PE CONTRASENS. Artiştii şi sălbaticii

editorial (4)„Rău era cu «der, die, das»; Da-i mai rău cu «davai ceas»; De la Nistru pân’ la Don; Davai ceas, davai palton; Davai ceas, davai moșie; Harașo, tovărășie”. Sus pe scenă, în aplauzele furtunoase ale publicului, Constantin Tănase a arătat spre ceasul de la mână şi a mai spus doar: “El tic, eu tac, el tic, eu tac”. Două zile mai târziu marele actor era mort. Se spune că Armata roşie invadatoare nu a putut trece cu vederea ironia măiastră a artistului.

Moartea celor patru caricaturişti de la Charlie Hebdo e o poveste din acelaşi registru până la un punct. Am avut atunci, avem şi acuma, o lume despotică cu fanatisme şi reguli anti biotice, avem satirizarea ei şi deznodământul funest cu executarea protestatarilor prin cultură. Tragedia de la Paris dă prilejul totuşi unei analize. Locul în care comparaţia cu Tănase se rupe ţine de formă. Am privit câteva caricaturi publicate de Charlie Hebdo. Sunt satirizate în ele, pe bună dreptate, fariseisme, tare şi “libertăţi” ale societăţii noastre cum ar fi căsătoriile homosexuale, exaltarea ucigaşă a islamului în numele religiei sau prestaţiile preşedintelui francez. Însă, dacă mă întrebaţi pe mine despre libertatea în expresie a acestor desene aş spune că nu au nici un Dumnezeu. La propriu! O sodomizare în grup între Dumnezeu, Isus şi Sfântul Duh ar fi o satiră la căsătoriile gay. În alt desen, cu textul “S-a născut o nouă stea”, Profetul Mahomed, în rugăciune, este prezentat gol, cu organele genitale schiţate distinct, dar având anusul acoperit cu steaua lui David. Poate  nu sunt deloc la modă cu viziunea mea uşor pudibondă. Totuşi, cât mai avem până ce libertatea noastră de exprimare ne va duce într-o Sodoma şi Gomora de rit nou? Nu cumva suntem demult acolo?

Dar asta e o chestiune soft, de stilistică şi gust! Fundamental este că nici un pamflet, nici o caricatură, nici o satiră din lumea asta nu pot fi decontate printr-o condamnare la moarte. Aplicarea cenzurii prin omor este instrumentul cel mai josnic al intoleranţei şi fanatismului, pentru că, prin definiţie, întotdeauna victimele ei se află în partea luminoasă a lumii, acea parte care luptă cu mintea şi talentul pentru toleranţă, dreptate, adevăr. Nu e niciodată invers. Tipul ăsta de oameni au fost exterminaţi şi de nazişti şi de bolşevici.

Există acum o mutaţie îngrijorătoare a virusului intoleranţei. Tănase ştia ce riscă când îşi spunea cupletele vitriolate sub ocupaţie sovietică. Caricaturiştii de la Charlie Hebdo au crezut că trăind în lumea liberă sunt protejaţi. Cu toate astea au plătit şi ei cu viaţa pentru că, în forma în care au crezut ei de cuviinţă, bună sau rea, şi-au exprimat până la urmă o simplă opinie! Cine e şi cum să scapi de noua ameninţare a libertăţii de exprimare?

E foarte greu! Pentru că lumea liberă a ajuns să doarmă în pat cu duşmanul primit în casa ei cu viză!

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

16 + 19 =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
ACTUALITATE
Recomandări I.T.M. Hunedoara privind prevenirea răspândirii noului coronavirus         Bărbat rătăcit în pădure, găsit de jandarmi         Jandarmii montani, pregătiți în Cheile Tăii         2800 de recoltoare oferite de Asociația de Prietenie China – România au ajuns la două instituții din subordinea CJ Hunedoara         Casa de cultură din Hunedoara intră în șantier         Accident pe DN 76, în zona Brad. Tânără la un pas de tragedie după ce a pierdut controlul mașinii         Momente cumplite pe râul Strei. O fetiță a dispărut în apele canalului de derivație         Tavanul s-a prăbușit peste biroul lui Costel Avram, din Consiliul Județean Hunedoara         27 de noi cazuri de Covid 19 în județul Hunedoara, într-o singură zi         Când vom vedea rapoartele anuale de activitate ale aleșilor locali din Orăștie?         Microhidrocentrală plănuită pe barajul lacului de acumulare Poiana Ruscă         Cum ar trebui gândită, denumită și predată educatia sexuală în scoli         Constructori acuzați că au decontat ilegal lucrări finanțate de UE în Lupeni și Băile Herculane         Doi bărbați sunt cercetați pentru braconaj, după ce au fost prinși noaptea la vânătoare         O mocăniță pentru județul Hunedoara         L-ați văzut?         ISTORII HUNEDORENE. Dealul Cetății Deva în administrarea Societății de Istorie și Arheologie a Comitatului Hunedoara         Oamenii din Sântandrei au ajuns la capătul răbdării, din cauza penelor de curent         ACCIDENT. Mașină lovită de tren la trecerea peste calea ferată, din halta Geoagiu         Accident grav, cu șapte răniți, produs de un șofer teribilist de 23 de ani