JURNAL VIRTUAL. O punem de-un protest?

danielgutaNu sunt fanul acţiunilor de protest. În ultimii doi – trei ani, cele mai multe dintre mitingurile la care am asistat, fie că a fost vorba de cele făcute de o mână de oameni, fie că au numărat sute de activişti, m-au convins că în afara spectacolului oferit publicului de pe margine şi telespectatorilor nu au însemnat mai nimic. Au avut puterea de a atrage atenţia asupra unei situaţii controversate, ceea ce e de apreciat, însă de multe ori cei care au protestat nu s-au făcut înţeleşi. Uneori, nici ei nu au ştiut pentru ce ies în stradă, ori au avut doar o idee fixă cu care au defilat, însă dincolo de gălăgia lor nu a mai fost nimic.

Luna februarie a început cu astfel de mitinguri. Nouă activişti de mediu au urcat pe sediul Minvest Deva pentru a atrage atenţia asupra problemelor legate de proiectele miniere care ar putea avea loc în zona Devei, faţă de Roşia Montană, faţă de viitoarea exploatare de la Certej. Ok, am înţeles, sunt o mulţime de controverse legate de aceste proiecte miniere, de impactul lor asupra mediului. Dar, dincolo de tam-tamul cu care sunt înfierate ele, nimeni din cei care le contestă nu oferă vreo altă soluţie. Închidem tot, lăsăm aurul în pământ, nu vrem cianură, nu vrem munţi mutaţi din loc, dar ce facem în schimb? Nu cred că mai putem aştepta să se întâmple alte minuni în ţara asta, nu de la cei care conduc ţara.

În primii ani după 1990, în Hunedoara zăpada aşternută peste oraş încă avea o nuanţă ruginie din cauza poluării de la combinatul siderurgic. În Valea Jiului, faţadele blocurilor s-au păstrat cenuşii din cauza minelor şi a poluării industriale, şi nu întrebaţi câţi au fost cei care au avut de suferit de pe urma ei. Iar până în anii 2000, când minele din zona Bradului încă funcţionau, cianura era un cuvânt comun, la auzul căruia nu cred să fi existat oameni care încremeneau, ca în faţa morţii. Şi, ciudat, nimeni nu protesta faţă de poluare. Mă întreb cum am devenit atât de sensibili faţă de ea, într-o vreme în care marii poluatori au fost traşi pe linie moartă, într-o vreme în care poluarea există mai mult şi mai grav în noxele ţevilor de eşapament.

Comentarii FB

comentarii
2 Răspunsuri la “JURNAL VIRTUAL. O punem de-un protest?

 1. Ioji Fodeș

  Dane, dacă ai avea habar că la Oncologie la Cluj e o aripă întreagă de cazuri din zona Deva – Hunedoara, mii de cazuri de-a lungul anilor de la poluarea la care nu erau așa sensibili oamenii pe vremuri, n-ai mai avea atâta nostalgie pentru vremurile “bune”. Vorbim de câteva procente din populația județului afectate de cancer din cauza asta. De asemenea, dacă ai cerceta să vezi că exploatările propuse (low-cost) de suprafață folosesc cam de 200x mai multe cianuri față de metodele folosite în minele “vechi”, unde cianurarea se făcea în ultima fază, în spațiu închis și nu în aer liber cum se propune, poate ai avea altă opinie.

  Răspuns
  1. Daniel Guţă Autor articol

   Nu am asemenea nostalgii pentru ca nu am prins prea mult din vremurile alea, despre care spuneti ca erau “bune”. Dar m-am mirat de ce in primele doua decenii de la 1989 aproape nimeni nu a avut asemenea teme de protest. Sunt ok, nu am nimic cu ele, dar mă întreb de ce acum si nu in urma cu 10 ani sau 20 de ani :).

   Răspuns

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

16 − 7 =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
ACTUALITATE
Mega-construcțiile părăsite ale căii ferate Deva – Brad         CULTURA PRIETENIEI, PRIETENIA CULTURII heART COUTURE, un proiect al regăsirii prin intermediul artei         14 acțiuni de stingere a incendiilor de vegetație uscată         Șofer de 87 de ani implicat într-un accident mortal         Tragedie în penitenciar. Un polițist a fost găsit mort         Șofer băut oprit după ce a făcut ravagii pe străzile din Petroșani         Violență în familie. Tânără bătută de soț cu pumnii         CNAIR reclamă defecte și degradări pe Lotul 3 al Autostrăzii Lugoj -Deva         Igienizarea covorului din casa – mentinerea sanatatii intregii familii         Cearta în familie, una dintre cele mai neobișnuite situații pentru care ai putea avea nevoie de-un împrumut         Castelul Corvinilor a intrat în șantier         Accident grav pe șoseaua Hunedoara – Deva         Un tânăr a furat o mașină și a provocat un accident         PĂREREA SPECIALISTULUI NICULESCU. Este sau nu este fierul vechi adevărata miză la Mintia?         Carmen Hărău : „ Dăncilă a plecat, dar PSD a rămas!”         Drumul județean spre cetățile dacice se dezintegrează vizibil         Imagini spectaculoase cu lupul care a dat târcoale unui grup de turişti în Retezat         Spargere la Kaufland Petroșani         Prețuri promoționale la operațiile de cataractă și dioptrii, cu cele mai bune cristaline multifocale, la Opticline Dr. Angelescu         Un bărbat a murit după ce s-a prăbușit de pe schela unui bloc