JURNAL VIRTUAL. Macabrul şi grotescul din presă

danielgutaCâţiva dintre cunoscuţii mei au o opinie radicală despre mass-media, în general, şi mai ales despre ce ar trebui şi ce nu ar trebui să oglindească ea. Aceiaşi oameni vorbesc despre „manelizarea” şi „tabloidizarea” presei şi se declară adevăraţi duşmani ai ştirilor macabre, ale căror detalii, spun ei, nu se potrivesc idealurilor jurnalistice spre care ar trebui să tindem ca lucrători în domeniu.

A existat cândva o astfel de presă: pozitivă până în măduva oaselor. Cu mici excepţii, e drept, legate cel mai adesea de duşmanii de clasă, dar excepţii corectate cu timpul şi prin luptă. Pentru că la vremea respectivă poporul, partidul, ziaristul, pionierul şi chiar şoimii patriei luptau împotriva „elementelor duşmănoase”. Ce vremuri! Nu le-am prins. Abia în ultimii ani am pus mâna pe presa din anii de comunism. Am răsfoit totuşi o mulţime de ziare vechi în care, la prima vedere, 99 la sută dintre texte erau pozitive. Ştirile sunau frumos: aflam că minerii, agricultorii, siderurgiştii, partidul, tovarăşul îşi făceau cu toţii norma! Mai ales tovarăşul, între noi fie vorba! Iar ziarele se dădeau ca pâinea caldă. Scânteia avea un tiraj de peste un milion pe ediţie, chiar şi fără nicio ştire de senzaţie despre amanţii tovarăşei Elena Ceauşescu, fără vreun text macabru despre violurile şi crimele mai marilor poporului. Iar despre manelizare, nici nu se putea vorbi, cred că nici nu exista fizic termenul. Drumul socialismui, de Hunedoara, se încadra, evident, în acelaşi tipar. Practic, se poate spune că Drumul Socialismului şi celelalte erau ziare quality.

 

Azi, un ziar ca DS-ul de Hunedoara e de neimaginat. În schimb, poveştile de viaţă, macabre sau groteşti, pe care le găsim în presă şi pe bloguri, cele despre care unii susţin că fac mai mult rău decât bine, că ne-au manelizat, tabloidizat sau „dez-educat”, sunt citite pe nerăsuflate. Şi sunt sigur că ar fi fost aşa şi în trecut, în comunismul nostru, dacă ar fi existat. Mă gândesc la cazul doctoriţei ucise în Hunedoara şi la impactul articolelor din presă despre ea, care au avut zeci de mii de cititori. Sau la succesul nuvelor lui E.A. Poe, cele scrise după articolele din presa acelor vremuri despre crimele din Paris. Cred că ne-am născut cu dorinţa asta de senzaţional, iar presa nu face decât să ne-o stimuleze, exagerat sau nu.

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

zece + 6 =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
ACTUALITATE
Accident mortal. Scene de groază pe șoseaua Hunedoara – Deva         Mii de puieți de păstrăv eliberați în apele Retezatului         Locurile din Parcul Național Retezat unde camparea este permisă         Cum este căutat tânărul dispărut în apele Lacului Cinciș         Jandarmii montani au fost chemați în ajutorul unor turiști înspăimântați de urs         Tânără din Germania rătăcită pe crestele Retezatului         Autostrada Lugoj – Deva. Cum rezistă „Dealul Liliecilor” la un an de la finalizarea lucrărilor         A doua zi de căutări a tânărului înghițit de apele Lacului Cinciș         Accident rutier la Sântandrei, pe DN 7         Patron din Hunedoara ridicat de Poliție, după ce s-a opus controalelor în complexul său de pe Lacul Cinciș         Copil de un an rănit într-un accident rutier pe DN 7, la intrare în Deva         Accident pe calea ferată: autoturism lovit de tren         Tânăr căutat după ce ar fi dispărut în apele Lacului Cinciș         Taxele de studii pentru învățământul de stat nu vor opri tinerii absolvenți să plece din România         Primarul Marcel Goia, diagnosticat cu noul coronavirus         Mircea Moloț: „Hunedoara trebuie să meargă mai departe!”         A fost găsit trupul fetei de 6 ani, înecată în canalul Streiului         Motociclist lovit de mașină pe DN 7, la Simeria         O CATARAMĂ DIN FIER DESCOPERITĂ LA ARDEU         Fetiță de 9 ani lovită de mașină