PE CONTRASENS. Artiştii şi sălbaticii

editorial (4)„Rău era cu «der, die, das»; Da-i mai rău cu «davai ceas»; De la Nistru pân’ la Don; Davai ceas, davai palton; Davai ceas, davai moșie; Harașo, tovărășie”. Sus pe scenă, în aplauzele furtunoase ale publicului, Constantin Tănase a arătat spre ceasul de la mână şi a mai spus doar: “El tic, eu tac, el tic, eu tac”. Două zile mai târziu marele actor era mort. Se spune că Armata roşie invadatoare nu a putut trece cu vederea ironia măiastră a artistului.

Moartea celor patru caricaturişti de la Charlie Hebdo e o poveste din acelaşi registru până la un punct. Am avut atunci, avem şi acuma, o lume despotică cu fanatisme şi reguli anti biotice, avem satirizarea ei şi deznodământul funest cu executarea protestatarilor prin cultură. Tragedia de la Paris dă prilejul totuşi unei analize. Locul în care comparaţia cu Tănase se rupe ţine de formă. Am privit câteva caricaturi publicate de Charlie Hebdo. Sunt satirizate în ele, pe bună dreptate, fariseisme, tare şi “libertăţi” ale societăţii noastre cum ar fi căsătoriile homosexuale, exaltarea ucigaşă a islamului în numele religiei sau prestaţiile preşedintelui francez. Însă, dacă mă întrebaţi pe mine despre libertatea în expresie a acestor desene aş spune că nu au nici un Dumnezeu. La propriu! O sodomizare în grup între Dumnezeu, Isus şi Sfântul Duh ar fi o satiră la căsătoriile gay. În alt desen, cu textul “S-a născut o nouă stea”, Profetul Mahomed, în rugăciune, este prezentat gol, cu organele genitale schiţate distinct, dar având anusul acoperit cu steaua lui David. Poate  nu sunt deloc la modă cu viziunea mea uşor pudibondă. Totuşi, cât mai avem până ce libertatea noastră de exprimare ne va duce într-o Sodoma şi Gomora de rit nou? Nu cumva suntem demult acolo?

Dar asta e o chestiune soft, de stilistică şi gust! Fundamental este că nici un pamflet, nici o caricatură, nici o satiră din lumea asta nu pot fi decontate printr-o condamnare la moarte. Aplicarea cenzurii prin omor este instrumentul cel mai josnic al intoleranţei şi fanatismului, pentru că, prin definiţie, întotdeauna victimele ei se află în partea luminoasă a lumii, acea parte care luptă cu mintea şi talentul pentru toleranţă, dreptate, adevăr. Nu e niciodată invers. Tipul ăsta de oameni au fost exterminaţi şi de nazişti şi de bolşevici.

Există acum o mutaţie îngrijorătoare a virusului intoleranţei. Tănase ştia ce riscă când îşi spunea cupletele vitriolate sub ocupaţie sovietică. Caricaturiştii de la Charlie Hebdo au crezut că trăind în lumea liberă sunt protejaţi. Cu toate astea au plătit şi ei cu viaţa pentru că, în forma în care au crezut ei de cuviinţă, bună sau rea, şi-au exprimat până la urmă o simplă opinie! Cine e şi cum să scapi de noua ameninţare a libertăţii de exprimare?

E foarte greu! Pentru că lumea liberă a ajuns să doarmă în pat cu duşmanul primit în casa ei cu viză!

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

unu × cinci =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
ACTUALITATE
LANSARE proiect „Realizarea Muzeului Civilizației Dacice cu reabilitarea și modernizarea străzilor de acces, în Municipiul Orăștie”,cod SMIS: 123893         Accident cumplit cu motocicleta pe șoseaua Hațeg – Caransebeș. Un tânăr a murit, prietena sa se zbate între viață și moarte         Tânăr rănit grav în două accidente rutiere petrecute în aceeași zi         Accident rutier grav în Petroșani         Prin programul de practică organizat, Star Transmission & Star Assembly sunt „fabricanţi” de absolvenţi cu experienţă         Un agent de pază de la Spitalul Județean din Deva s-a revoltat împotriva medicilor de la Urgență         Zeci de jandarmi mobilizați pentru căutarea unei copile de 11 ani         A început expertiza pe Lotul 3 al Autostrăzii Lugoj – Deva         Accident rutier pe DN 66: trei oameni au fost răniți         Guvernul şanselor ratate pentru România a fost demis!         Salonul Hunedorean al Cărții         CONCURS. “Citești și câștigi”, în plină desfășurare         PE MUNTE. Cetățeni străini, salvați de jandarmi         Tânără condamnată după ce ascuns droguri în vagin pentru a le livra deținuților         SPARG LIMITELE PENIBILULUI. CJH face turismul de rahat (la propriu) în Sarmizegetusa Regia         Ce s-a ales de fosta Școală 10 din Hunedoara, unde învățau 1.500 de elevi         Caz șocant în comuna Pui: o elevă de opt ani a fost abuzată de învățător         PRIMĂRIA DEVA. Ajutor pentru încălzirea locuinţei         CU BANI FDI. Bucureşci: Iluminat public european până de Paşte         Soarta tristă a „autostrăzii – muzeu”, părăsită de două luni