Pixul negru. Despre decaloage,”viţeluşi veseli” şi manipularea prin presă

89

editorial (2)Sub titlul „Decalog pentru mine şi cine vrea să mi se alăture”, distinsa Adriana Gorga, cercetător în domeniul învăţământului superior la Universitatea din Lausanne, Elveţia, doctor în ştiinţele educaţiei al Universităţii din Geneva, a publicat destul de recent un interesant comentariu şi a dat o nouă interpretare „Celor zece Porunci ale exilatului român”, citite de Ion Raţiu la primul Congres al „Uniunii Mondiale a Românilor Liberi”, Geneva, 1984. Pe care din păcate nu le putem repeta aici, din lipsa spaţiului necesar. Oricum, valabile şi mobilzatoare la vremea respectivă, „poruncile” marelui şi onorabilului lider ţărănist şi-au pierdut mult din conţinut, datorită schimbărilor de substanţă ale mediului geopolitic mondial. Inclusiv şi mai ales formula „exil românesc”! Nu-şi pierd însă actualitatea, dimpotrivă, sunt educativ-necesare, de bun-simţ şi civilizatoare îndemnurile referitoare la faptul că trebuie să fim mândri de ceea ce suntem şi de locul de unde venim; la respectul faţă de sine şi faţă de celalţi; la încurajarea, colaborarea şi angajarea de a face ori ce putem, după puterile fiecăruia, pentru ţară; să nu fie criticate şi batjocorite eforturile şi faptele celorlalţi ş.a.m.d…. Lucruri înţelepte de la un Înţelept!
Autodefinindu-se „traumatizatul vesel”, aluzie la „viţeluşii veseli”, eticheta domnului Pleşu pentru noua generaţie de intelectuali români, şcoliţi în Occident, citiţi şi înzestraţi, dar care nu au trăit în comunism (precum „traumatizaţii”, între care se numără însuşi domnul Pleşu), şi care doar au învăţat despre comunism, ca fiind ideologie a stângii universale, autoarea ne oferă un nou „decalog”… Probabil sunt la modă decaloagele…De la Moise încoace…Dacă dezbrăcăm poruncile domnului Raţiu de vorbele noi , alese ale noii voci, tot din…Geneva, decalogul doamnei Gorga ar suna cam aşa:1. Fii mândru că eşti român…2.Afirmă-ţi dragostea pentru poporul român…3.Apără drepturile poporului român…4. Ajută-ţi compatrioţii…5. Susţine instituţiile româneşti…6.Fii solidar cu cel care luptă pentru mai binele neamului tău…7 Sprijină-l pe cel care luptă….8…9…10.Fă ceva pozitiv pentru ţara din care te tragi!…
Problema, însă, este că astfel de articole, adică serioase, în multe cuvinte, mobilizatoare spre ceva bun apar doar în reviste şi saituri (aşa spunem, aşa scriem!) necitite de mulţi! Doar de pomeniţii „viţeluşi veseli”, de ei scrise, de ei între ei citite! Ne spune asta chiar titlul doamnei Gorga… Poporului cititor i se dau ziare cu poze mari, colorate, precum copiilor neştiutori de carte, de preferinţă golaşe, şi articolaşe tembele, lipsite de valoare, uşuratice, parasexuale. S-a înmulţit, nepermis ca educaţie şi moralitate, dar permis propagandistic, numărul ziarelor tabloide (denumire improprie, „tabloid” definind formatul tipografic, nu conţinutul)! Creşte ameţitor numărul emisiunilor TV şi chiar televiziunilor întregi preocupate exclusiv de chiloţăreala diverselor personaje aşa-zis publice! Şi, ne amintim „porunca” a 8-a din Decalogul manipulării al lui Chomsky: „Poporul nu trebuie să aibă acces la mijloace de informare completă, corectă şi obiectivă. Pentru asta trebuie încurajate financiar mijloacele de comunicare în masă care îndobitocesc publicul şi-l ţin legat de emisiuni şi seriale vulgare, ce trag inteligenţa în jos”. Ceea ce se petrece sub ochii noştri zi de zi!…(mai 2013)

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *