PE CONTRASENS. Dilema băncilor: dacă dau credite pierd, dacă nu dau nu câştigă

editorial (4)Dacă eşti bancă şi nu vinzi credite nu faci bani. Dacă dai însă credite, iar clienţii nu pot să returneze ratele pierzi bani. A doua situaţie o induce pe prima. Sistemul bancar românesc este în momentul de faţă forfecat exact între aceste două variante nefericite.  Un miliard de euro au pierdut anul trecut băncile din România pe fondul unor măsuri prudenţiale relaxate moştenite, parte, din anii de avânt economic şi care au permis finanţarea unor clienţi deveniţi rapid carne de tun în faţa crizei. La finele lui 2012, creditele neperformante însumau aproape o cincime din totalul creditelor, procent ce oglindeşte o creştere de patru procente faţă de sfârşitul lui 2011.

Înainte de criză şi, din inerţie, ani buni după aceea, băncile au dezlegat creditul, orice român având în acea perioadă acces la bani, uneori doar cu buletinul. Curând bancherii şi-au dat însă seama că gonesc cu capul înainte spre un zid pe care scrie faliment. Şi au început să strângă şurubul. Dacă în 2004 primeai credit şi dacă erai rupt în fund, azi creditarea a redevenit prohibitivă.  Pur şi simplu, noile rigori de garanţie ale băncilor nu se întâlnesc cu nivelul de bonitate financiară al românilor. Se opun stagnarea creşterii economice, creşterea ratei inflaţiei şi deprecierea leului.

Situaţia astfel creată poate fi devastatoare pe termen lung. Pentru că băncile “stau”, ele nu pot să se întărească financiar prin acordarea de credite, dar nici nu pot supravieţui prin abstinenţa la creditare. Şi atunci, lumea bancară ne face martorii unui proces de autodevorare care devine din ce în ce mai feroce. În câteva luni, circa 4000 de salariaţi au fost concediaţi şi peste 300 de unităţi bancare au fost închise. E practic o cursă de anduranţă în care criza ar trebui să se termine înainte de implozia finală a sistemului bancar. Va fi oare posibil?

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

12 − zece =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
ACTUALITATE
Noul coronavirus lovește devastator în județul Hunedoara. Nouă localități, la limita carantinării         Ioan de Hunedoara a fost omagiat de hunedoreni         Povestea științifică a Cetății Deva         Situație dramatică în Orăștie: Tâmpenia „Nu purtați mască”, „Nu este Covid 19” dă roade. Finanțele – închise, în urma infectării unor angajate         Dosarul retrocedărilor controversate din Retezat, soluționat după un deceniu. Ce a decis instanța         Fortificația Sarmizegetusei Regia va fi restaurată integral         Începe distribuirea unor produse alimentare destinate anumitor categorii de persoane din Deva         Muncă la negru pe șantierul căii ferate Simeria – Gurasada         Din bugetul județului Hunedoara se va amenaja un compartiment destinat tratării pacienților cardiaci critici         CJ Hunedoara: Încă 3 milioane de lei pentru drumurile județene         CJ Hunedoara va finanța închiderea deponeului neconform de la Vulcan         Ioan Emanuel Clej (ALDE) candidează la funcția de primar al Devei         Mircea Moloț (ALDE) candidează la funcția de președinte al Consiliului Județean Hunedoara         Petrecere în plină stradă, într-un cartier din Hunedoara         Cum arată noul drum spre Vadu Dobrii         Rechizitoriul „revoltei din cartierul Micro 6 – Hunedoara”         Mircea Moloț: „Valea Jiului s-a oprit pe drumul către dezvoltare”         Turistă accidentată în zona Bucura, din Masivul Retezat         Ani grei de închisoare pentru un recidivist din Petrila         Cum arată șantierul drumului județean Hunedoara – Călan