NUMA’ DE BINE: De acum votez doar răul cel mai mare

editorial

Când i-am povestit prietenului Ovidiu Petrovai subiectul, m-a sfătuit să nu mă „aprind” prea tare, să vă las şi vouă, celor care veţi citi, loc de indignare. Aşa că o să zic doar că dobitocii, nătângii, bizonii şi giurumelele care conduc sistemul birocratic din România sunt mai eficienţi decât cancerul în ale morţii.

Cu boala mai ai o şansă. E mai corectă cu tine şi îţi dă posibilitatea să te aperi. Dar dacă dai peste birocraţia din sistemul de asigurări pentru sănătate eşti un om mort. Un mort cu zile.

Situaţia bolnavilor de cancer e cutremurătoare. Formalităţile sunt parcă înadins făcute ca să-i termine pe „canceroşi” înainte de vreme. În boala asta şansele scad cu fiecare zi şi comisiei de experţi oncologi îi ia patru luni să aprobe un dosar, să îi dea asiguratului dreptul lui la medicamentul salvator. Cine n-are bani să se trateze pe cont propriu a mierlit-o. Sistemul de asigurări lucrează ca un contabil pus să facă economii la bugetul de stat. Moartea produce profit. Statul n-are bani, strânge cureaua. Sănătatea pică întotdeauna sub burtă. Şi din puţinul care este alocat nu are prioritate bolnavul. Mai întâi trebuie servită clientela politică. Se dau lucrări bine plătite şi (de obicei) prost executate, se iau posturi de conducere pentru nătărăi servili care fac ce li se cere fără să înţeleagă cât rău împrăştie în jur.

De douăzeci de ani merg la vot şi aleg „răul cel mai mic”. N-am lipsit niciodată, nici atunci când n-aveam ce vota, când răul era rău peste tot, când a fost să aleg între Vadim şi Iliescu. Paradoxal, de fiecare dată în toţi aceşti ani s-a dovedit că ceea ce părea mai puţin rău s-a întrecut pe sine şi pe cei de dinainte în samavolnicie. Am scăpat de dracu şi am dat de mă-sa. Gravidă.

Dacă mă mai duc vreodată la vot (cred mai degrabă că n-o voi face), eu am să votez răul cel mai mare. Să mă ştiu într-o parte.

Comentarii FB

comentarii
Răspuns la “NUMA’ DE BINE: De acum votez doar răul cel mai mare

  1. Vasilica

    Mereu eram de parere ca merita sa votam cel mai circar dintre candidati, daca tot e circ, sa fie pana la capat. Cancerul in faza finala nu e are atat de multe metastaze ca sistemul din Romania, momentan de la cel mai mic la cel mai mare functionar public(80% cel putin din ei) sunt lingai de partid, “nepoti” si bine-nteles majoritatea din ei n-au nici o tangenta cu ce fac, sunt o insulta pentru meseriile lor… s-a ajuns atat de departe incat functionari care lucreaza doar cu straini nu stiu o limba straina(asta in era informatiei)… atat de putred e sistemul.

    Răspuns

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

18 − 8 =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ACTUALITATE
Alunecări de teren pe șoseaua Lacului Cinciș         Scandal în fața adăpostului de câini fără stăpân din Călan         Carmen Hărău: „Alarmă în primării: nu mai sunt bani!”         “Și tu decizi pentru Brad!” USR Brad îl obligă pe Cazacu să-i respecte pe brădeni         Povestea zidului uriaș de pe Autostrada Lugoj – Deva         Cele 11 brățări dacice de aur masiv rămase dispărute         ASEDIAŢI DE EVENIMENTE. Garda Cetăţii în acţiune fitness în aer liber la Cetatea Deva         „SCÂRŢ-SCARŢ” PÂNĂ VINERI. Primarul Devei păsuieşte gunoierul cu trei zile         SĂRBĂTOAREA MOŢILOR. Sâmbătă începe Târgul de Fete de pe Muntele Găina         PARLAMENTUL EUROPEAN. Siegfried Mureșan cere aderarea României la spațiul Schengen         Castelul Corvinilor va intra în șantier în luna august         INVESTIȚIE Ce localități din Hunedoara vor fi racordate la noua rețea de gaze naturale         Sistem de supraveghere video pe străzile Simeriei         Autostrada Lugoj – Deva. Cele mai recente imagini aeriene de pe Loturile 3 și 4. Cât mai e de lucru         Emblema de onoare a M.A.I. conferită unui jandarm hunedorean         BINE CĂ N-A VENIT MADONA! Nedeia Vulcăneană l-a prins pe Ile Primarul cu closetul „pe vine”         Grădină urbană pe fonduri UE în zona Grigorescu         O tură de o zi, pe aici, pe-aproape: Deva – Râpa Roșie – Alba Iulia – Ampoița – Giardini di Zoe         Contracte de 15 milioane de euro. Cele mai vizitate monumente istorice din Hunedoara reabilitate pe fonduri UE         CJH PROMITE – PRIMĂRIA DEVA FACE. Chinezii deschid o fabrică de mobilă la Deva