JURNAL VIRTUAL. „Nişte neisprăviţi”

danielgutaJurnalismul e o meserie aparte dintr-o mulţime de puncte de vedere. Uite, de exemplu, în presă nu există solidaritate de breaslă, cum e în învăţământ sau în magistratură.

Poate o fi solidaritate şi în mass-media, dar nu în cea locală, nu în Hunedoara mai exact. Întrebaţi aproape orice jurnalist ce părere are despre colegii lui din presa locală şi o să primiţi răspunsuri aparent şocante. „Nişte neisprăviţi”, ar spune cineva. „Ăia, colegii mei? Niciodată”, completează altcineva. În Hunedoara, presa îşi are propriile tabere, de multe ori în funcţie de interesele politice, îşi are proprii justiţiari, aşa-zişii deţinători ai adevărului absolut, ştiţi dumneavoastră – oamenii care le ştiu pe toate. „E o presă infectă”, scrie cineva care activează în mass-media, nemulţumit probabil de cei din jurul său, pe care, evident, „nu-i poate numi colegi de breaslă”.

Cum să fiu de acord cu asemenea caracterizări, când cunosc oameni care se dedică total meseriei lor, despre care ai impresia că trăiesc numai pentru a face presă şi lasă toate celelalte lucruri pe planurile doi şi trei. Ştiu jurnalişti care nu emit pretenţii de justiţiari, nu cer celorlalţi să ia atitudine şi nu intră în polemici virtuale, pentru a-şi certa şi batjocori „colegii de breaslă”, de grija deontologiei cărora nu mai pot dormi. Dar aceeaşi oameni muncesc 14 ore pe zi, chiar şi în presă – unde se spune că ar fi boierie, dar nu e chiar aşa – şi îşi văd de treabă, sunt preocupaţi de subiectele lor şi de viaţa lor. Atunci de ce să-i consideri nişte nenorociţi de ziarişti?

În primele luni de când „am îmbrăţişat” meseria asta frumoasă, am aflat un lucru surprinzător la acea vreme pentru mine, dar destul de folositor: să nu ne aşteptăm vreodată la aprecieri de la colegii de breaslă, oricât de buni am fi. În general, aşa e. Cel care poate da cu adevărat verdicte despre calitatea sau lipsa de deontologie a vreunui jurnalist este publicul.

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

7 + 4 =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
ACTUALITATE
Iată 4 dintre cele mai populare mituri și credințe false despre pariurile sportive         Accident grav pe Calea Zarandului         Polițiștii au alergat aproape un kilometru un tânăr acuzat că a furat 1.000 de lei         Lotul 3 al Autostrăzii Lugoj – Deva a rămas „muzeu”         A început montarea căii de rulare în Tunelul Turdaș de pe șantierul magistralei feroviare de mare viteză         Caravana Filmului Românesc la Hunedoara         La Deva se va da startul Turului Ciclist al Hunedoarei         Gând la început de an școlar         Motociclist oprit cu focuri de armă         DREPTATE PENTRU MILU. Sora victimei de la Sarmizegetusa Regia: “Fratele meu avea o şansă la viaţă, dar nimeni nu i-a dat-o”         INEDIT. Astăzi la Deva se poate circula cu “Autobuzul cu Jazz”         Ultima zi de lucru din ultimatumul dat pe Lotul 3 din Autostrada Lugoj – Deva. Când pot fi deschişi cei 21 de kilometri         Bărbat înjunghiat în inimă de frica soției         Blocaj prelungit pe șantierul șoselei Hunedoara – Călan         Licitație pentru modernizarea șoselelor turistice din județul Hunedoara         Povestea „tunelurilor pentru urși” de pe cel mai scump sector de autostradă: lotul de 300 de milioane de euro         Tragedie pe DN 7: un bărbat a murit, iar alți trei au fost răniți într-un accident rutier         Sardinia, între foarte scump și foarte ieftin         Tânără atacată în timp ce își plimba copilul în cărucior         Grădina Castelului Corvinilor, locul de poveste ocolit de turiști