-0.8 C
Deva
vineri, aprilie 19, 2024

JURNAL VIRTUAL. Soarta nefastă a Castelului Corvinilor

Două mari proiecte ar putea schimba fața Castelului Corvinilor. Primul, aflat în evaluare la Agenția de Dezvoltare Regională Vest, prevede lucrări de restaurare și reparații necesare monumentului istoric.

Al doilea anunță transformarea zonei din fața Castelului Corvinilor și a grădinii sale într-un parc medieval.

Prezentarea viitorului parc tematic mi-a creat o mulțime de îndoieli și, privind cu atenție schițele construcțiilor ce ar putea apărea în curtea castelului și a amenajării peisagistice a împrejurimilor sale, m-a cuprins neliniștea. Are nevoie Castelul Corvinilor de o astfel de „înfrumusețare”? Deloc. Vor rămâne turiștii mai mult timp în Hunedoara, după ce așa-zisul parc medieval va fi înființat la poalele cetății din secolul al XIV-lea? Poate doar pentru câteva ore. Dacă vor să își petreacă noaptea în Hunedoara au nevoie să fie cazați la pensiuni sau hoteluri, pentru că grajdurile „medievale” plănuite în grădina castelului nu le vor fi de folos. Va afecta parcul medieval imaginea de ansamblu a Castelului Corvinilor? Da, și într-un mod trist.

Castelul va fi dotat cu un ansamblu de scări şi un pavilion care va intra pe sub trecerea bastionului turnului Nje Boisa. Scările monumentale vor avea acoperișuri, pe care deja unii le-au confundat cu acoperișurile unor pagode. Realizatorii proiectului susțin că s-a luat decizia de protejare a treptelor pentru a nu fi acoperite de zăpadă, iarna. Construcția lipită de zidul castelului va acoperi însă o bună parte din acesta și va strica arhitectura a două dintre cele mai importante locuri ale sale: galeria Nje Boisa și Turnul Capistrano. Aș fi preferat ca turiștii sârbi care mai ajung la castel să afle povestea Turnului Nje Boisa (Nu te teme), cu nume dat ca omagiu sârbilor viteji din oastea lui Ioan de Hunedoara, decât „pagodele” care îl înconjoară. Și aș fi vrut ca pelerinii catolici din Occident care ar putea afla la castel povestea fascinantă a călugărului Ioan de Capistrano, duhovnicul și camaradul voievodului de Hunedoara, să nu își împiedice privirile spre turnul acestuia de imaginea nefastă a construcțiilor moderne de la poalele sale.

O fântână arteziană va răsări din stâncă în Grădina Castelului Corvinilor, printre grajdurile, arenele și atelierele „medievale”, ne arată schițele parcului tematic. Oare cui i-a venit ideea acestui detaliu grotesc, fără nicio legătură cu istoria castelului. Castelul are deja o fântână, e drept – nu este arteziană, poate și pentru că în vremea lui Ioan de Hunedoara artezienele nu își aveau rostul în aceste locuri. Dar fântâna misterioasă din curtea sa are o legendă fascinantă. Ce poveste va avea noua fântână din parcul medieval, plasată în schițe pe locul unei vechi biserici? Atât ea, cât și anexele plănuite pe bani mulți în jurul Castelului vor ascunde și vreo spulbera bucăți din istoria adevărată a Castelului Corvinilor și a locurilor sale. O cetate dacică și o necropolă din aceleași vremuri au existat, spun arheologii, în locurile destinate construcțiilor de divertisment din grădina castelului. Nici prin gând nu le-a trecut proiectanților să le pună în valoare povestea. Parcul medieval nu ține, de fapt, de istoria Castelului Corvinilor așa cum ar trebui. Îi ascunde istoria și i-o batjocorește în același timp.

Știri Similare

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Stai conectat

17,116FaniÎmi place
110CititoriConectați-vă
7,410AbonațiAbonați-vă
spot_img

Știri Recente

/*ADNOW*/