Pixul negru. DEMOCRAŢIA, de la Churchill şi Ţuţea, sau MERITOCRAŢIA?

137

editorial (2)Marelui om politic englez Winston Churchill, Sir în viaţă şi după moarte, poate nu prea iubit de români pentru că la Yalta a ţinut cu Stalin, i se atribuie o zicere despre democraţie. Anume că democraţia este un sistem politic prost, dar altul mai bun nu a fost inventat. Dar, marele fumător de trabuc şi fin degustător al rachiului britanic de i se zice Whiskey spunea lucrul ăsta, pentru care vreun democrat autohton de doi bani l-ar critica la B1tv o săptămână, dintr-o monarhie încă viabilă şi puternică, şi atunci devine corect ceea ce spunea. Timpurile însă s-au schimbat şi corectitudinea definiţiei lui Sir Churchill este tot mai cronică! Cu atât mai mult cu cât îi opunem zicerea compatriotului nostru Petre Ţuţea, care se pare a fost chiar numai verbală, ştiindu-se că în urma sa au rămas puţine pagini scrise. Cele publicate după moartea sa sunt reconstituiri, convorbiri, evocări de amintiri cu şi despre fostul student la Drept în Cluj, un eseist de stânga dar cu bun-simţ. Care ar fi spus că democraţia este un sistem în care fiecare face ce vrea, şi numărul înlocuieşte calitatea. Acum, sincer, judecând după democraţia „originală”, adică românească, avea dreptate Ţuţea, Dumnezeu să-l odihnească! Dar el nu a apucat să o prindă pe democraţia asta a facerii de cap. Aşa că, mai degrabă cred că i se atribuie adevărul enunţat, pentru ca să i se dea greutate, un atestat, o autoritate…Iar George Washington le-ar da dreptate amândorura cu a sa remarcă:”Relele pe care le trăim decurg de multe ori din excesul de democraţie”…Foarte pământean spus! Ca şi:”Democraţia este pentru zei, nu pentru oameni”, cum ar fi spus J.J. Rosseau…
Între atâtea definiţii, încerc să aleg o a alta…Şi, poate, după o vreme, când Lumea va înţelege că marii oameni citaţi au dreptate, cu chibzuinţă şi mai mult creier vom da mai mult credit relativ noii teorii: meritocraţia. Ca formă de guvernare având la temelie merite, aptitudini, talente, competenţe, competiţia…Ultimele două sunt uzuale şi deja uzate, demonetizate prin folosire excesivă fără acoperire, şi în democraţie! Mai ales în asta despre care vorbea şi Ţuţea… Viziunea adepţilor acestei forme de guvernare este mai apropiată de realitate decât utopia numită comunism. Unul dintre ei, Primo Laurenţiu, autor al cărţii „Meritocraţia”, interzisă vreo doi ani în democraţia definită de Ţuţea, este chiar propovăduitor al meritocraţiei la noi în ţară… America în secolul trecut şi China în veacul acesta se clădesc pe meritele individuale şi colective ale respectivelor popoare, iar viitorul este mai surâztor asiaticilor…Cărora America le datorează deja o basculantă de dolari…

Comentarii FB

comentarii
8 thoughts on “Pixul negru. DEMOCRAŢIA, de la Churchill şi Ţuţea, sau MERITOCRAŢIA?

 1. Nicolae Stanciu Post author

  Regret, dar nu am nici un merit în existenţa…meritocraţiei; deci nu e a mea! Repet: e doar un articol de ziar! Cine a putut, a înţeles, cine nu, nu…

  Reply
  1. gica contra

   Vazusem semnul intrebarii de la inceput. Dar ce rost mai avea discutia daca cadeam de acord de la inceput.
   Pericolul sta tocmai in:”Viziunea adepţilor acestei forme de guvernare este mai apropiată de realitate decât utopia numită comunism”.
   Oare de partea cui e cineva care, ca si comentariu la articolul dvs., posteaza rapid pe Facebook: „Oare care e termenul ce ar putea defini dominatia debililor?”, a democratiei sau a meritocratiei? Teama mi-e ca de partea celei de-a doua.
   Cu stima

   Reply
   1. Nicolae Stanciu Post author

    Dacă acceptaţi că meritele personale, calităţile, talentul, competenţa, performanţa sunt debiltăţi, atunci aveţi dreptate!

    Reply
 2. Nicolae Stanciu Post author

  Citiţi şi asta:Cum datoria faţă de China se situează în jurul valorii de 2.000 de
  miliarde de dolari, dintr-un total de 15.000 de miliarde, Statele
  Unite se pot „lăuda” cu titlul de cea mai îndatorată naţiune din toate
  timpurile. Statul chinez este cel mai mare creditor al SUA şi,
  potrivit experţilor, dacă mâine acesta și-ar cere înapoi banii
  împrumutaţi americanilor, Statele Unite ar da faliment în câteva zile.
  Întreaga situație este departe de a fi una întâmplătoare și face parte
  dintr-un plan bine pus la punct de guvernul de la Beijing, un proiect
  premeditat cu mult timp înainte.
  La începutul anilor ’90, realizând că este foarte greu să concureze cu
  SUA, din punct de vedere militar, China a adoptat o nouă strategie
  pentru „cucerirea” Americii. Iar planul i-a reuşit din plin. Acum,
  ţara cu peste 1,3 miliarde de locuitori pregăteşte Statelor Unite
  lovitura de graţie: scoaterea dolarului de pe pieţele financiare
  internaţionale.

