JURNAL VIRTUAL. Poliţiştii care te învaţă „să faci să fie bine”

danielgutaAm fost în Muntenegru zilele trecute, iar la întoarcerea în ţară, în locurile despre care tot spun că reprezintă viitorul nostru, că trebuie să fim optimişti în privinţa lor şi a oamenilor care le populează, am avut un şoc. S-a întâmplat la frontiera Moraviţa, acolo de unde în urmă cu doi-trei ani fuseseră ridicaţi şi arestaţi zeci de vameşi şi poliţişti de frontieră corupţi.

Cu toată desfăşurarea de forţe de atunci în minte, până să ajung la PTF Moraviţa trăiam cu impresia că frontierele României au fost curăţate de prezenţa poliţiştilor şi a vameşilor corupţi. Am început şi noi să prindem rădăcini în Uniunea Europeană, aşa că şpaga nu ar mai fi trebuit să fie un mod de viaţă în vămi. La patru dimineaţa, în Moraviţa lucrurile stau cu totul altfel. Ai impresia că oamenii care lucrează acolo n-au auzit de UE ori de arestările colegilor lor.

Aşadar, din chioşcul poliţistului de frontieră mă întâmpină un angajat plictisit, cu ecuson şi privire suspicioasă, mestecând de zor gumă. După 12 ore de condus, eram destul de voios că ajung în România, poate prea voios pentru că poliţistul de frontieră, în loc de salut, mă apelează cu un „ai fost la distracţie prin Muntenegru, ce-ţi pasă (şi eu stau în cabina asta amărâtă)”. Am ridicat din umeri şi am dat să îmi recuperez paşaportul şi talonul maşinii, când am aflat că nu se poate.

Că e ceva cu talonul ăsta, că nu m-am îngrijit să am reviziile la zi. Poliţistul de frontieră îmi dă înapoi paşaportul şi îmi spune, printre dinţi şi guma de mestecat: „ştii ce ai de făcut!”. Iau paşaportul şi îi spun că da, că o să îmi fac revizia la maşină şi o să îmi repar farul ars. Omul, total nemulţumit, îmi face semn că nu e vorba de asta, ci că acolo, între foile paşaportului, eu trebuie să pun nişte bani, „ca să fie bine”. Ridic din umeri şi îi zic că nu pricep, dar poliţistul insistă că numai aşa se poate. Mă scotocesc prin portofel şi găsesc o foaie de 100 de lei, o aşez în paşaport şi i-l dau. Funcţionarul ia banii, îi bagă în locul de sub masa de lucru şi îmi spune că e prea puţin, că ei sunt mai mulţi. E patru dimineaţa, vreau să ajung acasă, aşa că mai încerc o dată, cu euro. Nemulţumit de sumă, omul ia şi valuta din paşaport şi mă hâşâie spre România.

Bariera din faţa maşinii nu s-a deschis însă. În faţa ei, un vameş nerăbdător stă şi el la cerşit. A trebuit să îi explic că bani nu prea mai aveam după ce i i-am dat colegului lui din chioşc, dar omul nu se lasă: „acolo e frontiera, aici e vama, alţi bani, altă distracţie”. Mă întreb, când România o să fie altfel?

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
ACTUALITATE
Autostrada Lugoj – Deva. Au început lucrările de reparații la Podul peste Mureș         Accident pe Calea Zarandului din Deva         Unde se vând brazi pe domeniul public în Deva         Biserica „Sfântul Ierarh Spiridon” din municipiul Hunedoara și-a sărbătorit hramul         O nouă prelevare de organe a avut loc la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Deva         Dotări noi la secția de Obstetrică – Ginecologie în spitalul din Hunedoara         Adrian David a fost numit administrator public al Devei         Renoir, poet al culorii         PRIMĂRIA DEVA. Banii pentru bursele elevilor au intrat în conturile școlilor         Cel mai bun an pentru Castelul Corvinilor         Tânăr condamnat după ce a jefuit un elev în Hunedoara         IULIU WINKLER: “Exodul creierelor, un fenomen care va afecta structural întreaga UE”         Carmen Hărău: “Pensiile speciale legiferate de PSD sunt o palmă dată celor care au muncit din greu!”         Tragedie pe DN 7, în apropiere de Deva: doi oameni au murit         Tineri prinși la furat         Razii în piețele Hunedoarei         Petarde confiscate de polițiști         RAR Hunedoara construiește un sediu nou în Parcul Industrial         ÎNVESTIREA NOULUI PREFECT. Vasilică Potecă: “Cei care respectă legea n-au de ce să se teamă”         Cât au cheltuit primăriile din județ pentru cadourile oferite copiilor de sărbători