PE CONTRASENS. USL = PNL + USD ! O ecuaţie fără soluţie politică

editorial (4)Pe undeva PNL-ul are toate motivele să fie frustrat. Deşi are acte pe PSD, cum că fac casă comună la alegeri, social-democraţii s-au combinat pe şest cu mai tristele PC şi UNPR şi nu au nici o inhibiţie în a-şi etala vrăjeala de cel mai râvnit partid-amant în politica dâmboviţiană. Şi PSD-ul chiar joacă fără griji toate cărţile conştient că are cel mai puţin de pierdut în caz de divorţ.

Pentru că nu se mai putea trăi atât de duplicitar nici măcar în politică, şeful liberal Crin Antonescu a încercat să convingă şi să se convingă că este încă partenerul en-titre al PSD-ului, cu opinie şi decizii respectate. Pentru asta a “forţat” puţin Uniunea. A deschis impetuos partida prin eliminarea miniştrilor liberali căzuţi în patima “pontismului” şi a introdus în Executiv cele mai grele piese pe care le deţine. Klaus Iohannis are cea mai înaltă misiune în această schemă, pentru că neamţul trebuie să evolueze spre o aură de premier-alternativă.

Secvenţele s-au derulat apoi rapid. PSD-ul şi-a dat puţin ochii peste cap după care elegant, i-a făcut pe liberali să înţeleagă că dacă insistă să-l vadă pe Iohannis vicepremier trebuie să se mulţumească cu un sfert din influenţă în contrucţie. Şi, dintr-o mişcare, PSD a scos pe masă o nouă majoritate – USD, patru partide, parteneri egali de decizie: PC, UNPR, PNL şi, cu voia dumneavoastră, PSD. Adică, trei vicepremieri din USD şi unul din PNL. Pentru liberali, asta sună ca a cincea roată la căruţă. E ca şi cum s-ar da legaţi în toate deciziile guvernamentale. Antonescu metabolizează greu contralovitura, pentru că este departe de a putea duce o luptă PNL contra restul lumii. Iar ziua în care Antonescu cu Ponta se ţineau de mână pe Stadionul Naţional plin ochi de uselişti pare din altă eră. Aşa că declaraţiile sale acide la adresa lui Voiculescu, au primit imediat o replică dură din partea lui Daniel Constantin, preşedintelui PC, lucru de neconceput în urmă cu 12 luni.

Demonstraţia de forţă încercată de Antonescu şi-a marcat riscul, premierul Ponta profitând de situaţie pentru a redesena raporturile de forţe în Guvern şi în USL. Ultimul comunicat de presă emis de PNL spune răspicat că NU este de acord cu formula “pe din patru”. O nouă replică umilitoare a venit de la preşedintele executiv al PSD, Liviu Dragnea, care, numai că nu a spus-o direct: “Dacă nu vă convine, valea!” Şi s-a făcut linişte! Nu se mai aude decât pârâitul pe la cusături al USL-ului care umblă deja rupt în fund.

Comentarii FB

comentarii




Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

cincisprezece − cinci =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
ACTUALITATE
Tragedie la intrarea în Petroșani. Două autoturisme s-au ciocnit violent         Aniversarea Zilei Pompierilor din România la Deva         Carmen Hărău (PNL) – „Modificarea de către PSD a Programului de guvernare nu are nici legitimitate politică și nici electorală!”         Campanie educativă derulată de polițiști         Canalizarea ajunge în zona turistică de pe malul Lacului Cinciș         Blocul ANL construit în Hunedoara așteaptă o nouă investiție         Răfuială între interlopii din Valea Jiului         SE ÎNTÂMPLĂ ÎN HUNEDOARA. Prima locuinţă protejată pentru victimele violenţei domestice         Ştrandul Municipal din Deva îşi închide porţile         Consiliul Județean cumpără un autocar la un preț uriaș         Angajații de la Castelul Corvinilor acuzați de discriminare         Primăria Deva cumpără teren pentru relocarea romilor din Grigorescu         Primăria Deva cumpără 12 autobuze la mâna a doua         Deva a început încă o campanie de dezinsecţie şi deratizare         SĂNĂTATE. Consiliul Judeţean a alocat Spitalului de Urgenţă peste 300.000 lei         Asistenta tv în ipostaze provocatoare, în curtea mănăstirii Prislop         Cum arată, de fapt, zona în care CNAIR a reclamat fisuri uriașe în Autostrada Lugoj – Deva         Autostrada Lugoj – Deva nu se deschide în septembrie. Probleme grave pe Lotul 3         Un nou episod în dosarul „matriței de la Sarmizegetusa Regia”. Expertiza a stârnit controverse         DUPĂ CINCI ANI, FĂRĂ JUDECATĂ. Procurorii DNA au clasat dosarul preşedintelui Mircea Moloţ pentru abuz în serviciu