JURNAL VIRTUAL. „Nişte neisprăviţi”

danielgutaJurnalismul e o meserie aparte dintr-o mulţime de puncte de vedere. Uite, de exemplu, în presă nu există solidaritate de breaslă, cum e în învăţământ sau în magistratură.

Poate o fi solidaritate şi în mass-media, dar nu în cea locală, nu în Hunedoara mai exact. Întrebaţi aproape orice jurnalist ce părere are despre colegii lui din presa locală şi o să primiţi răspunsuri aparent şocante. „Nişte neisprăviţi”, ar spune cineva. „Ăia, colegii mei? Niciodată”, completează altcineva. În Hunedoara, presa îşi are propriile tabere, de multe ori în funcţie de interesele politice, îşi are proprii justiţiari, aşa-zişii deţinători ai adevărului absolut, ştiţi dumneavoastră – oamenii care le ştiu pe toate. „E o presă infectă”, scrie cineva care activează în mass-media, nemulţumit probabil de cei din jurul său, pe care, evident, „nu-i poate numi colegi de breaslă”.

Cum să fiu de acord cu asemenea caracterizări, când cunosc oameni care se dedică total meseriei lor, despre care ai impresia că trăiesc numai pentru a face presă şi lasă toate celelalte lucruri pe planurile doi şi trei. Ştiu jurnalişti care nu emit pretenţii de justiţiari, nu cer celorlalţi să ia atitudine şi nu intră în polemici virtuale, pentru a-şi certa şi batjocori „colegii de breaslă”, de grija deontologiei cărora nu mai pot dormi. Dar aceeaşi oameni muncesc 14 ore pe zi, chiar şi în presă – unde se spune că ar fi boierie, dar nu e chiar aşa – şi îşi văd de treabă, sunt preocupaţi de subiectele lor şi de viaţa lor. Atunci de ce să-i consideri nişte nenorociţi de ziarişti?

În primele luni de când „am îmbrăţişat” meseria asta frumoasă, am aflat un lucru surprinzător la acea vreme pentru mine, dar destul de folositor: să nu ne aşteptăm vreodată la aprecieri de la colegii de breaslă, oricât de buni am fi. În general, aşa e. Cel care poate da cu adevărat verdicte despre calitatea sau lipsa de deontologie a vreunui jurnalist este publicul.

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
ACTUALITATE
Un atelier de prelucrare a lemnului a fost mistuit de un incendiu         Carmen Hărău: ”Se ieftinește combustibilul și se renunță la supra-impozitarea muncii part-time!”         Razie la transportatorii de lemne         Cetatea Devei a primit peste 173.000 de turiști în 2019. Iarna rămâne „sezonul mort” pentru fortul medieval         CAD MINCIUNILE TALIBANILOR DE MEDIU Procurorii nevoiţi să admită: La Râul Alb, violenţele au izbucnit după tentativa de omor         Pădurar anchetat penal pentru transport ilegal de lemne         Primăria Hunedoara a mărit pragul de acordare a facilităților la transportul în comun         Un nou teren de sport, la Colegiul Național “Iancu de Hunedoara”         Și-a luat soarta în mâini. Un localnic a reparat singur un drum judeţean, cu roaba şi lopata         ADMINISTRAŢIE. Primarul Devei, tot mai implicat în problemele Termocentralei Mintia         EXPERTIZA IPTANA: Toate „defectele” Lotului 3 al Autostrăzii Lugoj – Deva         De Ziua Naţională la mormântul lui Avram Iancu         PE EȘICHIER. “Cupa 1 Decembrie” la şah de la Deva         Patinoarul de la Deva se deschide marţi, 3 decembrie 2019         Accident pe DN 66: trei mașini s-au ciocnit, doi oameni sunt răniți         Accident mortal pe DN 66, în apropiere de Hațeg. Un polițist local din Deva a murit         Procesul retrocedării controversate a Retezatului împins în 2020         Accident soldat cu doi răniți în Defileul Jiului         LA UN PAS DE TRAGEDIE. Copil de 5 ani, rănit într-un accident produs de un pensionar`         Bărbat electrocutat pe calea ferată, la Orăștie