Parlament cu sau fără cătuşe

de Sorin Ovidiu Bălan

sorin_ovidiu_balanIeri, întreaga naţiune a fost împărţită în două de o dilemă care ne-a apărut în faţă abia acum, după douăzeci şi cinci de ani de democraţie. Cum să fie audiată Elena Udrea de către colegii parlamentari (pentru că la această oră, Udrea are dubla calitate de arestat preventiv şi de parlamentar al României) în legătură cu noile cereri de arestare ale procurorilor DNA. Să fie audiată cu cătuşele la mâini, sau fără cătuşe?

Pe de-o parte, administratorii arestului, cei care o au în custodie, spun că doamna Udrea va trebui să rămână cu cătuşele pe mâini, pentru că aşa prevede procedura. Când deţinutul iese din arest, nu poate fi transportat decât încătuşat. Doar în sala de judecată, dacă decide judecătorul, acestea i se pot scoate. Iar parlamentarii care o vor audia, nu sunt judecători. Nici nu ar avea cum, pentru că s-ar amesteca puterile în stat mai rău decât într-un cocktail de etnobotanice, aşa că nu au calitatea de a decide să i se scoată cătuşele la audieri.

De cealaltă parte, există şi susţinerea că Udrea ar trebui eliberată din cătuşe chiar înainte de a intra pe poarta Parlamentului. Şi argumentele promotorilor acestei sunt solide. Parlamentul, aşa necredibil cum este el la noi, reprezintă, oriunde pe planetă în ţările democratice, simbolul libertăţii. Al libertăţii oamenilor. Ori, în acest sanctuar al libertăţii, nu ai cum să porţi un om încătuşat. Cătuşele, dacă vreţi, fiind în acest caz, simbolul lipsirii de libertate. Mai ales un om a cărui vinovăţie nu a fost, deocamdată cel puţin, dovedită şi sancţionată cu o sentinţă definitivă.

Mai mult. Al treilea om în stat, preşedintele Camerei Deputaţilor, merge mai departe şi sare în sus spunând că gărzile care o însoţesc pe Elena Udrea, cu sau fără cătuşe, nici măcar nu au ce căuta în incinta Parlamentului. Şedinţa Comisiei juridice sau cea a plenului, nu se poate în nici un caz desfăşura de faţă cu nişte paznici de la arest.

Să recunoaştem , ambele păreri au argumente solide. Dar dincolo de dispută, ce-ar fi să sesizăm noi ridicolul situaţiei. Parlamentar cu sau fără cătuşe. Ei, au făcut ce au ştiut mai bine: au furat. Dar noi, noi, oamenii de rând, nu avem nici o vină? Majoritatea oficialilor care ori se află în arest, ori execută deja pedepsele, au comis faptele cu patru, cinci sau mai mulţi ani în urmă. Adică înainte de ultimile alegeri. Despre hoţiile lor, presa a scris din belşug, aşa că nu există scuza că ele nu au fost cunoscute de către opinia publică. Atunci, nu credeţi că şi noi ar fi trebuit să căscăm mai bine ochii atunci când am votat în 2012? Nu de alta, dar să nu ne mai trezim cu astfel de dileme: cum să fie duşi parlamentarii aleşi de noi prin clădirea Parlamentului: cu, sau fără cătuşe?

 

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

paisprezece − 1 =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
ACTUALITATE
Patriarhia Română: Măsuri sanitare şi spirituale în timp de epidemie         PLAN PENTRU O SITUAŢIE DE URGENŢĂ. Autoritățile au luat măsuri pentru prevenirea infecțiilor cu coronavirus în județ         TIMP LIBER. Recomandările ZIARUL HUNEDOREANULUI pentru acest week-end         La OpticLine. Cataracta, cea mai frecventă afecțiune a ochilor, are rezolvare         Ce s-a ales de planurile de modernizare a celor 10 șosele turistice din Hunedoara         S-a lansat proiectul de amenajare a trecerilor la nivel a drumurilor naționale cu calea ferată         Măsuri de urgență pentru prevenirea infecțiilor cu Coronavirus în municipiul Deva         Femeie tâlhărită pe o stradă din Petroșani         Lemne confiscate de polițiști, în urma unui control în trafic         Accident pe un bulevard din Deva         Deputatul Marius Surgent a revenit în PNL: “Alianța ALDE – PSD s-a dovedit a fi una toxică pentru noi”         Berbeceanu, mesaj controversat pentru șefii Bisericii Ortodoxe Române, pe tema coronavirusului         Accident mortal la ieșirea din Hațeg. Coliziune între un camion și un autoturism         Primul caz de coronavirus în România         Reparaţii la SJU Deva de peste 1.000 miliarde lei vechi. „Banii ar fi trebuit să ajungă pentru finalizarea lucrărilor”         Interviu. Miron Țic: „Sunt mulţumit că am putut să realizez cele aproape 40 de cărţi pe care le-am scris până acum”         Finanțări nerambursabile pentru proiectele societății civile         Doi taximetriști din Deva au fost condamnați după ce au jefuit un român întors din SUA         Concerte de 1 Martie și Ziua Femeii susținute de elevi ai Liceului de Arte         CONSILIUL JUDEŢEAN HUNEDOARA. Scriitorul și publicistul Marian Boboc, „Cetățean de onoare” al judeţului