PE CONTRASENS. Dilema băncilor: dacă dau credite pierd, dacă nu dau nu câştigă

editorial (4)Dacă eşti bancă şi nu vinzi credite nu faci bani. Dacă dai însă credite, iar clienţii nu pot să returneze ratele pierzi bani. A doua situaţie o induce pe prima. Sistemul bancar românesc este în momentul de faţă forfecat exact între aceste două variante nefericite.  Un miliard de euro au pierdut anul trecut băncile din România pe fondul unor măsuri prudenţiale relaxate moştenite, parte, din anii de avânt economic şi care au permis finanţarea unor clienţi deveniţi rapid carne de tun în faţa crizei. La finele lui 2012, creditele neperformante însumau aproape o cincime din totalul creditelor, procent ce oglindeşte o creştere de patru procente faţă de sfârşitul lui 2011.

Înainte de criză şi, din inerţie, ani buni după aceea, băncile au dezlegat creditul, orice român având în acea perioadă acces la bani, uneori doar cu buletinul. Curând bancherii şi-au dat însă seama că gonesc cu capul înainte spre un zid pe care scrie faliment. Şi au început să strângă şurubul. Dacă în 2004 primeai credit şi dacă erai rupt în fund, azi creditarea a redevenit prohibitivă.  Pur şi simplu, noile rigori de garanţie ale băncilor nu se întâlnesc cu nivelul de bonitate financiară al românilor. Se opun stagnarea creşterii economice, creşterea ratei inflaţiei şi deprecierea leului.

Situaţia astfel creată poate fi devastatoare pe termen lung. Pentru că băncile “stau”, ele nu pot să se întărească financiar prin acordarea de credite, dar nici nu pot supravieţui prin abstinenţa la creditare. Şi atunci, lumea bancară ne face martorii unui proces de autodevorare care devine din ce în ce mai feroce. În câteva luni, circa 4000 de salariaţi au fost concediaţi şi peste 300 de unităţi bancare au fost închise. E practic o cursă de anduranţă în care criza ar trebui să se termine înainte de implozia finală a sistemului bancar. Va fi oare posibil?

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

doi + 13 =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ACTUALITATE
Alunecări de teren pe șoseaua Lacului Cinciș         Scandal în fața adăpostului de câini fără stăpân din Călan         Carmen Hărău: „Alarmă în primării: nu mai sunt bani!”         “Și tu decizi pentru Brad!” USR Brad îl obligă pe Cazacu să-i respecte pe brădeni         Povestea zidului uriaș de pe Autostrada Lugoj – Deva         Cele 11 brățări dacice de aur masiv rămase dispărute         ASEDIAŢI DE EVENIMENTE. Garda Cetăţii în acţiune fitness în aer liber la Cetatea Deva         „SCÂRŢ-SCARŢ” PÂNĂ VINERI. Primarul Devei păsuieşte gunoierul cu trei zile         SĂRBĂTOAREA MOŢILOR. Sâmbătă începe Târgul de Fete de pe Muntele Găina         PARLAMENTUL EUROPEAN. Siegfried Mureșan cere aderarea României la spațiul Schengen         Castelul Corvinilor va intra în șantier în luna august         INVESTIȚIE Ce localități din Hunedoara vor fi racordate la noua rețea de gaze naturale         Sistem de supraveghere video pe străzile Simeriei         Autostrada Lugoj – Deva. Cele mai recente imagini aeriene de pe Loturile 3 și 4. Cât mai e de lucru         Emblema de onoare a M.A.I. conferită unui jandarm hunedorean         BINE CĂ N-A VENIT MADONA! Nedeia Vulcăneană l-a prins pe Ile Primarul cu closetul „pe vine”         Grădină urbană pe fonduri UE în zona Grigorescu         O tură de o zi, pe aici, pe-aproape: Deva – Râpa Roșie – Alba Iulia – Ampoița – Giardini di Zoe         Contracte de 15 milioane de euro. Cele mai vizitate monumente istorice din Hunedoara reabilitate pe fonduri UE         CJH PROMITE – PRIMĂRIA DEVA FACE. Chinezii deschid o fabrică de mobilă la Deva