de seară, un alt personaj sare din somn, alungat din pat de coşmarul că portarul de la Casa Poprului nu-i mai dădea voie să intre la Senat. Domnul Crin Antonescu. Acesta ne anunţă că la sfârşitul mandatului, va ieşi din politică. Aşa am aflat şi noi că Crin Antonescu, mai este în politică. Altminteri, judecând după acticvitatea lui din ultima vreme, credeam că s-a retras demult la pătuţ. Unde sunt vremurile când Crin se pregătea să devină preşedinte? A făcut chiar şi un stagiu de pregătire la Cotroceni, când a fost suspendat Băsescu şi când şi-a schimbat în prima zi cărţile de vizită cu „preşedinte interimar” şi a năvălit în elicopterul prezidenţial ca să fugă, în primul week-end de preşedinte, fie el şi interimar, la complexul lui Ceauşescu de la Neptun. Unde a cerut să fie păzit, inclusiv pe plaja pentru turişti, de sute de jandarmi înarmaţi, de ziceai că ne atacă turcii de pe minipescadoarele care braconau în larg la calcan. Acum, după afirmaţia hazlie cu abandonarea carierei politice, caracterizarea pe care i-a făcut-o Andrei Pleşu, îşi dovedeşte adevărata valoare: „O nulitate guralivă”, spunea maestrul Pleşu. Dar de când nu-l mai bagă nimeni în seamă, nici măcar guralivă nu mai este. A rămas doar nulitate şi atât.

Aşadar, festivalul de la DNA nu a reuşit să sugrume viaţa noastră politică. Iliescu prevesteşte că Ponta va fi schimbat, Ponta spune că nu are de ce să demisioneze, iar Antonescu spune că se va retrage. Efervescenţă, nu glumă. Din păcate, tot cu aceleaşi personaje de carnaval trist. Că altele, deocamdată, nu avem.

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

treisprezece − 4 =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
ACTUALITATE
Vladimir Brilinsky, cetățean de onoare al Orăștioarei de Sus         PE BANII PRIMĂRIEI DEVA. Răzvan Mareş, 100 de zile drumeţ cu 9.000 euro cazare în nici doi ani de mandat         Femeie rănită într-un accident la Pricaz         Tânăr reținut de polițiști pentru furt calificat         Constantin Stancu, un cărturar al Țării Hațegului         Adolescentă de 15 ani dispărută de acasă         Ziua Porților Deschise la Tribunalul Hunedoara         Cum s-a lucrat la noua șosea din munții Parâng         Superstarul care a dansat gol pușcă în Sarmizegetusa Regia se întoarce: „Am făcut haka în onoarea dacilor”         Noi incendii de pădure în județ         A fost lichidat focarul de pestă porcină din județ         Clădirea fantomă din Parcul Corvin va fi demolată, la peste un deceniu de la abandonarea ei         DRÄXLMAIER Hunedoara a investit 80.000 de euro în ateliere pentru elevii şcolii profesionale         Lansarea implementării proiectului: ,,Reabilitarea zonei urbane Dealul Cetății Deva, monument al naturii și istoric cu valoare turistică ridicată din Municipiul Deva – Refuncționalizarea Incintei I”, cod SMIS 122812         Mega-construcțiile părăsite ale căii ferate Deva – Brad         CULTURA PRIETENIEI, PRIETENIA CULTURII heART COUTURE, un proiect al regăsirii prin intermediul artei         14 acțiuni de stingere a incendiilor de vegetație uscată         Șofer de 87 de ani implicat într-un accident mortal         Tragedie în penitenciar. Un polițist a fost găsit mort         Șofer băut oprit după ce a făcut ravagii pe străzile din Petroșani