PE CONTRASENS. USL = PNL + USD ! O ecuaţie fără soluţie politică

editorial (4)Pe undeva PNL-ul are toate motivele să fie frustrat. Deşi are acte pe PSD, cum că fac casă comună la alegeri, social-democraţii s-au combinat pe şest cu mai tristele PC şi UNPR şi nu au nici o inhibiţie în a-şi etala vrăjeala de cel mai râvnit partid-amant în politica dâmboviţiană. Şi PSD-ul chiar joacă fără griji toate cărţile conştient că are cel mai puţin de pierdut în caz de divorţ.

Pentru că nu se mai putea trăi atât de duplicitar nici măcar în politică, şeful liberal Crin Antonescu a încercat să convingă şi să se convingă că este încă partenerul en-titre al PSD-ului, cu opinie şi decizii respectate. Pentru asta a “forţat” puţin Uniunea. A deschis impetuos partida prin eliminarea miniştrilor liberali căzuţi în patima “pontismului” şi a introdus în Executiv cele mai grele piese pe care le deţine. Klaus Iohannis are cea mai înaltă misiune în această schemă, pentru că neamţul trebuie să evolueze spre o aură de premier-alternativă.

Secvenţele s-au derulat apoi rapid. PSD-ul şi-a dat puţin ochii peste cap după care elegant, i-a făcut pe liberali să înţeleagă că dacă insistă să-l vadă pe Iohannis vicepremier trebuie să se mulţumească cu un sfert din influenţă în contrucţie. Şi, dintr-o mişcare, PSD a scos pe masă o nouă majoritate – USD, patru partide, parteneri egali de decizie: PC, UNPR, PNL şi, cu voia dumneavoastră, PSD. Adică, trei vicepremieri din USD şi unul din PNL. Pentru liberali, asta sună ca a cincea roată la căruţă. E ca şi cum s-ar da legaţi în toate deciziile guvernamentale. Antonescu metabolizează greu contralovitura, pentru că este departe de a putea duce o luptă PNL contra restul lumii. Iar ziua în care Antonescu cu Ponta se ţineau de mână pe Stadionul Naţional plin ochi de uselişti pare din altă eră. Aşa că declaraţiile sale acide la adresa lui Voiculescu, au primit imediat o replică dură din partea lui Daniel Constantin, preşedintelui PC, lucru de neconceput în urmă cu 12 luni.

Demonstraţia de forţă încercată de Antonescu şi-a marcat riscul, premierul Ponta profitând de situaţie pentru a redesena raporturile de forţe în Guvern şi în USL. Ultimul comunicat de presă emis de PNL spune răspicat că NU este de acord cu formula “pe din patru”. O nouă replică umilitoare a venit de la preşedintele executiv al PSD, Liviu Dragnea, care, numai că nu a spus-o direct: “Dacă nu vă convine, valea!” Şi s-a făcut linişte! Nu se mai aude decât pârâitul pe la cusături al USL-ului care umblă deja rupt în fund.

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

1 × doi =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
ACTUALITATE
PE SURSE. Spitalul Judeţean de Urgenţă Deva se îndreaptă spre o conducere militarizată         Incendiile de vegetație au cuprins 160 de hectare         Un an de lucrări la modernizarea Drumului Județean Hunedoara – Călan         Noua conducere a Spitalului Județean de Urgență Deva a demisionat         Exponatul lunii la muzeul din Deva se mută on-line. O piesă rară din Ulpia Traiana Sarmizegetusa         Numărul pacienților decedați în județul Hunedoara, care au fost diagnosticați cu Covid 19, a ajuns la 16         REAL TIME – SINE DIE! Judeţul Hunedoara, incapabil să testeze Covid – 19 cu două aparate în dotare         Starea de Urgență prelungită cu o lună în România         Viorel Demean, șeful ISU Hunedoara, a fost externat din spital         Scrisoare deschisă Sindicatului Medicorul Honorem al medicilor de la Spitalul Județean din Deva         Coronavirus. Situaţia actualizată pentru judeţul Hunedoara – 06 aprilie 2020         Tâlhărie în Călan         Coronavirus, situația la zi în 6 aprilie. Câte cazuri sunt în Hunedoara         A murit istoricul hunedorean Ioachim Lazăr         16 incendii de vegetație în județul Hunedoara         Al 15-lea deces al unui pacient în județul Hunedoara, infectat cu coronavirus         PARLAMENTUL UE. Noi măsuri financiare pentru combaterea pandemiei         Coronavirus. Situaţia actualizată pentru judeţul Hunedoara – 05 aprilie 2020         Cadrele medicale din Hunedoara respiră ușurat. Rezultate negative la testele coronavirus         124 de persoane infectate cu coronavirus în Hunedoara