Pixul negru. Socrate nu blama tinerimea română!…

136

editorial (2)Copiii din ziua de azi iubesc luxul. Nu au maniere, dispreţuiesc autoritatea şi dovedesc lipsă de respect faţă de bătrâni. Nu se mai ridică în picioare când oamenii în vârstă intră în încăpere. Îşi contrazic părinţii, mănâncă în grabă delicatesele la masă, stau picior peste picior, şi sunt tirani cu profesorii.
Tinerii din ziua de azi nu se gândesc decăt la ei înşişi. Nu au pic de respect pentru părinţi sau persoane în vârstă. Vorbesc ca şi cum ei înşişi ar şti totul şi, ceea ce noi considerăm înţelepciune, este lipsit de relevanţă pentru ei. Cât despre fete, sunt directe, lipsite de modestie şi nefeminine în limbaj, comportament si îmbrăcăminte.
Sună cunoscut? Dacă las textul de mai sus aşa, oricine poate să mă acuze de afirmaţii răsuflate, locuri comune, tautologie! Fraze repetate ca relulările filmelor cu Van Damme sau Stallone, de Antena 1 şi Protv., la concurenţă…Adevărul este că, pus între ghilimele,textul devine un citat din Socrate (469 î.Hr.-399 î.Hr.).Când filozoful antic spunea acele vorbe despre societatea greacă a vremii, Atena se prăbuşea.Sub greutatea decadenţei, moleşită de bunăstarea acumulată în vremea războaielor cuceritoare în Troia,Persia, Egipt, Siria,Fenecia şi…unde nu?! Grecia a devenint pradă propriei îmbuibări. Care a cuprins şi tinerimea. Pentru vorbele sale, Socrate a fost condamnat la surghiun sau sinucidere.
Şi-atunci, ca şi astăzi, prostia comunităţii umane nu a iertat, nu iartă! Cu aceasta ajungem la similitudinea societăţii româneşti de azi cu societatea ateniană de-acum 2500 de ani. Cel puţin în privinţa tinerilor! Textului din capul acestui articol, citat fiind, îi lipsesc doar referirile la mărcile de maşini şi… smartfoane, la dezmăţul televizat şi rezulatele dezastruoase în învăţământul de orice fel, pentru ca între tinerii noştri de azi şi cei greci de-acum două milenii jumate să nu apară deosebiri, diferenţe de atitudine şi comportament… Cu toate că nu-mi dau seama de unde ar veni moleşeala ce ne cotropeşte în democraţie. Că din bunăstarea generală nu poate veni. Cel mult din bunăstarea celor care au lichidat economia României. Care,se pare, este suficient de exponenţială, societatea românească actuală fiind chiar prăbuşită! Precum cea ateniană la vremea descrisă de Socrate.
În 2012 s-a rejudecat un proces simbolic de reabilitare a lui Socrate, cu 10 avocaţi şi apărători ai drepturilor omului,organizat de Fundaţia Onassis.Dar, oricum, azi cuvintele filozofului sunt anacronice la Atena. Unde, ai zice că UE răzbună cuceririle antice ale Greciei…

Comentarii FB

comentarii
9 thoughts on “Pixul negru. Socrate nu blama tinerimea română!…

 1. Nicolae Stanciu Post author

  Domnule contra, am participat la acest dialog în ideea că schimbul de idei şi informaţii e democratic. Cum, însă, a avut loc doar un schimb de informaţii şi idei CONTRA cuvinte goale, şmechereşti şi aluzii străvezii la adresa orientării mele de stânga, încheiem. Îmi merit soarta, pentru că am fost de bună credinţă; am fost un domn atunci când v-am prins…desculţ, cu Ţuţea şi Cioran. M-am făcut că nu observ, de dragul ideii de dialog…Dl Peşu le spune celor care confundă comunismul cu doctrina politică de stânga: „viţeluşi veseli”. Nici o aluzie! Ca şi la „desculţ”. Nu e apropo la polemica …literară:”Unii scriitori sunt culţi, alţii desculţ(i)”, cu trimitere la titlul unei cărţi a lui Zaharia Stancu. Aşa că, poate mai bine „loser”, profesionist sau nu, decât:”looser”. Adio! Puteţi scrie ce vreţi; trăim într-o ţară liberă. Cel puţin aşa se spune…Cu mine nu mai aveţi dialog!

