Am un motiv să cred că este

editorial 2Aud tot mai des spunându-mi-se că presa e de tot rahatu’. O spun foarte des cei care fac politică şi mai ales atunci când textul nu cade pe simpatia lor. Tună excesiv de vehement foştii gazetari scoşi din producţie, cei care pleacă voluntar ori nu spre alte profesii, mai cu seamă dacă nu reuşesc să prindă o sinecură, purtător de cuvânt pe la vreo instituţie de stat.  (Ce mândri sunt ei c-au ieşit din rahat, deşi nu de puţine ori se reîntorc la „linguriţă” dacă li se iveşte ocazia.)

Se întâmplă să se mânie şi oameni „obişnuiţi”, care n-au nici interese, nici răfuieli şi nici frustrări legate de mass-media.

Pe ei îi cred, îi respect şi le spun că şi mie mi-e ciudă pe mine când o dau de gard, că discut cu colegii mei indiferent din care redacţie fac parte atunci când îmi pare că informaţia lor este incorectă. Se întâmplă să fim neglijenţi. Nu e bine, dar se întâmplă.

Nu e în regulă când dezinformarea e cu bună-ştiinţă. Mă scoate din minţi articolul publicitar nemarcat. Se întâmplă să apară genul acesta de „ştire” la publicitatea instituţiilor de stat. (În economia reală, mai rar. Pe privat nu-l ajută minciunile scumpe, pe termen lung  – în nici un caz.)

Cu directorii care învârt bani publici e altă socoteală. Ei îşi laudă inteligenţa, priceperea şi onestitatea cu articole  publicitare. Nemarcate să pară adevărate, să fie elogii (chiar „limbi”) scrise dezinteresat. Şi într-un final dispare credibilitatea gazetarului. De obicei noi ştim când o ştire e publicitară (eu rareori le mai citesc), însă cei mai mulţi o iau de bună.

Zilele trecute a apărut o lăudăroşenie de la Parcul Industrial din Hunedoara, firmă „patronată” de primărie. Directorul de acolo voia să explice cât de elegant a spart el jumătate de milion de lei, bani luaţi cu împrumut de la bancă. (Informaţiile mele erau că acolo s-a făcut un şmen pentru firma unui pedelist branşat la proprietatea publică a municipiului.) Din curiozitate am citit „publicitarul” apoi am dat o tură şi pe site-ul sereleului. Că tot zicea directorul c-ar fi totul la vedere. (Nu e.)  La prima mână am constatat că ambele surse conţin informaţii incorecte. Probabil voi scrie un articol pe tema Parcului Industrial. Probabil va fi diferit de cel apărut în regim de publicitate şi nemarcat ca atare. Şi e cu putinţă ca cititorii noştri comuni să zică – pe bună dreptate: Avem o presă de tot rahatu’.

Comentarii FB

comentarii
Răspuns la “Am un motiv să cred că este

  1. Negru Vasile

    Trebuie sa te felicit pentru acest articol. A recunoaste ca meseria de jurnalist nu iti asigura independenta scrierii articolelor este un prim pas in informarea corecta a cetatenilor. Iar cetatenii te vor aplauda pentru asta. Vei fi blamat insa de colegii tai din alte redactii carora nu le va pica bine adevarul. Si da, mult mai rau le va pica celor care au iesit din raza “linguritei”, cum spui tu, si au trecut la “polonic”. Asta, desigur, inseamna ca si-au facut cu prisosinta datoria fatza de cei pe care i-au slujit. Te felicit pentru curaj! Stima!

    Răspuns

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

unsprezece + cinci =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
ACTUALITATE
Iată 4 dintre cele mai populare mituri și credințe false despre pariurile sportive         Accident grav pe Calea Zarandului         Polițiștii au alergat aproape un kilometru un tânăr acuzat că a furat 1.000 de lei         Lotul 3 al Autostrăzii Lugoj – Deva a rămas „muzeu”         A început montarea căii de rulare în Tunelul Turdaș de pe șantierul magistralei feroviare de mare viteză         Caravana Filmului Românesc la Hunedoara         La Deva se va da startul Turului Ciclist al Hunedoarei         Gând la început de an școlar         Motociclist oprit cu focuri de armă         DREPTATE PENTRU MILU. Sora victimei de la Sarmizegetusa Regia: “Fratele meu avea o şansă la viaţă, dar nimeni nu i-a dat-o”         INEDIT. Astăzi la Deva se poate circula cu “Autobuzul cu Jazz”         Ultima zi de lucru din ultimatumul dat pe Lotul 3 din Autostrada Lugoj – Deva. Când pot fi deschişi cei 21 de kilometri         Bărbat înjunghiat în inimă de frica soției         Blocaj prelungit pe șantierul șoselei Hunedoara – Călan         Licitație pentru modernizarea șoselelor turistice din județul Hunedoara         Povestea „tunelurilor pentru urși” de pe cel mai scump sector de autostradă: lotul de 300 de milioane de euro         Tragedie pe DN 7: un bărbat a murit, iar alți trei au fost răniți într-un accident rutier         Sardinia, între foarte scump și foarte ieftin         Tânără atacată în timp ce își plimba copilul în cărucior         Grădina Castelului Corvinilor, locul de poveste ocolit de turiști