Pixul negru.EDUCAŢIA. De la Biblie, pumn şi pistol la… Halloween

editorial (2)Este tonifiantă, promiţătoare preocuparea tot mai cuprinzătoare a unor oameni de cultură şi jurnalişti pentru educaţie! Acum, să mă înţelegeţi că fac premeditat o distincţie între oameni de cultură şi jurnalişti, nu doar formală, ci chiar calitativă. Din două unghiuri. Primul, că, deşi jurnaliştii ar trebui să fie şi posesori ai unui important bagaj de cultură generală, la ora aceasta majoritatea lor se află în plutonul gros al celor care au mari lacune culturale (excepţiile întăresc regula!). Al doilea aspect al distincţiei ar fi că formal jurnaliştii, deşi au drept de semnătură nudă, precum scriitorii (singurele categorii a căror calificare este recunoscută fără…precizările: prof., dr.,av., ec., ing.etc.), nu sunt asociaţi “oamenillor de cultură” din cauza cutumei. Dar, cum spuneam, diferenţierea există şi nici nu ar mai trebui invocată. Numai teoretic! Ceea ce am şi făcut.Iar în interiorul său, jurnalismul a decăzut, sub un minimal prag cultural, din cauza televiziunii şi internetului! Două invenţii care ar trebui să devină aliate importante în mecanismul educaţional, nu frâne!
Dar, chestia asta o spune mai exact academicianul Solomon Marcus:
“Televiziunea funcţionează pe baza unei filozofii greşite, conform căreia scopul ei este să informeze, să educe şi să distreze. Informaţia este, de prea multe ori, contaminată de partizanat politic, educaţia este în bună măsură anihilată de contraeducaţie (cum este violenţa verbală si fizică, ingredient al multor canale de televiziune), iar divertismentul este frecvent de joasă calitate culturală, dacă nu chiar vulgar. Separarea educatiei de divertisment ascunde o gresită inţelegere a componentei ludice în societate, greseală care se regăseşte şi în educaţia şcolară actuală.” Referitor la… vinovăţia internetului, citiţi înscrisurile de pe Facebook. Citiţi şi vă cruciţi! Şi chiar Wikipedia nu e o…enciclopedie culturală.
Poate, adică sigur, din subcultură ni se trag şi împrumuturile, importurile de cultură la kilogram, din Lumea bună. Precum nişte “sărbători” tradiţionale americane, gen “Halloween”, “Valentine’s Day”, dar devenite de multă vreme boom-uri comerciale. Ca şi Crăciunul de altfel… Ba chiar, conform unor semne şi semnale ale societăţii civile, Ministerul Educaţiei chiar cultivă şi promovează, conştient sau iresponsabil, asemeanea manifestări. Şi nu mai vorbim de televiziuni, unele care joi şi vineri au consacrat lungi timpi de emisie aşa-zisului “Halloween”. În schimb, iată, nu învăţăm carte, nu învăţăm să muncim, să promovăm educaţia pentru muncă, preţuirea proprietăţii private, a banului, câştigarea banului din muncă şi afaceri curate. Cum face de exact 250 de ani a poporul american! Popor care a început să se nască şi să prospere punând la temelia actualei civilizaţii americane: Biblia, pumnul şi pistolul! Noi ne lăudăm cu 2000 de ani de existenţă…(noiembrie 2013)

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

19 − 10 =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
ACTUALITATE
Poliţia Locală Deva – bilanţul activităţii pe anul 2019         Cenaclul „Amurg sentimental”. Interviu cu Gabriela Alef         Bătaie de joc pe seama unui copilaș de patru luni. Tatăl l-a părăsit, iar mama s-a spălat pe mâini de el         Au trecut 52 de ani de când Deva, Hunedoara și Petroșani au devenit municipii         Eleva de 16 ani din Deva a fost găsită… departe         BUGETARE PARTICIPATIVĂ 2020. Primele 3 idei de îmbunătățire a calității vieții în Deva         DUPĂ INTERVENŢIA PREFECTULUI. Ceferiştii, amendaţi cu 60.000 de lei pentru mizeria de la Ilia         Tragedie pe DN 66, în comuna Pui         Povestea emoționantă a lui Darius, elevul premiant îngrijit de bunici         Primăria Deva premiază performanţa la învăţătură şi în sport         GICĂ POPESCU: “Tremurau chiloții pe noi când aveam deplasare la Hunedoara”         Zona Monumentului Lupeni ’29, reabilitată și modernizată         Singurul centru public din județ pentru copii cu autism funcționează la Orăștie         Dramă într-o familie din Deva. Fiica de 16 ani, dispărută fără urmă. Cine a văzut-o?         Suspiciunea de coronavirus la o femeie din Deva a fost infirmată         Copil de patru luni abandonat de propriul tată, la Poliție         Accident spectaculos produs de șoferul unui BMW. Un sat întreg a fost lăsat în beznă         Exponatul lunii februarie 2020: un aparat de fotografiat cu burduf         Dezastru în pădurile din Valea Jiului         Explicaţiile psihologului: Cum învingem singurătatea de Ziua Îndrăgostiților?