A meritat, oare?!

meÎn urmă cu fix 24 de ani, în data de 20 noiembrie 1989, începea al XIV-lea Congres al PCR. Avea să fie ultimul. Nicolae Ceaușescu a citit un raport timp de 6 ore. Îmi mai amintesc vag de acele zile. Chiar dacă în Europa de Est, rând pe rând, multe dintre țări își încheiau conturile cu neagra utopie numită comunism, omul de rând din România nu își imagina ce va urma. După nici o lună, la Timișoara au murit primii oameni. Împușcați! Naivi din fire, am crezut că s-a terminat cu structurile comuniste și securiste. La 24 de ani de la ultimul bal al lui Nicolae Ceaușescu, fantomele trecutului nu ne-au părăsit. De 24 de ani, doar un mandat România nu a fost condusă de reprezentanți ai fostelor structuri. Ion Iliescu a fost produsul nomenclaturii PCR, Traian Băsescu a fost reprezentant al României la Anvers între 1987 – 1989. Dacă mai adaug și faptul că Emil Constantinescu a fost membru al PCR, cu ceva funcție în Biroul Organizației de Bază (BOB, cum i se spunea), iată că după 24 de ani, noi nu am fost în stare să ne alegem un președinte care să nu fi fost membru al PCR. Cam trist pentru un popor care cerea scoaterea în afara legii a PCR. A meritat, oare?! Uneori, îmi spun că da, dar sunt și zile în care obrăznicia celor care ne conduc, indiferent cine au fost aceștia pe parcursul anilor, mă fac să cred că nu. Apoi, mă gândesc la conjudețeanul nostru, Ovidiu Nicolae Muntean, și la ceilalți 42 de români, împușcați în decembrie 1989, la Timișoara. Cadavrele lor au fost transportate la București, unde au fost arse și aruncate la o gură de canal din Popești Leordeni. Îmi trec repede gândurile negre. Mă tot întreb cum am fi trăit dacă familia Ceaușescu ar mai fi rămas și un an la conducerea României. Păcat doar că au murit peste 1.000 de români pentru ca acest lucru să fie posibil! În rest, suntem vinovați că am îndurat și că o facem în continuare! Am fi meritat altceva, poate! Cine mai știe?! Poate vom găsi un răspuns anul viitor, când sunt, din nou, alegeri prezidențiale.

Comentarii FB

comentarii
Răspuns la “A meritat, oare?!

  1. florin

    Daca analizam cele 2 nivele de baza ale piramidei lui Maslow, care au fost dramatic afectate pentru marea masa a cetatenilor romani am putea spune ca “revolutia” din 1989 nu a meritat. A fost oricum un eveniment programat.
    De avut pana acum am avut exact ceea ce am meritat, doar ne-am facut-o de fiecare data cu mana noastra. Cu totii am contribuit la aceasta “mizerie desavarsita”.
    Cat despre viitor, e la fel de simplu, ba chiar mai simplu. Ne-am schimbat noi ca sa putem cladi altceva? Evident nu, asa ca nu trebuie sa avem emotii, stim exact ce ne asteapta. Asadar sa nu ne facem iluzii privind alegerile care vor urma pentru o lunga perioada de timp. Cat?…ne spune psihologia sociala.

    Răspuns

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

12 + doisprezece =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
ACTUALITATE
Iată 4 dintre cele mai populare mituri și credințe false despre pariurile sportive         Accident grav pe Calea Zarandului         Polițiștii au alergat aproape un kilometru un tânăr acuzat că a furat 1.000 de lei         Lotul 3 al Autostrăzii Lugoj – Deva a rămas „muzeu”         A început montarea căii de rulare în Tunelul Turdaș de pe șantierul magistralei feroviare de mare viteză         Caravana Filmului Românesc la Hunedoara         La Deva se va da startul Turului Ciclist al Hunedoarei         Gând la început de an școlar         Motociclist oprit cu focuri de armă         DREPTATE PENTRU MILU. Sora victimei de la Sarmizegetusa Regia: “Fratele meu avea o şansă la viaţă, dar nimeni nu i-a dat-o”         INEDIT. Astăzi la Deva se poate circula cu “Autobuzul cu Jazz”         Ultima zi de lucru din ultimatumul dat pe Lotul 3 din Autostrada Lugoj – Deva. Când pot fi deschişi cei 21 de kilometri         Bărbat înjunghiat în inimă de frica soției         Blocaj prelungit pe șantierul șoselei Hunedoara – Călan         Licitație pentru modernizarea șoselelor turistice din județul Hunedoara         Povestea „tunelurilor pentru urși” de pe cel mai scump sector de autostradă: lotul de 300 de milioane de euro         Tragedie pe DN 7: un bărbat a murit, iar alți trei au fost răniți într-un accident rutier         Sardinia, între foarte scump și foarte ieftin         Tânără atacată în timp ce își plimba copilul în cărucior         Grădina Castelului Corvinilor, locul de poveste ocolit de turiști