  Reply
  1. gica contra

   Cum vă este voia!
   Dar să clarificăm câteva aspecte, că poate mai citeşte cineva:
   – cu ce m-aţi prins …”desculţ” la Ţuţea si Cioran?
   Eu am spus ca a fost de dreapta şi dvs. că de stânga. Avem dreptate amândoi: a fost de stânga în tinereţe, o recunoaşte şi el : „Am avut inimă şi am călcat cardiotica asta de trei parale stângistă şi m-am situat în carul în care a călătorit Mircea Eliade” şi tot el spune: „Cine, până la vârsta de 30 de ani, nu e „progresist“, nu e de stânga şi democrat, n-are inimă, dar dacă peste 30 de ani nu e conservator, e ….”, completarea vă las pe dvs. să o puneţi, ca să nu ziceţi că e ad hominem. A spus-o Ţuţea, nu eu; Atunci, eu am fost cel ce a lăsat să treacă neobservat. Tot pe cauză de dialog
   – la “viţeluşii veseli” a lui Pleşu e exact pe dos decât spuneţi dvs.
   Nu sunt cei “care confundă comunismul cu doctrina politică de stânga”, ci ezact viceversa. O numire tristă, deşi pare veselă, a tinerilor români care n-au apucat „binefacerile” comunismului (spre deosebire de noi, „traumatizaţii”), au studiat sau studiază în occident şi se „adapă” din izvorul ideilor socialiste, frumos ambalate de diverse „şcoli” occidentale (acum, la moda si in USA), aderând cu foarte mare uşurinţă la diverse corectitudini politice, care se apropie periculos de mult de marile „ziceri” din ” … Această utopie, această finalitate din evanghelia roşie care e Manifestul comunist … ” (tot Ţuţea). Deci, un fel de „socialişti de caviar” reloaded;
   – Desculţ …frumos roman – coperţile, zic, că-n rest: necitibil … dar, mă rog, a deschis calea ţăranilor …nişte ţărani …şi ceeee ţăran ! …tot director la Naţional (cf. pixul negru si asta tot ”inventie nefericită a lui Iliescu, precum toate invenţiile sale”?)
   Multe aprecieri pentru conoaşterea englezei, iar pe tema „desculţ” şi mai ales a ”looser” cred că lămurirăm cam sta treaba.
   În ce priveşte stângismul luminat …fiţi pe pace …e loc …e mare grădina.
   Cam cât China, aş zice.
   P.S. Orice „schimb de informaţii şi idei CONTRA cuvinte goale”, ca orice schimb din natură, e bidirecţional …aşa că …
   P.S.S. De ce …întârzierea? Fu nevoie de o a doua lectură?

   Reply
 2. Nicolae Stanciu Post author

  Numai că şi…veritabilul are doar cuvite de partea sa! Show la tv.

  Reply
 3. Nicolae Stanciu Post author

  …dar eu vorbeam despre aparatcicii veritabili, iar cei din alternativa Dv. nu erau.

