NUMA’ DE BINE: România, ţara care are graniţă cu Dumnezeu

editorialBiserica Ortodoxă Română e ţinta unor atacuri violente şi nedrepte (cred eu) la care subscriu oameni de bună-credinţă fără să stea prea mult pe gânduri, luaţi de valul textelor-şablon care păcălesc logica şi bunul simţ.

Biserica e acuzată de oameni care nu au „taine” cu ortodoxia că ia bani de la stat, cumva, în mod necuvenit. (Şi aş vrea să arăt mai la vale că nu e tocmai aşa.) Pe urmă vin alţii, tot dinafară, care pretind că ei ştiu cel mai bine cum ar trebui să fie cheltuiţi banii Bisericii Ortodoxe Române. (Asta îmi pare de necomentat, grosolan.)

Spaţiul public e invadat de statistici comparativ-aberante pe socoteala bisericii.

Da, sunt mai multe biserici decât şcoli în România fiindcă la slujba religioasă ajung (deopotrivă) elevii şi cărturarii şi proştii. Şi, da, sunt mai puţine spitale pentru că în biserici „se caută” şi oamenii sănătoşi, nu numai bolnavii.

Liber-cugetătorilor care mor de grija banilor publici pe care îi „risipeşte” Biserica Ortodoxă Română vreau să le mai aduc în atenţie un amănunt: statul a luat cândva toată averea bisericii, un sfert din terenul arabil al vechiului regat. S-a întâmplat pe atunci pe când cea mai de preţ avuţie era pământul, pe când „arabil” însemna şi „arat”, iar roşiile nu veneau prin import, fără gust, din Istambul. Astăzi i-ar sta bine statului – dacă nu e un hoţ irecuperabil – să mai şi dea înapoi câte ceva.

Marin Preda scria că Rusia a fost singura ţară din lume care a avut graniţă cu Dumnezeu până să apară bolşevicii. Bolşevismul diabolic, aşa-zis ateu. Acela care ne bântuie şi pe noi.

Poate că sunt mulţi cei fără-niciun-dumnezeu prin lume, dar eu cred că atei nu există. Au şi ateii însufleţire divină doar că nu au apucat încă să afle asta… Sunt, cum ar zice un medic, purtători pasivi de dumnezeire.

La începutul veacului trecut, anatomişti au pornit în căutarea sufletului. Şi l-au găsit (zic ei) pe undeva prin creier, deşi mulţi (ca şi mine acum) îşi doreau „din toată inima” să-l afle pe cord. Poate şi de aceea mă fascinează călugării isihaşti care se înalţă coborând cu sufletul din minte spre inimă.

Asta nu mă împiedică să îl respect pe cel care vrea să se mântuiască pe cont propriu, ştiinţific. Şi nu mă deranjează că statul finanţează (şi din banii mei) „biserica” lui. E prea mult dacă cer statului nostru comun să dea bani şi bisericii mele?

Eu cred Marin Preda s-a înşelat, că Rusia nu a fost singura ţară, că România are şi acum graniţă cu Dumnezeu.

Numai că (nu ştiu din ce cauză) se întâmplă mereu câte ceva ca noi să nu ne avem bine cu vecinii…

Comentarii FB

comentarii
9 Răspunsuri la “NUMA’ DE BINE: România, ţara care are graniţă cu Dumnezeu

 1. nefertika

  Referitor la un comentariu FB de mai sus (am încercat să comentez și eu de pe FB, dar nu a funcționat):
  Ortodoxia e vie, înseamnă slujire, nu poate fi separat clerul de Biserică, pentru că atunci am avea o credință prinsă în file teoretice de carte. Omul-preot, respectiv cel dăruit printr-o taină a ortodoxiei, nu e o noțiune goală, ci personaj viu, trăind lângă noi, și, teoretic, model pentru comunitate.

  Răspuns
 2. nefertika

  Domnule Bot, scrieți cu suflet și multă dreptate. Dar există o rațiune și în supărarea multor oameni pe atitudinea prea puțin cucernică a unei mase clericale în creștere, cu reprezentanți care fac o diferență lipsită de orice umbră de smerenie între Dacia și Mercedes, între casă familială și vilă cu 12 camere, între o viață îndestulată și opulență afișată, între cânepa metaniilor vechi și aurul greu al ceasurilor de colecție, între mobilul normal folosit pentru a comunica și smartphone-urile ultimul răcnet aruncate ostentativ pe mese (cu preferință spre a doua variantă din fiecare pereche a alegerilor). Asta în condițiile în care propovăduiesc sărăcia, smerenia și acceptarea vieții amărâte… pentru ceilalți. Ceva funcționează prost în ecuația asta și nu-i puteți acuza pe oameni că se simt umiliți de această demagogie ce se arată plagă. Evident că apare o logică ce leagă opulența ostentativă de care vorbeam de banii care intră în Biserică. Măcar la supărare să le lăsăm oamenilor dreptul.

