Pixul negru.Lucruri măreţe de la oameni mărunţi?

editorial (2)“Lumea este împarţită în oameni care fac lucruri măreţe si în oameni care îşi atribuie meritele. Încearcă să faci parte din prima categorie – concurenţa este infinit mai redusă.”  Sigur că Dwight Morrow,  om  politic, diplomat american, ambasador în Mexic, care a trăit între 1873 şi 1931, a enunţat în această formulă elegantă un adevăr! Valabil în America acelor ani, poate şi azi…Dar,  Morrow,  socrul  legendarului pilot Charles Lindbergh, care a zburat, primul!, peste Atlantic, în 1927, dacă ar trăi azi în România ar constata că pe aici nu există concurenţă pentru prima categorie! În schimb, înghesuiala la atribuirea de merite este pe viaţă şi moarte.

Fac mari  eforturi de memorie pentru a-mi aminti un român, măcar unul,  contemporan al meu şi al dumneavoastră,   care a înfăptuit  fapte măreţe! Iată, mă gândesc că aici ar fi normal să evoc, să invoc  măcar un erou în viaţă al revoluţiei. Dar nu-mi vine nici un nume în memorie. Au murit mulţi oameni pentru Ţara asta  în 1989; au ieşit în stradă şi şi-au strigat dorinţa de libertate mii  de oameni, în  oraşe mari şi mici. Dar  Statul, Parlamentul, Guvernul sunt  conduse de-atunci de aceiaşi vreo patru-cinci sute de inşi care şi-au atribuit meritele revoluţiei. Un timp, până a nu muri, Dan Iosif  a fost ridicat până-n Senat, mai mult onorific, simbolic. Ca să se astupe gura tot mai gălăgioşilor revoluţionari. De după 25 decembrie…  În schimb,  Petre Roman, “colegul  de baricadă” nu a făcut nimic măreţ, nici la baricadă, dar l-a avut martor pe Ioşca că s-a ridicat pe un burlan, şi ridicat a rămas! În guvern, chiar în fruntea lui, în Senat, iar faptele măreţe se numesc dispariţia siderurgiei şi extracţiei  de cărbune, a sistemelor de irigaţii, a…ce nu? Iar azi, zi de zi, ne dă sfaturi despre democraţie şi moralitate!  Ba, ne-a mai pricopsit şi cu invenţia lui numită Traian Băsescu. Rasă pură! Primul lucru măreţ al său? L-a ras pe Roman! De la partid, de peste tot. Nu ar fi fost rău că ne-a scăpat de un rău. Însă o dată cu instalarea Băsescului, mai întâi la Capitală apoi la Cotroceni, un deceniu!, relele s-au înmulţit, au devenit mai rele, mai grele!

Acum, la ora unor noi nădejdi dinspre noul preşedinte, constat că,  deşi este alt fel de om şi, firesc, te aştepţi la…alt fel de maniere, preşedintele are drept prim-sfetnic pe Dan Mihalache. Trecut prin…cenuşa a trei imperii, mă rog, guvernări, şi două partide. Iar ca sfetnic de taină, consilier personal pe nomenclator oficial, nu l-a găsit decât pe ultimul nomenclaturist comunist M.R. Ungureanu! Care-l va consilia pe preşedinte cum să mai pierdem, ce? Că-n ministeriatul lui la Externe am pierdut tezaurul de la Moscova şi patrimoniul Gojdu de la Budapesta. Ce fapte măreţe aşteptăm de la oameni mici?( Ian. 2015)

Comentarii FB

comentarii
2 Răspunsuri la “Pixul negru.Lucruri măreţe de la oameni mărunţi?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

șase + treisprezece =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
ACTUALITATE
TEATRU. Iadul din vecini, INFERNUL         Unde se pot adresa hunedorenii pentru sesizări și informații despre coronavirus         Comunicat de presă – „Conservare, restaurare la Amfiteatrul din cadrul sitului arheologic Ulpia Traiana Sarmizegetusa“ Cod SMIS 124110         Achiziții importante la spitalul din Orăștie, pe fonduri UE         Lucrări de cadastrare în șase comune, din fonduri europene         Tânăr pianist devean, câştigător al concursului „Prietenii muzicii”         Prima trupă pop-opera din România, în concert la Deva         Dosarul controversatei retrocedări a Retezatului. 10 ani de proces, șir nesfârșit de amânări         Ce drumuri au intrat în șantier în Ținutul Pădurenilor. Vadu Dobrii are șansa ieșirii din izolare         Momente cumplite pentru două adolescente și pentru o femeie din Lupeni         Spitalul județean din Deva a intrat în carantină         Anchetă la o școală din Brad, după ce patru eleve s-au simțit rău, iar două au ajuns la Urgențe         Spitalul din Hunedoara intră în carantină         BANII N-AU MIROS, DAR ORĂŞTIENII AU. Situaţie explozivă la Tudraş: după duhoarea porcăriei urmează putoarea de hoit ars         Investiție în educație. Clădire nouă pentru laboratorul de robotică de la Liceul „Traian Lalescu”         Soluție agreată pentru Termocentrala Mintia: preluarea de către Primăria Deva sau CJ Hunedoara         PSD nu-i lasă pe liberali să dărâme Guvernul Orban II         PLUS și-a desemnat candidatul pentru Primăria Hațeg         SENTINȚĂ ÎNTOARSĂ DE CEDO. Cazul fetei de 11 ani, însărcinată după ce a fost abuzată sexual de 5 bărbaţi         Pagina de Facebook a Primăriei Hunedoara a fost închisă după un atac informatic