PE CONTRASENS. USL = PNL + USD ! O ecuaţie fără soluţie politică

editorial (4)Pe undeva PNL-ul are toate motivele să fie frustrat. Deşi are acte pe PSD, cum că fac casă comună la alegeri, social-democraţii s-au combinat pe şest cu mai tristele PC şi UNPR şi nu au nici o inhibiţie în a-şi etala vrăjeala de cel mai râvnit partid-amant în politica dâmboviţiană. Şi PSD-ul chiar joacă fără griji toate cărţile conştient că are cel mai puţin de pierdut în caz de divorţ.

Pentru că nu se mai putea trăi atât de duplicitar nici măcar în politică, şeful liberal Crin Antonescu a încercat să convingă şi să se convingă că este încă partenerul en-titre al PSD-ului, cu opinie şi decizii respectate. Pentru asta a “forţat” puţin Uniunea. A deschis impetuos partida prin eliminarea miniştrilor liberali căzuţi în patima “pontismului” şi a introdus în Executiv cele mai grele piese pe care le deţine. Klaus Iohannis are cea mai înaltă misiune în această schemă, pentru că neamţul trebuie să evolueze spre o aură de premier-alternativă.

Secvenţele s-au derulat apoi rapid. PSD-ul şi-a dat puţin ochii peste cap după care elegant, i-a făcut pe liberali să înţeleagă că dacă insistă să-l vadă pe Iohannis vicepremier trebuie să se mulţumească cu un sfert din influenţă în contrucţie. Şi, dintr-o mişcare, PSD a scos pe masă o nouă majoritate – USD, patru partide, parteneri egali de decizie: PC, UNPR, PNL şi, cu voia dumneavoastră, PSD. Adică, trei vicepremieri din USD şi unul din PNL. Pentru liberali, asta sună ca a cincea roată la căruţă. E ca şi cum s-ar da legaţi în toate deciziile guvernamentale. Antonescu metabolizează greu contralovitura, pentru că este departe de a putea duce o luptă PNL contra restul lumii. Iar ziua în care Antonescu cu Ponta se ţineau de mână pe Stadionul Naţional plin ochi de uselişti pare din altă eră. Aşa că declaraţiile sale acide la adresa lui Voiculescu, au primit imediat o replică dură din partea lui Daniel Constantin, preşedintelui PC, lucru de neconceput în urmă cu 12 luni.

Demonstraţia de forţă încercată de Antonescu şi-a marcat riscul, premierul Ponta profitând de situaţie pentru a redesena raporturile de forţe în Guvern şi în USL. Ultimul comunicat de presă emis de PNL spune răspicat că NU este de acord cu formula “pe din patru”. O nouă replică umilitoare a venit de la preşedintele executiv al PSD, Liviu Dragnea, care, numai că nu a spus-o direct: “Dacă nu vă convine, valea!” Şi s-a făcut linişte! Nu se mai aude decât pârâitul pe la cusături al USL-ului care umblă deja rupt în fund.

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

unsprezece − 1 =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ACTUALITATE
CJH PROMITE – PRIMĂRIA DEVA FACE. Chinezii deschid o fabrică de mobilă la Deva         Gara de poveste a municipiului Brad, în șantier de aproape trei ani. Lucrările nu sunt finalizate         Un motociclist a fost lovit de un autocamion pe șoseaua Deva – Lugoj         Ramona Mănescu, propunere ALDE pentru postul de ministru la Externe         Tragedie în Deva         Dosarul electronic la Tribunalul Hunedoara         Patru hunedoreni anchetați pentru braconaj         Mircea Lucescu a revenit în Hunedoara. Ce a dezvăluit antrenorul legendar al echipei Corvinul         Dacfest 2019, la poalele Măgurii Uroiului         Primăria Deva primește fonduri UE pentru reabilitarea „Palatului” Cetății Devei         Carmen Hărău: „Românii trebuie să știe!”         Autostrada Lugoj – Deva. Ce se întâmplă pe Lotul 3         Moştenirea dregătorului Potecă, mătrăşită după cinci ani         Primăria Deva caută teren pentru ghetoul de la „Porcărie”         Tragedie în Petroșani         Lucrările de reabilitare a podului rutier peste râul Strei au fost scoase la licitație publică         Accident feroviar în apropiere de Brad: un șofer a tăiat calea trenului         Zona periculoasă a DN 66, dotată cu parapeți         Vladimir Brilinsky, lăsat de șefii CJ în afara Sarmizegetusei Regia         Tânăr condamnat pentru trafic de droguri după ce a vrut să se îmbogățească prin „darknet”