  Reply
  1. gica contra

   Gresiti, d-le Stanciu.
   Comentariile mele la articolele dvs. nu denota ura, ci doar puncte de vedere diferite de cele ale dvs., ceea ce nu implica adversitate fata de autor. Dimpotriva! Nici nu ar putea sa fie altfel. Faceti parte din generatia parintilor mei si fac parte din generatia fiului dvs. Astea nu ma impiedica sa remarc, si la ei si la dvs., o urmare extrem de interesanta a comunismului si anume o naivitate candida a intelegerii realitatii. Scuze, daca si in asta vedeti o rautate. Nu e asa
   In ce spuneti e o mare realitate: DACA mâine aceasta (China) si-ar cere înapoi banii împrumutaţi americanilor, Statele Unite ar da faliment în câteva zile. Tot asa a fost si DACA japonezii, DACA arabii …De ce nu se realizeaza acest daca e marea intrebare la care trebuie sa raspundeti. Poate pentru ca daca…SUA ar da faliment in cateva zile este o chestie adevarata, problema e ca ailalti ar da faliment in cateva ore. Cand or reusi chinejii sa comprime si sa expandeze timpul om mai sta de vorba.
   In rest, ca ne-am lungit prea mult, treaba-i simpla. In meritocratia asta a dvs. Reagan ar ajunge vreodata presedinte?. Daca da, bine! Daca nu, nu! La intrebarea asta, daca nu v-am suparat prea rau, chiar mi-ar placea un raspuns.
   Si ca sa ne aducem aminte, ca uneori suntem prea uituci, va recomand un link: http://www.revista22.ro/omul-care-a-scapat-europa-de-comunism-951.html.

   Reply
 3. gica contra

  Bine ati revenit, stimate pix negru!
  Tutea de stanga? Serios? Atunci Cioran poate e maoist si nu ne-am prins noi.
  Ce specialisti suntem noi romanii in teoria drobului de sare. In loc sa facem lucrurile dovedit functionale la altii sa mearga si la noi, ne agatam de tot felul de fantasme.
  Democratia – o chestie invechita, de ce sa o mai folosim si noi, cand, nu-i asa?, ea e perimata si la altii(mai ales in USA, care, evident, tot sunt in pragul colapsului, inca de prin anii 60, de cand ne-a spus-o de Gaulle, nu?). In plus e si periculoasa. Daca cadem in partea excesului de democratie? Nasol rau.
  Meritocratia? Cum alegem clasa conducatoare? Dam teste de IQ? Luam cei mai bun dintre medici, profesori, pictori, compozitori, ingineri, avocati, strungari, zidari, cersetori … si ii punem sa ne conduca? Dar cine e cel(cei) mai bun(i) sa-i aleaga pe astia? Evident, tot un …meritocrat.
  Ne spuneti, va rog, ce e oare meritocratia? Eu nu pot sa aleg dintre utopie si distopie, ca nu ma prea pricep la chestiile astea asa de meritocratice.
  Mai c-am plans de grija bietilor americani. Bietii de ei. De vreo 70 de ani tot in pragul extinctiei. La-nceput era sa-i faca praf sovietele. Venira apoi japonezii carora si astora le erau americanezi datori o basculanta de bani prin anii 80. Urmara araboii cu petrodolarii lor. Acum, alti galbejiti care cresc economic ca Fat-Frumos construind orase ce raman goale si autostrazi care duc spre astea si pe care nu circula nimeni. Saracii americani, cu democratia lor perimata inca de cand niste idioti s-au intalnit in Philadelphia si-au gandit ei sa semneze niste prostioare care acum ii pun in mare pericol in fata maretilor urmasi a lui mao. Halal lume democratica. Biata de ea!
  Ce ziceti, stimate pix negru, n-am putea noi romanii sa alegem Sendero Luminoso (= calea luminoasa, pentru meritocratii care habar n-au ce-i asta)? Suna si mai misto decat meritocratia, daca tot avem un prim ministru ce umbla cu maretul Che pe piept.
  Cu stima, un anonim.

  Reply
  1. Nicolae Stanciu Post author

   Este doar un articol de ziar; nu o dizertaţie. Cu un semn de întrebare în titlu. Emil Cioran despre Ţuţea: ” Un marxist entuziast şi mistic…” Fondator al revistei „stânga”…Mulţimesc pentru contribuţia la articol!Cât depsre ura pentru autor, să fiţi sănătos şi anonim…

   Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *