JURNAL VIRTUAL. „Nişte neisprăviţi”

danielgutaJurnalismul e o meserie aparte dintr-o mulţime de puncte de vedere. Uite, de exemplu, în presă nu există solidaritate de breaslă, cum e în învăţământ sau în magistratură.

Poate o fi solidaritate şi în mass-media, dar nu în cea locală, nu în Hunedoara mai exact. Întrebaţi aproape orice jurnalist ce părere are despre colegii lui din presa locală şi o să primiţi răspunsuri aparent şocante. „Nişte neisprăviţi”, ar spune cineva. „Ăia, colegii mei? Niciodată”, completează altcineva. În Hunedoara, presa îşi are propriile tabere, de multe ori în funcţie de interesele politice, îşi are proprii justiţiari, aşa-zişii deţinători ai adevărului absolut, ştiţi dumneavoastră – oamenii care le ştiu pe toate. „E o presă infectă”, scrie cineva care activează în mass-media, nemulţumit probabil de cei din jurul său, pe care, evident, „nu-i poate numi colegi de breaslă”.

Cum să fiu de acord cu asemenea caracterizări, când cunosc oameni care se dedică total meseriei lor, despre care ai impresia că trăiesc numai pentru a face presă şi lasă toate celelalte lucruri pe planurile doi şi trei. Ştiu jurnalişti care nu emit pretenţii de justiţiari, nu cer celorlalţi să ia atitudine şi nu intră în polemici virtuale, pentru a-şi certa şi batjocori „colegii de breaslă”, de grija deontologiei cărora nu mai pot dormi. Dar aceeaşi oameni muncesc 14 ore pe zi, chiar şi în presă – unde se spune că ar fi boierie, dar nu e chiar aşa – şi îşi văd de treabă, sunt preocupaţi de subiectele lor şi de viaţa lor. Atunci de ce să-i consideri nişte nenorociţi de ziarişti?

În primele luni de când „am îmbrăţişat” meseria asta frumoasă, am aflat un lucru surprinzător la acea vreme pentru mine, dar destul de folositor: să nu ne aşteptăm vreodată la aprecieri de la colegii de breaslă, oricât de buni am fi. În general, aşa e. Cel care poate da cu adevărat verdicte despre calitatea sau lipsa de deontologie a vreunui jurnalist este publicul.

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

cinci × doi =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
ACTUALITATE
Patriarhia Română: Măsuri sanitare şi spirituale în timp de epidemie         PLAN PENTRU O SITUAŢIE DE URGENŢĂ. Autoritățile au luat măsuri pentru prevenirea infecțiilor cu coronavirus în județ         TIMP LIBER. Recomandările ZIARUL HUNEDOREANULUI pentru acest week-end         La OpticLine. Cataracta, cea mai frecventă afecțiune a ochilor, are rezolvare         Ce s-a ales de planurile de modernizare a celor 10 șosele turistice din Hunedoara         S-a lansat proiectul de amenajare a trecerilor la nivel a drumurilor naționale cu calea ferată         Măsuri de urgență pentru prevenirea infecțiilor cu Coronavirus în municipiul Deva         Femeie tâlhărită pe o stradă din Petroșani         Lemne confiscate de polițiști, în urma unui control în trafic         Accident pe un bulevard din Deva         Deputatul Marius Surgent a revenit în PNL: “Alianța ALDE – PSD s-a dovedit a fi una toxică pentru noi”         Berbeceanu, mesaj controversat pentru șefii Bisericii Ortodoxe Române, pe tema coronavirusului         Accident mortal la ieșirea din Hațeg. Coliziune între un camion și un autoturism         Primul caz de coronavirus în România         Reparaţii la SJU Deva de peste 1.000 miliarde lei vechi. „Banii ar fi trebuit să ajungă pentru finalizarea lucrărilor”         Interviu. Miron Țic: „Sunt mulţumit că am putut să realizez cele aproape 40 de cărţi pe care le-am scris până acum”         Finanțări nerambursabile pentru proiectele societății civile         Doi taximetriști din Deva au fost condamnați după ce au jefuit un român întors din SUA         Concerte de 1 Martie și Ziua Femeii susținute de elevi ai Liceului de Arte         CONSILIUL JUDEŢEAN HUNEDOARA. Scriitorul și publicistul Marian Boboc, „Cetățean de onoare” al judeţului