Parlamentarii şi legile croite pe interesul lor

editorialZilele trecute, gazetarii de la PRO TV au publicat un bilanţ al activităţii parlamentului nostru „mamut”. Jalnic. Avem 588 de senatori şi deputaţi care ne costă peste 50 de milioane de euro pe an. În primele cinci luni ale acestui an ei au lucrat efectiv 36 de zile, fără să rupă gura târgului cu legile. Spre deosebire de ai noştri, parlamentarii din Franţa s-au întrunit în 232 şedinţe şi au adoptat legi (19 de foarte mare impact) în 960 de ore de lucru.

Proteviştii au luat în calcul doar zilele de luni şi marţi în care parlamentari votează legi, precizând că în celelalte zile ale săptămânii ei „figurează” la muncă în comisii ori în teritoriu. Niciun parlamentar nu va fi de acord cu statistica prezentată.

Toţi (mă refer la demnitarii hunedoreni cu care am avut repetate discuţii pe această temă) spun că greul muncii lor se consumă în comisii. Până acum, din comisii nu au ieşit cin-ştie-ce legi.

Căutând prin munca lor am remarcat că priorităţile legislative sunt legate de interesul personal al iniţiatorului. De-o pildă, deputatul Monica Iacob Ridzi (despre care se spune că e însărcinată) propune o lege cu ajutor financiar pentru nou-născuţi, iar Bogdan Ţîmpău (care este de curând tătic pentru a doua oară) cere colegilor să voteze majorarea alocaţiei pentru copii.

Cea mai tare iniţiativă aparţine, totuşi, deputatul Mircia Muntean, a cărui nevastă se ocupă de florărie. Mircia vrea ca toate sărbătorile legale să fie declarate lucrătoare pentru angajaţii de la florăriile din mediul privat. Fostul primar al Devei zice că s-ar impune o aşa măsură fiindcă oamenii au nevoie de flori la sărbători. Probabil nevastă-sa trebuie să plătească dublu angajaţii florăriei de sărbători şi asta pare că nu e bine. O lege iniţiată de soţul-deputat ar stinge pretenţiile angajaţilor.

Ghiduşii de soiul acesta ar mai fi, dar ne oprim deocamdată aici pentru că, azi-mâine, parlamentarii vor întra în vacanţă şi atunci vom lua pe îndelete isprăvile lor, cum am mai făcut-o la sfârşit de sesiune.

A, era să uit! Deşi au iniţiative legislative puţine, parlamentarii hunedoreni stau excelent la categoria „declaraţii politice”.  Habar n-am ce scribi plătesc ei să le îndruge textele (bag mâna în foc că nu toţi îşi scriu singuri discursurile), şi am impresia că o samă de cronicari scriu de parcă ar vrea să-i ia peste picior.

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

13 + unsprezece =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
ACTUALITATE
NOMINALIZAŢII PNL DEVA. Dr. Petrui la Sănătate, Marian Călin la Agricultură, Potecă – Prefect         Incendiu puternic în satul Uroi         Imaginea Nadiei Comăneci a trecut chinuit prin votul CL Deva         PERFORMANȚĂ Un devean, campion european la Securitate Cibernetică         Reparații capitale pe cel mai riscant tronson al căii ferate Simeria – Petroșani         Incendiu la o cabană din lemn în Almașu Sec         Tânăra rănită în accidentul de motocicletă are nevoie urgentă de sânge         Accident rutier pe șoseaua Deva – Hunedoara         LANSARE proiect „Realizarea Muzeului Civilizației Dacice cu reabilitarea și modernizarea străzilor de acces, în Municipiul Orăștie”,cod SMIS: 123893         Accident cumplit cu motocicleta pe șoseaua Hațeg – Caransebeș. Un tânăr a murit, prietena sa se zbate între viață și moarte         Tânăr rănit grav în două accidente rutiere petrecute în aceeași zi         Accident rutier grav în Petroșani         Prin programul de practică organizat, Star Transmission & Star Assembly sunt „fabricanţi” de absolvenţi cu experienţă         Un agent de pază de la Spitalul Județean din Deva s-a revoltat împotriva medicilor de la Urgență         Zeci de jandarmi mobilizați pentru căutarea unei copile de 11 ani         A început expertiza pe Lotul 3 al Autostrăzii Lugoj – Deva         Accident rutier pe DN 66: trei oameni au fost răniți         Guvernul şanselor ratate pentru România a fost demis!         Salonul Hunedorean al Cărții         CONCURS. “Citești și câștigi”, în plină desfășurare