Où sont les rêves de Paris d’antan?

135

 

volodia macovei foto editoLuminile Parisului s-au stins în lacrimi sărate. Leagănului triumfant al civilizației occidentale i s-au rupt frânghiile care-l balansau sub cer, trântind umanitatea în mocirla întreținută de multă vreme de o generație oarbă de politicieni. O mocirlă care murdărise de mult gleznele înghețate ale omului modern, cel care o răscolea deja pe ritmul unui marș funebru, pendulând fără să înțeleagă de ce simte prea puțin din legătura cu pământul.

În ultimele două întâlniri cu Parisul, un cenușiu absurd mi-a tăiat lumina construită în suflet de relația utopică, de departe, cu orașul izvorâtor de densă întrupare culturală.

În jurul Gării de Nord, în buricul târgului luminilor, am descoperit, aproape românește, străzi înghesuite de bișnițari, printre care șiruri de cetățeni blânzi se strecurau temător, la fel pe pod și în zonele riverane, către La Tour Eiffel. Urcând spre Arcul de Triumf, mă simțeam uneori ca un vânat urmărit de braconieri, căutând apropierea altor oameni care merg în aceeași direcție, grăbind pasul. La gare du Nord, Pigalle, la Bastille, Riquet-Stalingrad, Babres – La goutte d’or, Belleville, Curial Cambrai, Porte de Saint-Ouen, Porte de Clignancourt, Porte de la Chapelle, Danube, Place des Fêtes, Saint Blaise, Porte de Bagnolet, les boulevards des Maréchaux nu sunt denumiri de obiective turistice, ci parte dintr-o listă de locuri periculoase din orașul luminilor pe care ți-o oferă parizienii în șoaptă: „une cartouche de poivre de cayenne dans votre sac à main ainsi qu’une alarme sonore pour éviter les agressions possibles” (un spray cu piper și o alarmă sonoră pentru a evita agresiunile posibile, trad.n.). Où sont les rêves de Paris d’antan?

Pe cenușiul acesta, mult mai pregnant, sunt convins, pentru cei care locuiesc în Paris, s-a așternut, de ceva vreme, negura mizerabilă a terorii. Încremenit după episodul „Charlie”, Parisul și-a petrecut viața în continuare în atmosfera sufocantă a unei frici fără leac, iar politicienii Europei – arătându-se la fel de lipsiți de grijă față de cetățeanul obișnuit precum liderii „jandarmului mondial”, SUA, care menține fără soluție o lume arzând -, au continuat șirul deciziilor dezaxate care nu au făcut altceva decât să alimenteze spectrul terorii. Iar acum, nenorocirea…

Războaie fără finalitate într-un Orient unde nu oamenii, ci resursele și centrele de control geostrategic sunt importante, atragerea tembelă și periculoasă a valurilor de emigranți purtătoare, cel mai probabil, de personaje fioroase, înnegrite la gând, migrație care tinde să dezarticuleze civilizația occidentală și așa în criză, lipsa de strategii interne cumulată cu incapacitatea de a controla inițierea de acțiuni teroriste, grija mai mare față de „departe”, cu grijă insuficientă pentru „acasă”, demagogia cu „respectarea drepturilor veneticului”, brusc mai mari decât cele ale cetățeanului european, toate acestea cumulate într-o politică globală incertă, au alimentat ura și au pregătit teren pentru criminali cu sânge rece care, în numele unei ideologii războinice lipsită de uman, sting, iată, luminile civilizației, ducând Europa în cel mai negru coșmar al său.

Ceea ce s-a sfărâmat vineri, 13 noiembrie 2015, când am avut, de departe, cea de-a treia ultimă întâlnire cu Parisul – mai întunecoasă, mai crudă, mai dureroasă, mai nefirească decât toate întâlnirile din care sufletul se hrănește pentru cel puțin o viață – este viitorul civilizației europene. Umbra hâdă a terorismului a stins, iată, și cele mai strălucitoare lumini ale Europei și amenință umanitatea cu imperiul fricii. Où sont les rêves de Paris d’antan?

Discursurile războinice și încurajatoare ale liderilor marilor puteri europene nu sunt în stare să diminueze spaima cumplită care a pus stăpânire pe vechiul continent, așa cum funda roză pusă pe valurile de emigranți nu face altceva decât să lege mânerul unui cuțit lung, care taie adânc în inima civilizației. Aceste discursuri înspăimântă și mai mult. Ce va urma? Un război uriaș, nimicitor? Represiuni care nu vor mai ține cont cine este „civil” și cine este „beligerant”? Cum arată cealaltă parte a monedei răzbunării?

Dacă soluția militară era bună, ultimele decenii de războaie ar fi stins acest nebunesc conflict al civilizațiilor. Numai că soluția militară, așa cum a fost aplicată până acum, a revărsat paharul urii, generând un plus de teroare. Altceva trebuie făcut, dar liderii politici și militari ai lumii  nu par să-și dorească decât prelungirea, chiar ridicarea la un alt nivel a acestui joc periculos în care, umilitor, cetățenii lumii au devenit simple cifre pe planșele de asalt.

Din 13 noiembrie 2015, Europa nu mai este un teritoriu al liniștii, al civilizației, ci un câmp de luptă într-un război al umbrelor. Viitorul Europei este întunecat, iar lacrimile amare ale Parisului o dovedesc cu prisosință.

Maintenant ou jamais, où sont les rêves de Paris d’antan?

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.