Pixul negru. Mai bine nişte plăci omagiale nominale unor LUCRĂRI MONUMENTALE…

editorial (2)… decât MONUMENTE FUNERARE! Precum piatra cu cruce în memoria unor schinjuiţi în puşcăriile staliniste, numai pentru că un primar semidoct credea că Ion Ogoranu e de la Muncel… S-ar fi cuvenit, eventual, inscripţionarea numelui omului de cultură, doctrinarul ţărănist Victor Isac, din Hunedoara, fost deţinut politic!…Ca şi  obeliscul  adăugat, la fel de imprecis ca autenticitate istorică, închinat de un vremelnic şi politic prefect unui… prefect de pe vremea când nu existau prefecturi. Ulterior corectat în “comite” şi “proprietar” al Cetăţii Devei. Când, de fapt, avea doar drept de uzufruct pe perioada mandatului, cum se zice azi. Sigur că ambele şi-ar găsi un loc mai potrivit în cimitire, nu în buricul oraşului! Iar dacă cineva chiar ar vrea să eternizeze memoria unor Personalităţi,  care  au însemnat cu adevărat ceva pentru comunitate, sunt destule prilejuri!
Avem deja “PODUL LUI BUSUIOC”, la Gelmar, peste Mureş, al treilea pod botezat cu numele constructorului său, după cele ale lui Apoldor din Damasc şi  Anghel Saligny, la iniţiativa unei asociaţii profesionale a podarilor şi drumarilor din Deva-România. De ce nu am avea şi “TEATRUL LUCIAN RADULIAN”? De ce luxosul teatru devean se cheamă “Teatrul de Artă”, când teatrul în sine este artă? Să nu fie confundat cu…teatrul de război? Că tot au fost destule lupte pe acolo…Şi, Lucian Radulian a fost actorul cu cea mai prodigioasă, lungă, recunoscută şi admirată… stagiune la fostul Teatru de Estradă Deva, o autoritate în domeniu la vremea sa!
De ce pe frontonul Colegiului Sportiv “Cetate” Deva se află o placă omagială minicinoasă şi nu una pe care să stea scris:” COLEGIUL SPORTIV MIHAI BĂNULESCU”? Ca prim director şi fondator al şcolii de glorie a oraşului!
De ce să nu fie botezat cel mai mare baraj din anrocamente, o premieră tehnologică, din Europa, de pe Râu Mare, cu numele constructorului său, VIOREL DĂNILĂ? Om care s-a naturalizat locului , unde şi-a încheiat cariera şi viaţa, find îngropat în aval de barajul “său”, în munţii pe care i-a iubit mai mult, ai zice, decât propria familie.
La vremea inaugurării, podul de peste Mureş, de la Şoimuş, a fost tot o premieră constructivă, fiind cel mai lung de peste apele interioare din România! Şi, cu un pic de preocupare ar putea deveni al patrulea pod botezat cu numele constructorului său, TITUS IONESCU, laureat al premiului “Anghel Saligny”, fost primul preşedinte al Patronatului Drumarilor din România, singura organizaţie profesională cu acoperire naţională având sediul în Deva!
Iar cineva ar rămâne în Istorie pentru aceste eternizări. Cuvenite unor foşti contemporani ai noştri, care au înnobilat locurile respective!

Comentarii FB

comentarii
Răspuns la “Pixul negru. Mai bine nişte plăci omagiale nominale unor LUCRĂRI MONUMENTALE…

 1. gica contra

  Un articol cam neutru, aproape de “necomentat”, dar, pentru ca ne-am dat …intalnire (apropos, n-am prea inteles semnul intrebarii) pe saptamana asta, sa incercam:
  L-ati uitat pe Zaroni, merita si asta o placuta, ca unul dintre putinii ministrii hunedoreni, pe undeva …pe la Nadastie sau, poate pe Directia Agricola ori dam noi un ucaz ca toate marochinariile din judet sa vanda doar perechi de manusi formate din …trei bucati.
  Pe saptamana viitoare! …La bună… vedere(?)
  Un anonim
  P.S. Daca punem atatea placi omagiale nu-i crestem vanzarile de marmura lui … asta nu prea v-ar placea …nu este trendy.

  Răspuns

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

șaptesprezece + patru =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
ACTUALITATE
Tragedie la intrarea în Petroșani. Două autoturisme s-au ciocnit violent         Aniversarea Zilei Pompierilor din România la Deva         Carmen Hărău (PNL) – „Modificarea de către PSD a Programului de guvernare nu are nici legitimitate politică și nici electorală!”         Campanie educativă derulată de polițiști         Canalizarea ajunge în zona turistică de pe malul Lacului Cinciș         Blocul ANL construit în Hunedoara așteaptă o nouă investiție         Răfuială între interlopii din Valea Jiului         SE ÎNTÂMPLĂ ÎN HUNEDOARA. Prima locuinţă protejată pentru victimele violenţei domestice         Ştrandul Municipal din Deva îşi închide porţile         Consiliul Județean cumpără un autocar la un preț uriaș         Angajații de la Castelul Corvinilor acuzați de discriminare         Primăria Deva cumpără teren pentru relocarea romilor din Grigorescu         Primăria Deva cumpără 12 autobuze la mâna a doua         Deva a început încă o campanie de dezinsecţie şi deratizare         SĂNĂTATE. Consiliul Judeţean a alocat Spitalului de Urgenţă peste 300.000 lei         Asistenta tv în ipostaze provocatoare, în curtea mănăstirii Prislop         Cum arată, de fapt, zona în care CNAIR a reclamat fisuri uriașe în Autostrada Lugoj – Deva         Autostrada Lugoj – Deva nu se deschide în septembrie. Probleme grave pe Lotul 3         Un nou episod în dosarul „matriței de la Sarmizegetusa Regia”. Expertiza a stârnit controverse         DUPĂ CINCI ANI, FĂRĂ JUDECATĂ. Procurorii DNA au clasat dosarul preşedintelui Mircea Moloţ pentru abuz în serviciu