Jurnal Virtual. Să nu ne mai minunăm de „criza coronavirus”

Să nu ne mai minunăm văzând că instituțiile statului se arată copleșite de „criza coronavirus”.

Ați uitat cum s-au făcut ani în șir angajările „la stat”? Au fost vreodată criteriile competenței și performanței pe primul plan în decizia angajării vreunui român „în sectorul public”? De cele mai multe ori numai în cazuri excepționale. Șefii instituțiilor – și ei recompensați de partide cu funcții – „au tăiat și au spânzurat” și, în general, au angajat pe cine au vrut mușchii lor, pe cei „loiali” lor și partidelor, în primul rând.

Primăriile, direcțiile, birourile, serviciile, inspectoratele și consiliile s-au umplut până la refuz de personaje favorizate de politicieni. În instituții au rămas, bineînțeles, și oameni pregătiți – dar în plan îndepărtat. Să muncească în umbra „analfabeților funcționali”, a celor răsplătiți de partide cu posturi „călduțe” pentru că au slujit nevoilor lor, să-i suplinească pe salariații fantomă care figurează doar pe statele de plată ale instituțiilor publice, cât să primească bani.

Totuși… va fi bine pentru toți acei profitori care au picat testul profesionalismului. Partidele îi vor ajuta (din nou) să își păstreze joburile sau să găsească altele. „Idioții utili” le sunt încă utili. Și, oricum, după cum au fost „instruiți” în statul la stat, mi-e greu să cred că s-ar descurca altundeva. Unii vor deveni însă slugi mai docile, alții se vor muta mai la fereală, alții se vor mulțumi cu mai puțin. Dar… vor trece peste „accidentul” coronavirus în care au putut fi expuși așa cum sunt.

În fine, sper că peste criza asta vor trece cu bine și cei care muncesc, și cei pentru care nu a fost nevoie de „pile” să se descurce, și cei cu IQ-ul suficient de mare încât să nu creadă că doar făcând politică pot supraviețui.

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

cinci × 3 =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
ACTUALITATE
Piesa săptămânii, la Muzeul Civilizației Dacice și Romane din Deva         Elevii primesc bursele sociale pe două luni         Copilă de nouă ani lovită de mașină, în Hunedoara         Accident pe Strada Horea, din Deva. Un tânăr a fost rănit         Au furat economiile de-o viață ale unei femei         Trei hunedoreni acuzați că au jefuit un pensionar         Bărbat arestat pentru înșelăciune, în județul Hunedoara         Fântânile localnicilor din zona Vața de Jos sunt curățate de pompieri         A doua etapă de dezinsecție terestră din acest an, la Deva!         Cod portocaliu de ploi torențiale, vijelii și grindină         Hoț prins la Orăștie         PICTURĂ PE STICLĂ REPREZENTÂND SFINȚII APOSTOLI PETRU ȘI PAVEL         Circulația s-a deblocat pe DJ 668, la Streisângeorgiu         Vizitează județul Hunedoara și locurile sale de poveste         Mircea Moloț: „Faptul că PNL trâmbițează un așa zis program de relansare economică nu este deloc rău. Rău este că…”         Șofer băut, cursă periculoasă pe un bulevard din Deva         Accident grav pe Strada Mihai Eminescu, din Deva, produs de o tânără         Restricții de circulație pe autostrada A1 Timișoara – Lugoj, Lotul 2         Ce a rămas după incendiul care a mistuit fosta Școală de ucenici din combinatul Hunedoara         S-a deschis ștrandul din Hunedoara