PE CONTRASENS. Dilema băncilor: dacă dau credite pierd, dacă nu dau nu câştigă

editorial (4)Dacă eşti bancă şi nu vinzi credite nu faci bani. Dacă dai însă credite, iar clienţii nu pot să returneze ratele pierzi bani. A doua situaţie o induce pe prima. Sistemul bancar românesc este în momentul de faţă forfecat exact între aceste două variante nefericite.  Un miliard de euro au pierdut anul trecut băncile din România pe fondul unor măsuri prudenţiale relaxate moştenite, parte, din anii de avânt economic şi care au permis finanţarea unor clienţi deveniţi rapid carne de tun în faţa crizei. La finele lui 2012, creditele neperformante însumau aproape o cincime din totalul creditelor, procent ce oglindeşte o creştere de patru procente faţă de sfârşitul lui 2011.

Înainte de criză şi, din inerţie, ani buni după aceea, băncile au dezlegat creditul, orice român având în acea perioadă acces la bani, uneori doar cu buletinul. Curând bancherii şi-au dat însă seama că gonesc cu capul înainte spre un zid pe care scrie faliment. Şi au început să strângă şurubul. Dacă în 2004 primeai credit şi dacă erai rupt în fund, azi creditarea a redevenit prohibitivă.  Pur şi simplu, noile rigori de garanţie ale băncilor nu se întâlnesc cu nivelul de bonitate financiară al românilor. Se opun stagnarea creşterii economice, creşterea ratei inflaţiei şi deprecierea leului.

Situaţia astfel creată poate fi devastatoare pe termen lung. Pentru că băncile “stau”, ele nu pot să se întărească financiar prin acordarea de credite, dar nici nu pot supravieţui prin abstinenţa la creditare. Şi atunci, lumea bancară ne face martorii unui proces de autodevorare care devine din ce în ce mai feroce. În câteva luni, circa 4000 de salariaţi au fost concediaţi şi peste 300 de unităţi bancare au fost închise. E practic o cursă de anduranţă în care criza ar trebui să se termine înainte de implozia finală a sistemului bancar. Va fi oare posibil?

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

zece + 8 =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
ACTUALITATE
Accident rutier pe șoseaua Deva – Hunedoara         LANSARE proiect „Realizarea Muzeului Civilizației Dacice cu reabilitarea și modernizarea străzilor de acces, în Municipiul Orăștie”,cod SMIS: 123893         Accident cumplit cu motocicleta pe șoseaua Hațeg – Caransebeș. Un tânăr a murit, prietena sa se zbate între viață și moarte         Tânăr rănit grav în două accidente rutiere petrecute în aceeași zi         Accident rutier grav în Petroșani         Prin programul de practică organizat, Star Transmission & Star Assembly sunt „fabricanţi” de absolvenţi cu experienţă         Un agent de pază de la Spitalul Județean din Deva s-a revoltat împotriva medicilor de la Urgență         Zeci de jandarmi mobilizați pentru căutarea unei copile de 11 ani         A început expertiza pe Lotul 3 al Autostrăzii Lugoj – Deva         Accident rutier pe DN 66: trei oameni au fost răniți         Guvernul şanselor ratate pentru România a fost demis!         Salonul Hunedorean al Cărții         CONCURS. “Citești și câștigi”, în plină desfășurare         PE MUNTE. Cetățeni străini, salvați de jandarmi         Tânără condamnată după ce ascuns droguri în vagin pentru a le livra deținuților         SPARG LIMITELE PENIBILULUI. CJH face turismul de rahat (la propriu) în Sarmizegetusa Regia         Ce s-a ales de fosta Școală 10 din Hunedoara, unde învățau 1.500 de elevi         Caz șocant în comuna Pui: o elevă de opt ani a fost abuzată de învățător         PRIMĂRIA DEVA. Ajutor pentru încălzirea locuinţei         CU BANI FDI. Bucureşci: Iluminat public european până de Paşte