  Răspuns
 3. Simona

  De acord cu dv. in cea mai mare parte, dar intreb din nou : de ce are nevoie biserica de averi si bani, ca sa-si implineasca menirea ?
  Nu am facut nici o afirmatie legata de felul CUM ar tebui cheltuiti banii bisericii.

  Răspuns
 4. Simona

  Va grabiti sa-i numiti atei pe cei ce considera ca prea multi bani de la buget se duc la B.O.R., dar nu aveti dreptate! Multi dintre cei care-au subscris la “atacurile nedrepte si violente” cum le spuneti dv., sunt chiar credinciosi ortodocsi practicanti, care considera insa ca e mai bine ca statul sa cheltuiasca 100 de lei pentru un spital sau o scoala si 1 leu pentru biserica, decat invers. Si ca biserica, in concordanta cu exemplul lui Isus, ar trebui sa fie umila si modesta, nu sa se lafaie in lux si in averi nemasurate. Personal, nu vad nici o legatura intre admiratia dv.pt.calugarii isihasti (care traiau in izolare si meditatie continua, intr-un deplin ascetism !) si cea pentru o biserica (ortodoxa sau de alt fel)cu multe hectare de paduri, terenuri si livezi.
  Iar, in alta ordine de idei, sa stiti ca-i zice “Istanbul” , nu “Istambul” !

  Răspuns
  1. radu

   Stimata Simona,
   Toata lumea “buna”, civilizata, credincioasa “in felul ei” umanist si socio-psihologic, are impresia, asa cum afirma articolul de mai sus, ca stie mai bine cum ar trebui statul sau chiar Biserica sa-si gestioneze fondurile. Daca urmarim statisticile oficiale ale Republicii Neosocialiste Romania, constatam “la prima strigare” ca in tara noastra mult incercata de ideologii importate euro-atlantic si mult furata de catre proprii conducatori, in fiecare an se nasc cu cateva zeci de mii de copii mai putin decat in anul precedent. doar in orasul meu s-au INCHIS in ultimiii trei ani 4 scoli, adica s-au “unit” doua cate doua, din lipsa de elevi. In aceste conditii pentru cine sa construim scoli noi? iar cu spitalele lucrurile stau cam asa: in momentul de fata nu exista fonduri pentru tratamente in spitalele existente. Nu s-ar cuveni sa ne ocupam de modernizarea si dotarea scolilor si spitalelor existente inainte sa ne plangem ca nu se construiesc altele noi?Nu s-ar cuveni sa incurajam familiile sa aiba copii si nu sa-i avorteze sau sau sa-i paraseasca? Cred ca toata povestea incepe de la educatia morala a oamenilor, care, dati-mi voie sa afirm ca nu se poate face mai temeinic decat in Biserica niciunde altundeva.

   Răspuns
    1. pegas

     Individul are sarcina, nu scrie de capul lui. Daca era chiar atat de “ingramadit” nu-l gaseam pe aici.

     Răspuns
   1. petty czirjek

    daca s-au inchis scoli din lipsa de elevi , si sporul natural e in scadere , de ce mai e nevoie de inca o biserica ? Hai sa avem grija de astea pe care le avem…

    Răspuns

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

19 + 18 =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
ACTUALITATE
27 de noi cazuri de Covid 19 în județul Hunedoara, într-o singură zi         Când vom vedea rapoartele anuale de activitate ale aleșilor locali din Orăștie?         Microhidrocentrală plănuită pe barajul lacului de acumulare Poiana Ruscă         Cum ar trebui gândită, denumită și predată educatia sexuală în scoli         Constructori acuzați că au decontat ilegal lucrări finanțate de UE în Lupeni și Băile Herculane         Doi bărbați sunt cercetați pentru braconaj, după ce au fost prinși noaptea la vânătoare         O mocăniță pentru județul Hunedoara         L-ați văzut?         ISTORII HUNEDORENE. Dealul Cetății Deva în administrarea Societății de Istorie și Arheologie a Comitatului Hunedoara         Oamenii din Sântandrei au ajuns la capătul răbdării, din cauza penelor de curent         ACCIDENT. Mașină lovită de tren la trecerea peste calea ferată, din halta Geoagiu         Accident grav, cu șapte răniți, produs de un șofer teribilist de 23 de ani         Accident produs de un șofer de 82 de ani         Hoț capturat de polițiști         Traseul spre Lacul Zănoaga în atenția Salvamont Hunedoara         Psaltire din 1751 restaurată la Muzeul Civilizației Dacice și Romane – Deva         Bilanțul pagubelor materiale produse de inundații în județul Hunedoara         Cele două turnuri locuință ale Cetății dacice Costești din Munții Orăștiei vor fi protejate și reabilitate         Accident grav pe șoseaua Hațeg – Petroșani, produs de o tânără de 18 ani. Motociclist în stare gravă la spital         Astăzi începe campania de dezinsecție terestră la Deva!