Pe contrasens. Unirea cu Republica Moldova? Pohui general

editorialOare este considerată lipsă de patriotism ideea că unirea cu Republica Moldova nu e dezirabilă pentru că ne-ar arunca într-o sărăcie şi mai mare? Nu eşti oare un bun român dacă le spui celor de dincolo de Prut, “Fraţilor, vă iubim, dar deocamdată staţi acasă. Kapilkîa e goală şi la noi!”

Sunt 23 de ani de când s-au tot mişcat steaguri, au fost trecute poduri temporare de flori, s-au scris şi cântat imnuri cu teme de un patriotism aproape de morbiciune, tribuni, barzi, preşedinţi,  cântăcioşi de tot felul au fost televizaţi suiţi la tribune şi pe scene, având în “cuget şi simţiri” Unirea României cu Moldova de dincolo de Prut.

Prin anii ’90 ne-a îmbătat de cap această perspectivă, după 50 de ani de omerta impusă în chestiune. Asta până am ajuns să învăţăm să ne numărăm banii din puşculiţă. România Mare, Moldova included, privită prin luneta unei politici revizioniste, ar însemna pentru contribuabilul cetăţean român decontarea unei facturi de circa 20 de miliarde de euro. Costul uniformizării administrative, a normelor, fiscalităţii şi infrastructurii. De unde?  Pe lângă asta nu e deloc sigur, ba din contră,  că România Mare încape în interiorul Uniunii Europene. De abia a intrat România cu toate hibele ei.

O analiză rece ne arată că pentru noi, unirea cu R. Moldova nu ne-ar aduce nici o scofală. România nu ar fi mai bogată, Moldova este mult sub standardul românesc de sărăcie,  şi nici mai în siguranţă, pentru că am importa din spaţiul ex-sovietic nu doar vin şi fete frumoase ci şi probleme de geopolitică insolubile.

Culmea este că nici moldovenii de dincolo de Prut nu sunt fani Bucureşti. Statisticile arată că doar 15 la sută din locuitorii Republicii Moldova susţin unirea celor două ţări. În schimb 65 la sută vor ca ţara lor să fie admisă în UE. Cert este că o eventuală unire cu R. Moldova nu va însemna integrarea europeană din oficiu a moldovenilor. România nu este locomotiva potrivită pentru integrarea R. Moldova în UE, aşa cum greşit înţeleg mulţi din politicienii români, inclusiv preşedintele. Chişinăul preferă să vorbească în engleză şi vrea un dialog direct cu Bruxelles-ul ca singură soluţie ce i-ar putea aduce satisfacţie într-o formă sau alta.

Dacă e să vorbim lucid, unirea României cu R. Moldova nu trebuie abordată, prin urmare, ca o poveste de iubire de ţară şi nu ţine sub nici o formă de adevăratul patriotism. Sovieticii şi-au făcut bine treaba, şi după 154 de ani e anacronic şi contraproductiv acum să mai resuscităm frustrările provocate de o nedreptate istorică. Nu este nici măcar o poveste sângeroasă la mijloc. Bucureştiul a abandonat Basarabia în 1940 cu o jenantă celeritate. Finlandezii au luptat după un ultimatum similar!  Toată povestea asta la noi ţine cel mult de o paradă patriotardă construită din cartoane şi interes electoral de partidele populiste sau extremiste.  Unirea asta trebuie metabolizată doar într-o perspectivă îndelungată ca un proiect esenţial, cu buget semnificativ,   între două state româneşti, eventual ambele membre ale UE. Pentru că astăzi drumul R. Moldova depinde foarte puţin de Bucureşti, singura “unire” posibilă despre care are deocamdată sens să vorbim este cea dintre Chişinău şi Bruxelles. Şi cu asta, bazaru-i mort ! Pohui general !

 

 

 

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

zece − cinci =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
ACTUALITATE
Iată 4 dintre cele mai populare mituri și credințe false despre pariurile sportive         Accident grav pe Calea Zarandului         Polițiștii au alergat aproape un kilometru un tânăr acuzat că a furat 1.000 de lei         Lotul 3 al Autostrăzii Lugoj – Deva a rămas „muzeu”         A început montarea căii de rulare în Tunelul Turdaș de pe șantierul magistralei feroviare de mare viteză         Caravana Filmului Românesc la Hunedoara         La Deva se va da startul Turului Ciclist al Hunedoarei         Gând la început de an școlar         Motociclist oprit cu focuri de armă         DREPTATE PENTRU MILU. Sora victimei de la Sarmizegetusa Regia: “Fratele meu avea o şansă la viaţă, dar nimeni nu i-a dat-o”         INEDIT. Astăzi la Deva se poate circula cu “Autobuzul cu Jazz”         Ultima zi de lucru din ultimatumul dat pe Lotul 3 din Autostrada Lugoj – Deva. Când pot fi deschişi cei 21 de kilometri         Bărbat înjunghiat în inimă de frica soției         Blocaj prelungit pe șantierul șoselei Hunedoara – Călan         Licitație pentru modernizarea șoselelor turistice din județul Hunedoara         Povestea „tunelurilor pentru urși” de pe cel mai scump sector de autostradă: lotul de 300 de milioane de euro         Tragedie pe DN 7: un bărbat a murit, iar alți trei au fost răniți într-un accident rutier         Sardinia, între foarte scump și foarte ieftin         Tânără atacată în timp ce își plimba copilul în cărucior         Grădina Castelului Corvinilor, locul de poveste ocolit de turiști