PE CONTRASENS. “Fruncea” sus !

editorial (4)Cotidianul “Renaşterea bănăţeană” titra pe prima pagină în ediţia sa de marţi: „Finanţele timişene iau la bani mărunţi Guvernul de la Bucureşti”. Tema, cunoscută deja, viza stabilirea la Deva a sediului regional al Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală. Dar nu asta e problema. Cel mai supărător este acel „iau la bani mărunţi” care trădează mentalitatea de vătaf cu care merge înainte autointitulata „frunce” a Banatului. M-am lovit de ea cu ani în urmă când, într-o documentare,  l-am rugat pe impiegatul de mişcare din gara Deva să se uite pe geam şi să-mi spună ce tren staţiona pe linia trei. Omul, cu frică de Împărăţie, mi-a dat un răspuns absolut năucitor: „Sunaţi la Timişoara, la regională, că eu nu am voie să dau relaţii”. La fel cu Poşta, cu aprobarea finanţărilor şi implementarea proiectelor europene,  sau cu energetica hunedoreană care, deşi bate Timişul de departe la capitolul reţelistică de mare putere, îşi duce jalba în proţap tot la Timişoara.

Aşa s-a stabilit pe vremuri „la centru” că cel mai mare şi mai bogat, în speţă, Timişul, trebuie să poarte coroana autorităţilor de tot felul şi astfel să devină şi mai mare şi mai bogat,  în detrimentul unor vecini mai pauperi, dar, de multe ori, mai competenţi în administrarea treburilor publice.

Acum este pentru prima dată când poftei hegemonice a Timişului i se poate pune o mică botniţă. Pentru că o dezvoltare armonioasă, e demonstrat,  nu poate să crească la umbra unei structuri de tip monopol administrativ. Iar esenţa regionalizării tocmai asta trebuie să creeze: egalitatea de şansă a tuturor judeţelor din regiunile care se formează. Metoda nu e nouă şi funcţionează perfect prin alte părţi. De exemplu,  capitala administrativă a statului New York este la Albany, cea a Texasului la Austin și nu la Houston, cel mai dezvoltat oraș al statului. Fiecare judeţ trebuie să aibă,  prin urmare,  o cheie, un atu, care să-i confere supremaţie în comparaţie cu celelalte. Pentru judeţul Hunedoara, sediul regional al Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală, ar fi această cheie.

E la mintea cocoşului. De aceea, sunt iritante, prin lipsa de substanţă, remarcile liderilor politici de Timiş atunci când spun că timişenii „merită să aibă Fisc la ei în oraş” şi mor de grija drumurilor pe care întreprinzătorii din Banat vor trebui să le facă la Deva. Aiurea! Adică, noi, hunedorenii, nu merităm să avem la Deva direcţie regională!? Cât despre drumuri, ce să spun? Noi, arădenii, locuitorii din Caraş-Severin, de nevoie, le-am făcut zilnic spre Timişoara de zeci de ani, le-am plătim din sărăcia noastră şi, iacă, nu ne plângem ca nişte babe neputincioase. Aşa că, stimaţi timişeni cu funcţii, „Fruncea sus” ! că doar aşa şi numai aşa împreună va însemna mai bine.

 

 

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
ACTUALITATE
Jupânii criminali ai șoselelor. Ce a putut face un șofer de bolid pe DN 7         Accident grav la o exploatare forestieră         Un vârstnic și soția sa au fost găsiți morți         Gestul nobil al unui localnic din Bobâlna         Revelion în aer liber la Deva și Hunedoara         S-A FĂCUT ECOLOGIST. Conducerea centrală PER confirmă: Mareş este preşedinte la Hunedoara         Birou europarlamentar USR la Deva         UNDE SE RĂRESC PĂDURILE. Lista noilor exploatări forestiere din 2020, în județul Hunedoara         Arheolog reclamat în instanță după o poză în faţa Consiliului Judeţean: „Aveți grijă unde vă fotografiați”         Noul program Erasmus, cât mai echitabil și inclusiv         Un atelier de prelucrare a lemnului a fost mistuit de un incendiu         Carmen Hărău: ”Se ieftinește combustibilul și se renunță la supra-impozitarea muncii part-time!”         Razie la transportatorii de lemne         Cetatea Devei a primit peste 173.000 de turiști în 2019. Iarna rămâne „sezonul mort” pentru fortul medieval         CAD MINCIUNILE TALIBANILOR DE MEDIU Procurorii nevoiţi să admită: La Râul Alb, violenţele au izbucnit după tentativa de omor         Pădurar anchetat penal pentru transport ilegal de lemne         Primăria Hunedoara a mărit pragul de acordare a facilităților la transportul în comun         Un nou teren de sport, la Colegiul Național “Iancu de Hunedoara”         Și-a luat soarta în mâini. Un localnic a reparat singur un drum judeţean, cu roaba şi lopata         ADMINISTRAŢIE. Primarul Devei, tot mai implicat în problemele Termocentralei Mintia