  Reply
 4. Nicolae Stanciu Post author

  „Ăilalţi” sunt toţi ăştia, într-un singur partid, divizat în „găşti”, că tot aşi adus vorba…

  Reply
  1. gica contra

   S-a scapat odata „prostanacul”: „nici noi nu mai stim cati suntem”, iar „tanarul carlan fara minte” tocmai da extemporal. Se pare ca deja s-a pricopsit cu o corigenta.
   Orice ati zice, veritabilul aparatcik ii clasifica bine si „plastic”. Abia-i astept zicerea din domeniul horticol

   Reply
 5. gica contra

  Da, cam tarziu …savuram imaginea …tigara, buda Decebalului …
  Stricto sensu nici unul nu a fost ce ziceam eu. Dar de unde aparu toata gasca ? … eu ma refeream doar la optiunea intre termenii alternativei la prezidentiale. Era mai bun unul care a incercat de doua ori (ca parca prima fu a lu’ Preoteasa) sau “invenţia, “post-90″, nefericită a lui Iliescu, precum toate invenţiile sale”? Acu’, daca am gresit (?), nu cred ca merit sa fiu chiar impuscat …imi iau angajamentul sa nu mai fac !
  Despre „gasca” …de unde dracu sa apara altii atunci …dar problema e daca erau de dinainte separati sau s-au separat dupa? …sau poate inca nu s-au separat. Cu MRU suntem de acord …umflat cu pompa si si arata asta.
  Deci, ailalti nu erau tot astia?
  Multumesc pentru raspuns.

  Reply
 6. Nicolae Stanciu Post author

  Cam mult timp pentru un răspuns de elev prins fumând în buda liceului! Apropo. Singurii aparatcici-aşa e corect!-activi, chiar la vârf, sunt Băsescu şi M.R. Ungureanu! Năstase nu făcea parte din nomenclatorul CC; era numai ginere de nomenclaturist ( al lui Angelo Miculescu, ministru al Agriculturii, prins vânzând usturoi din portbagajul Volgei ministeriale, cu 80 de lei kilul, scria Scânteia),iar Geoană este invenţia, „post-90”,nefericită a lui Iliescu, precum toate invenţiile sale…Băsescu, şi tot grupul de „înalţi funcţionari internaţionali ai RSR”-Meleşcanu, Mazilu, Boda, Voiculescu, Cosea, D.Dăianu-, erau ofiţeri acoperiţi ai serviciilor române de informaţii, cu binecuvântarea şi ausweiss-ul primite de la Elena Ceauşescu, ca şef de cadre al CPEx. Dar şi-au recuperat dosarele cât au avut funcţii, mai puţin Cosea şi Dăianu. Care au recunoscut că au făcut spionaj economic pentru România şi se mândreau cu asta. Iar MRU este un fost membru al CC al UTC şi prezent pe lista cadrelor de rezervă a CC al PCR, deci nomenclaturist autentic, aparatcic veritabil. Deci, cu ăştia aţi votat!

  Reply
 7. gica contra

  Saptamana trecuta cred ca v-a cam scapat putin pixul, cand „argumentul” pentru lipsa argumentelor a fost … activismul meu probasist … din fericire NU … doar un simplu votant (de 4 ori!, culmea prostiei, nu?)…a alternativei la apartcik-ii Nastase si Geoana, ultimului i-as adauga si englezismul, ca tot s-a dat prin zona asta si sa va mai „supar” putin, loser profesionist.
  Cred ca ati ramane surprins in cat de multe alte subiecte am cadea de acord.
  La zi … asa-i de cand lumea …macar la aia – da prabusire …noi, nu prea avem de unde.
  Dar poate a spus-o mai concis, mai apropiat de noi, si pe o muzica superba, un alt geniu, pe care e pacat sa-l traducem: „We don’t need no education / We don’t need no thought control! / No dark sarcasm in the classroom / Teacher leave them kids alone!” …e bine?, e rau? …nu stiu…dar asa merge lumea inainte.
  Cu stima!
  P.S. As indrazni prea mult daca v-as sugera/ruga ca editorialul de saptamana sa fie pe o tema draga – fotbalul – , in memoriam pentru cineva care nici acum, cam ca si-n viata, nu are loc de prea multi „regi” (pe subiectul asta televiziunile isi vor atinge maximul dobitociei …dar nu se stie niciodata …in lumea asta atat de …competitiva

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.