Pixul negru. Mai bine nişte plăci omagiale nominale unor LUCRĂRI MONUMENTALE…

editorial (2)… decât MONUMENTE FUNERARE! Precum piatra cu cruce în memoria unor schinjuiţi în puşcăriile staliniste, numai pentru că un primar semidoct credea că Ion Ogoranu e de la Muncel… S-ar fi cuvenit, eventual, inscripţionarea numelui omului de cultură, doctrinarul ţărănist Victor Isac, din Hunedoara, fost deţinut politic!…Ca şi  obeliscul  adăugat, la fel de imprecis ca autenticitate istorică, închinat de un vremelnic şi politic prefect unui… prefect de pe vremea când nu existau prefecturi. Ulterior corectat în “comite” şi “proprietar” al Cetăţii Devei. Când, de fapt, avea doar drept de uzufruct pe perioada mandatului, cum se zice azi. Sigur că ambele şi-ar găsi un loc mai potrivit în cimitire, nu în buricul oraşului! Iar dacă cineva chiar ar vrea să eternizeze memoria unor Personalităţi,  care  au însemnat cu adevărat ceva pentru comunitate, sunt destule prilejuri!
Avem deja “PODUL LUI BUSUIOC”, la Gelmar, peste Mureş, al treilea pod botezat cu numele constructorului său, după cele ale lui Apoldor din Damasc şi  Anghel Saligny, la iniţiativa unei asociaţii profesionale a podarilor şi drumarilor din Deva-România. De ce nu am avea şi “TEATRUL LUCIAN RADULIAN”? De ce luxosul teatru devean se cheamă “Teatrul de Artă”, când teatrul în sine este artă? Să nu fie confundat cu…teatrul de război? Că tot au fost destule lupte pe acolo…Şi, Lucian Radulian a fost actorul cu cea mai prodigioasă, lungă, recunoscută şi admirată… stagiune la fostul Teatru de Estradă Deva, o autoritate în domeniu la vremea sa!
De ce pe frontonul Colegiului Sportiv “Cetate” Deva se află o placă omagială minicinoasă şi nu una pe care să stea scris:” COLEGIUL SPORTIV MIHAI BĂNULESCU”? Ca prim director şi fondator al şcolii de glorie a oraşului!
De ce să nu fie botezat cel mai mare baraj din anrocamente, o premieră tehnologică, din Europa, de pe Râu Mare, cu numele constructorului său, VIOREL DĂNILĂ? Om care s-a naturalizat locului , unde şi-a încheiat cariera şi viaţa, find îngropat în aval de barajul “său”, în munţii pe care i-a iubit mai mult, ai zice, decât propria familie.
La vremea inaugurării, podul de peste Mureş, de la Şoimuş, a fost tot o premieră constructivă, fiind cel mai lung de peste apele interioare din România! Şi, cu un pic de preocupare ar putea deveni al patrulea pod botezat cu numele constructorului său, TITUS IONESCU, laureat al premiului “Anghel Saligny”, fost primul preşedinte al Patronatului Drumarilor din România, singura organizaţie profesională cu acoperire naţională având sediul în Deva!
Iar cineva ar rămâne în Istorie pentru aceste eternizări. Cuvenite unor foşti contemporani ai noştri, care au înnobilat locurile respective!

Comentarii FB

comentarii
Răspuns la “Pixul negru. Mai bine nişte plăci omagiale nominale unor LUCRĂRI MONUMENTALE…

 1. gica contra

  Un articol cam neutru, aproape de “necomentat”, dar, pentru ca ne-am dat …intalnire (apropos, n-am prea inteles semnul intrebarii) pe saptamana asta, sa incercam:
  L-ati uitat pe Zaroni, merita si asta o placuta, ca unul dintre putinii ministrii hunedoreni, pe undeva …pe la Nadastie sau, poate pe Directia Agricola ori dam noi un ucaz ca toate marochinariile din judet sa vanda doar perechi de manusi formate din …trei bucati.
  Pe saptamana viitoare! …La bună… vedere(?)
  Un anonim
  P.S. Daca punem atatea placi omagiale nu-i crestem vanzarile de marmura lui … asta nu prea v-ar placea …nu este trendy.

  Răspuns

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

1 × 3 =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ACTUALITATE
ASEDIAŢI DE EVENIMENTE. Garda Cetăţii în acţiune fitness în aer liber la Cetatea Deva         „SCÂRŢ-SCARŢ” PÂNĂ VINERI. Primarul Devei păsuieşte gunoierul cu trei zile         SĂRBĂTOAREA MOŢILOR. Sâmbătă începe Târgul de Fete de pe Muntele Găina         PARLAMENTUL EUROPEAN. Siegfried Mureșan cere aderarea României la spațiul Schengen         Castelul Corvinilor va intra în șantier în luna august         INVESTIȚIE Ce localități din Hunedoara vor fi racordate la noua rețea de gaze naturale         Sistem de supraveghere video pe străzile Simeriei         Autostrada Lugoj – Deva. Cele mai recente imagini aeriene de pe Loturile 3 și 4. Cât mai e de lucru         Emblema de onoare a M.A.I. conferită unui jandarm hunedorean         BINE CĂ N-A VENIT MADONA! Nedeia Vulcăneană l-a prins pe Ile Primarul cu closetul „pe vine”         Grădină urbană pe fonduri UE în zona Grigorescu         O tură de o zi, pe aici, pe-aproape: Deva – Râpa Roșie – Alba Iulia – Ampoița – Giardini di Zoe         Contracte de 15 milioane de euro. Cele mai vizitate monumente istorice din Hunedoara reabilitate pe fonduri UE         CJH PROMITE – PRIMĂRIA DEVA FACE. Chinezii deschid o fabrică de mobilă la Deva         Gara de poveste a municipiului Brad, în șantier de aproape trei ani. Lucrările nu sunt finalizate         Un motociclist a fost lovit de un autocamion pe șoseaua Deva – Lugoj         Ramona Mănescu, propunere ALDE pentru postul de ministru la Externe         Tragedie în Deva         Dosarul electronic la Tribunalul Hunedoara         Patru hunedoreni anchetați pentru braconaj