Am un motiv să cred că este

editorial 2Aud tot mai des spunându-mi-se că presa e de tot rahatu’. O spun foarte des cei care fac politică şi mai ales atunci când textul nu cade pe simpatia lor. Tună excesiv de vehement foştii gazetari scoşi din producţie, cei care pleacă voluntar ori nu spre alte profesii, mai cu seamă dacă nu reuşesc să prindă o sinecură, purtător de cuvânt pe la vreo instituţie de stat.  (Ce mândri sunt ei c-au ieşit din rahat, deşi nu de puţine ori se reîntorc la „linguriţă” dacă li se iveşte ocazia.)

Se întâmplă să se mânie şi oameni „obişnuiţi”, care n-au nici interese, nici răfuieli şi nici frustrări legate de mass-media.

Pe ei îi cred, îi respect şi le spun că şi mie mi-e ciudă pe mine când o dau de gard, că discut cu colegii mei indiferent din care redacţie fac parte atunci când îmi pare că informaţia lor este incorectă. Se întâmplă să fim neglijenţi. Nu e bine, dar se întâmplă.

Nu e în regulă când dezinformarea e cu bună-ştiinţă. Mă scoate din minţi articolul publicitar nemarcat. Se întâmplă să apară genul acesta de „ştire” la publicitatea instituţiilor de stat. (În economia reală, mai rar. Pe privat nu-l ajută minciunile scumpe, pe termen lung  – în nici un caz.)

Cu directorii care învârt bani publici e altă socoteală. Ei îşi laudă inteligenţa, priceperea şi onestitatea cu articole  publicitare. Nemarcate să pară adevărate, să fie elogii (chiar „limbi”) scrise dezinteresat. Şi într-un final dispare credibilitatea gazetarului. De obicei noi ştim când o ştire e publicitară (eu rareori le mai citesc), însă cei mai mulţi o iau de bună.

Zilele trecute a apărut o lăudăroşenie de la Parcul Industrial din Hunedoara, firmă „patronată” de primărie. Directorul de acolo voia să explice cât de elegant a spart el jumătate de milion de lei, bani luaţi cu împrumut de la bancă. (Informaţiile mele erau că acolo s-a făcut un şmen pentru firma unui pedelist branşat la proprietatea publică a municipiului.) Din curiozitate am citit „publicitarul” apoi am dat o tură şi pe site-ul sereleului. Că tot zicea directorul c-ar fi totul la vedere. (Nu e.)  La prima mână am constatat că ambele surse conţin informaţii incorecte. Probabil voi scrie un articol pe tema Parcului Industrial. Probabil va fi diferit de cel apărut în regim de publicitate şi nemarcat ca atare. Şi e cu putinţă ca cititorii noştri comuni să zică – pe bună dreptate: Avem o presă de tot rahatu’.

Comentarii FB

comentarii
Răspuns la “Am un motiv să cred că este

  1. Negru Vasile

    Trebuie sa te felicit pentru acest articol. A recunoaste ca meseria de jurnalist nu iti asigura independenta scrierii articolelor este un prim pas in informarea corecta a cetatenilor. Iar cetatenii te vor aplauda pentru asta. Vei fi blamat insa de colegii tai din alte redactii carora nu le va pica bine adevarul. Si da, mult mai rau le va pica celor care au iesit din raza “linguritei”, cum spui tu, si au trecut la “polonic”. Asta, desigur, inseamna ca si-au facut cu prisosinta datoria fatza de cei pe care i-au slujit. Te felicit pentru curaj! Stima!

    Răspuns

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

1 × 5 =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
ACTUALITATE
Accident produs de un tânăr de 18 ani         Cum este „chinuită” o angajată a CFR, în fața barierelor de pe DN 7, la Simeria         Elev atacat și buzunărit pe holurile unei școli din Deva         Lucrări de modernizare la Stadionul Municipal Deva         Buget 2020. Proiectele Primăriei Hunedoara pentru acest an         AICI SUNT BANII DUMNEAVOASTRĂ. Cum a fost drămuit bugetul Devei         Investiții în fabrica de clăpari din Orăștie         Bărbat lăsat fără bani într-o parcare din Deva         Sportivi din Deva, campioni la o competiție națională de karate         Clipe de groază trăite de o femeie, în scara unui bloc din Hunedoara         Atenuatori de impact noi pe autostrăzile din vestul țării         Poliţia Locală Deva – bilanţul activităţii pe anul 2019         Cenaclul „Amurg sentimental”. Interviu cu Gabriela Alef         Bătaie de joc pe seama unui copilaș de patru luni. Tatăl l-a părăsit, iar mama s-a spălat pe mâini de el         Au trecut 52 de ani de când Deva, Hunedoara și Petroșani au devenit municipii         Eleva de 16 ani din Deva a fost găsită… departe         BUGETARE PARTICIPATIVĂ 2020. Primele 3 idei de îmbunătățire a calității vieții în Deva         DUPĂ INTERVENŢIA PREFECTULUI. Ceferiştii, amendaţi cu 60.000 de lei pentru mizeria de la Ilia         Tragedie pe DN 66, în comuna Pui         Povestea emoționantă a lui Darius, elevul premiant îngrijit de bunici