Parlament cu sau fără cătuşe

de Sorin Ovidiu Bălan

sorin_ovidiu_balanIeri, întreaga naţiune a fost împărţită în două de o dilemă care ne-a apărut în faţă abia acum, după douăzeci şi cinci de ani de democraţie. Cum să fie audiată Elena Udrea de către colegii parlamentari (pentru că la această oră, Udrea are dubla calitate de arestat preventiv şi de parlamentar al României) în legătură cu noile cereri de arestare ale procurorilor DNA. Să fie audiată cu cătuşele la mâini, sau fără cătuşe?

Pe de-o parte, administratorii arestului, cei care o au în custodie, spun că doamna Udrea va trebui să rămână cu cătuşele pe mâini, pentru că aşa prevede procedura. Când deţinutul iese din arest, nu poate fi transportat decât încătuşat. Doar în sala de judecată, dacă decide judecătorul, acestea i se pot scoate. Iar parlamentarii care o vor audia, nu sunt judecători. Nici nu ar avea cum, pentru că s-ar amesteca puterile în stat mai rău decât într-un cocktail de etnobotanice, aşa că nu au calitatea de a decide să i se scoată cătuşele la audieri.

De cealaltă parte, există şi susţinerea că Udrea ar trebui eliberată din cătuşe chiar înainte de a intra pe poarta Parlamentului. Şi argumentele promotorilor acestei sunt solide. Parlamentul, aşa necredibil cum este el la noi, reprezintă, oriunde pe planetă în ţările democratice, simbolul libertăţii. Al libertăţii oamenilor. Ori, în acest sanctuar al libertăţii, nu ai cum să porţi un om încătuşat. Cătuşele, dacă vreţi, fiind în acest caz, simbolul lipsirii de libertate. Mai ales un om a cărui vinovăţie nu a fost, deocamdată cel puţin, dovedită şi sancţionată cu o sentinţă definitivă.

Mai mult. Al treilea om în stat, preşedintele Camerei Deputaţilor, merge mai departe şi sare în sus spunând că gărzile care o însoţesc pe Elena Udrea, cu sau fără cătuşe, nici măcar nu au ce căuta în incinta Parlamentului. Şedinţa Comisiei juridice sau cea a plenului, nu se poate în nici un caz desfăşura de faţă cu nişte paznici de la arest.

Să recunoaştem , ambele păreri au argumente solide. Dar dincolo de dispută, ce-ar fi să sesizăm noi ridicolul situaţiei. Parlamentar cu sau fără cătuşe. Ei, au făcut ce au ştiut mai bine: au furat. Dar noi, noi, oamenii de rând, nu avem nici o vină? Majoritatea oficialilor care ori se află în arest, ori execută deja pedepsele, au comis faptele cu patru, cinci sau mai mulţi ani în urmă. Adică înainte de ultimile alegeri. Despre hoţiile lor, presa a scris din belşug, aşa că nu există scuza că ele nu au fost cunoscute de către opinia publică. Atunci, nu credeţi că şi noi ar fi trebuit să căscăm mai bine ochii atunci când am votat în 2012? Nu de alta, dar să nu ne mai trezim cu astfel de dileme: cum să fie duşi parlamentarii aleşi de noi prin clădirea Parlamentului: cu, sau fără cătuşe?

 

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

șapte − 7 =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
ACTUALITATE
Accident grav pe șoseaua Hațeg – Caransebeș         CJ Hunedoara: „Primăria Șoimuș este obligată să asigure un trafic sigur pe drumurile județene aflate în administrare temporară”         Masivul Parâng. Șantierul drumului județean 709F inspectat de reprezentanții Consiliului Județean Hunedoara         LA TRÂNTĂ CU COVID 19. Luptătorii deveni așteaptă reluarea competițiilor         Accident mortal. Scene de groază pe șoseaua Hunedoara – Deva         Mii de puieți de păstrăv eliberați în apele Retezatului         Locurile din Parcul Național Retezat unde camparea este permisă         Cum este căutat tânărul dispărut în apele Lacului Cinciș         Jandarmii montani au fost chemați în ajutorul unor turiști înspăimântați de urs         Tânără din Germania rătăcită pe crestele Retezatului         Autostrada Lugoj – Deva. Cum rezistă „Dealul Liliecilor” la un an de la finalizarea lucrărilor         A doua zi de căutări a tânărului înghițit de apele Lacului Cinciș         Accident rutier la Sântandrei, pe DN 7         Patron din Hunedoara ridicat de Poliție, după ce s-a opus controalelor în complexul său de pe Lacul Cinciș         Copil de un an rănit într-un accident rutier pe DN 7, la intrare în Deva         Accident pe calea ferată: autoturism lovit de tren         Tânăr căutat după ce ar fi dispărut în apele Lacului Cinciș         Taxele de studii pentru învățământul de stat nu vor opri tinerii absolvenți să plece din România         Primarul Marcel Goia, diagnosticat cu noul coronavirus         Mircea Moloț: „Hunedoara trebuie să meargă mai departe!”