Pixul negru.Lucruri măreţe de la oameni mărunţi?

editorial (2)“Lumea este împarţită în oameni care fac lucruri măreţe si în oameni care îşi atribuie meritele. Încearcă să faci parte din prima categorie – concurenţa este infinit mai redusă.”  Sigur că Dwight Morrow,  om  politic, diplomat american, ambasador în Mexic, care a trăit între 1873 şi 1931, a enunţat în această formulă elegantă un adevăr! Valabil în America acelor ani, poate şi azi…Dar,  Morrow,  socrul  legendarului pilot Charles Lindbergh, care a zburat, primul!, peste Atlantic, în 1927, dacă ar trăi azi în România ar constata că pe aici nu există concurenţă pentru prima categorie! În schimb, înghesuiala la atribuirea de merite este pe viaţă şi moarte.

Fac mari  eforturi de memorie pentru a-mi aminti un român, măcar unul,  contemporan al meu şi al dumneavoastră,   care a înfăptuit  fapte măreţe! Iată, mă gândesc că aici ar fi normal să evoc, să invoc  măcar un erou în viaţă al revoluţiei. Dar nu-mi vine nici un nume în memorie. Au murit mulţi oameni pentru Ţara asta  în 1989; au ieşit în stradă şi şi-au strigat dorinţa de libertate mii  de oameni, în  oraşe mari şi mici. Dar  Statul, Parlamentul, Guvernul sunt  conduse de-atunci de aceiaşi vreo patru-cinci sute de inşi care şi-au atribuit meritele revoluţiei. Un timp, până a nu muri, Dan Iosif  a fost ridicat până-n Senat, mai mult onorific, simbolic. Ca să se astupe gura tot mai gălăgioşilor revoluţionari. De după 25 decembrie…  În schimb,  Petre Roman, “colegul  de baricadă” nu a făcut nimic măreţ, nici la baricadă, dar l-a avut martor pe Ioşca că s-a ridicat pe un burlan, şi ridicat a rămas! În guvern, chiar în fruntea lui, în Senat, iar faptele măreţe se numesc dispariţia siderurgiei şi extracţiei  de cărbune, a sistemelor de irigaţii, a…ce nu? Iar azi, zi de zi, ne dă sfaturi despre democraţie şi moralitate!  Ba, ne-a mai pricopsit şi cu invenţia lui numită Traian Băsescu. Rasă pură! Primul lucru măreţ al său? L-a ras pe Roman! De la partid, de peste tot. Nu ar fi fost rău că ne-a scăpat de un rău. Însă o dată cu instalarea Băsescului, mai întâi la Capitală apoi la Cotroceni, un deceniu!, relele s-au înmulţit, au devenit mai rele, mai grele!

Acum, la ora unor noi nădejdi dinspre noul preşedinte, constat că,  deşi este alt fel de om şi, firesc, te aştepţi la…alt fel de maniere, preşedintele are drept prim-sfetnic pe Dan Mihalache. Trecut prin…cenuşa a trei imperii, mă rog, guvernări, şi două partide. Iar ca sfetnic de taină, consilier personal pe nomenclator oficial, nu l-a găsit decât pe ultimul nomenclaturist comunist M.R. Ungureanu! Care-l va consilia pe preşedinte cum să mai pierdem, ce? Că-n ministeriatul lui la Externe am pierdut tezaurul de la Moscova şi patrimoniul Gojdu de la Budapesta. Ce fapte măreţe aşteptăm de la oameni mici?( Ian. 2015)

Comentarii FB

comentarii
2 Răspunsuri la “Pixul negru.Lucruri măreţe de la oameni mărunţi?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

3 × doi =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
ACTUALITATE
LANSARE proiect „Realizarea Muzeului Civilizației Dacice cu reabilitarea și modernizarea străzilor de acces, în Municipiul Orăștie”,cod SMIS: 123893         Accident cumplit cu motocicleta pe șoseaua Hațeg – Caransebeș. Un tânăr a murit, prietena sa se zbate între viață și moarte         Tânăr rănit grav în două accidente rutiere petrecute în aceeași zi         Accident rutier grav în Petroșani         Prin programul de practică organizat, Star Transmission & Star Assembly sunt „fabricanţi” de absolvenţi cu experienţă         Un agent de pază de la Spitalul Județean din Deva s-a revoltat împotriva medicilor de la Urgență         Zeci de jandarmi mobilizați pentru căutarea unei copile de 11 ani         A început expertiza pe Lotul 3 al Autostrăzii Lugoj – Deva         Accident rutier pe DN 66: trei oameni au fost răniți         Guvernul şanselor ratate pentru România a fost demis!         Salonul Hunedorean al Cărții         CONCURS. “Citești și câștigi”, în plină desfășurare         PE MUNTE. Cetățeni străini, salvați de jandarmi         Tânără condamnată după ce ascuns droguri în vagin pentru a le livra deținuților         SPARG LIMITELE PENIBILULUI. CJH face turismul de rahat (la propriu) în Sarmizegetusa Regia         Ce s-a ales de fosta Școală 10 din Hunedoara, unde învățau 1.500 de elevi         Caz șocant în comuna Pui: o elevă de opt ani a fost abuzată de învățător         PRIMĂRIA DEVA. Ajutor pentru încălzirea locuinţei         CU BANI FDI. Bucureşci: Iluminat public european până de Paşte         Soarta tristă a „autostrăzii – muzeu”, părăsită de două luni