NUMA’ DE BINE: Avem prea mulţi funcţionari publici? Prea puţini?

editorial (3)Discuţiile pe seama funcţionarilor publici sunt mai aprinse ca de obicei în ultimele două săptămâni. Mai mult chiar, în urmă cu vreo zece zile Guvernul a emis şi o ordonanţă de urgenţă pentru reducerea cheltuielilor bugetare.

Iniţial, mulţi jurişti din instituţii publice au spus că guvernanţii vor tăia „la sânge” posturi în administraţia centrală şi locală. În prima formă, ordonanţa Guvernului ar fi desfiinţat câteva sute de posturi numai în judeţul Hunedoara. Am ezitat în a publica ştirea (prea alarmistă), să se mai aşeze lucrurile, fiindcă la noi puţine legi rămân aşa cum par la prima lectură.

Un municipiu ca Deva (care are acum cam 600 de angajaţi la primărie) ar trebui să funcţioneze cu 150 de funcţionari, conform actului guvernamental. Ulterior, actul a fost reinterpretat în sensul că intră în discuţie doar aparatul de specialitate al primarului. Dar şi aşa la Primăria Deva sunt prea mulţi. Primarul are 214 oameni în loc de 150. Cei de la serviciul personal sunt de părere că legea îi obligă să nu aibă mai puţin de 150 de funcţionari, limitează pragul de jos nu pe cel de sus. Cu aşa interpretarea ordonanţa nu mai are nicio noimă. Guvernanţii au plecat de la ideea că avem prea multă ştăbărime prin birourile administraţiei locale.

Dan Stoian, administratorul public al judeţului, îmi spunea – legat de tema în cauză – că a fost nevoit să treacă pe la patru ghişee pentru a stinge un „rest” de 4 (patru) lei în contabilitate. Stoian crede că, da, sunt prea mulţi funcţionari şi aparatul de stat trebuie subţiat, dar cu creşterea semnificativă a lefurilor pentru cei care rămân. Mai puţini, dar buni şi mai bine plătiţi. (Hmm, vor rămâne în sistem competenţii? Nu piloşii? Acum, când fiecare instituţie e aproape ca o familie?)

Euro-parlamentarul Iuliu Winkler este pe malul opus în „legenda bugetarului obez” care e ţinut în spate cu mare efort de omul din privat. Nu burtosul e problema, ci statul slăbănog care produce foarte puţin. Winkler ne asigură că în oricare ţară occidentală din UE sunt mai mulţi funcţionari publici faţă de ce are România.

Aşa o fi numai că acolo ei nu se văd. Nu ajungi să dai nas-în-nas cu patru conţopişti pentru o chitanţă de, să zicem, patru euro.

Presimt că forfota pe seama funcţionarului public va duce la varianta: „Decât mult şi fără rost, mai bine puţin şi prost”

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

unu × 3 =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
ACTUALITATE
27 de noi cazuri de Covid 19 în județul Hunedoara, într-o singură zi         Când vom vedea rapoartele anuale de activitate ale aleșilor locali din Orăștie?         Microhidrocentrală plănuită pe barajul lacului de acumulare Poiana Ruscă         Cum ar trebui gândită, denumită și predată educatia sexuală în scoli         Constructori acuzați că au decontat ilegal lucrări finanțate de UE în Lupeni și Băile Herculane         Doi bărbați sunt cercetați pentru braconaj, după ce au fost prinși noaptea la vânătoare         O mocăniță pentru județul Hunedoara         L-ați văzut?         ISTORII HUNEDORENE. Dealul Cetății Deva în administrarea Societății de Istorie și Arheologie a Comitatului Hunedoara         Oamenii din Sântandrei au ajuns la capătul răbdării, din cauza penelor de curent         ACCIDENT. Mașină lovită de tren la trecerea peste calea ferată, din halta Geoagiu         Accident grav, cu șapte răniți, produs de un șofer teribilist de 23 de ani         Accident produs de un șofer de 82 de ani         Hoț capturat de polițiști         Traseul spre Lacul Zănoaga în atenția Salvamont Hunedoara         Psaltire din 1751 restaurată la Muzeul Civilizației Dacice și Romane – Deva         Bilanțul pagubelor materiale produse de inundații în județul Hunedoara         Cele două turnuri locuință ale Cetății dacice Costești din Munții Orăștiei vor fi protejate și reabilitate         Accident grav pe șoseaua Hațeg – Petroșani, produs de o tânără de 18 ani. Motociclist în stare gravă la spital         Astăzi începe campania de dezinsecție terestră la Deva!