Jurnal Virtual. În ce ţară trăim?

danielgutaZilele trecute am văzut un filmuleţ în care „românii noştri” de la ţară erau invitaţi de un reporter să spună care este numele ţării unde trăiesc.

Şi ghiciţi ce, întrebarea a părut destul de dificilă pentru câteva dintre personajele principale ale mini-documentarului.

Într-un alt filmuleţ din acelaşi registru al „Vocii poporului” alţi oameni de bine de pe la noi erau chemaţi să dea o soluţie întrebării „cine este preşedintele ţării?”. O temă mai dificilă, am putea spune, dovadă că mulţi s-au încurcat în precizări. Majoritatea l-au indicat pe Nicolae Ceauşescu, mort de-a binelea, dar bun de preşedinte.

Mă gândeam ce au oamenii aceştia de nu nimeresc nicicum răspunsul corect când vine vorba de oameni şi ţări, de lucruri elementare, şi cât de mulţi sunt cei cărora şi dacă le pui buletinul în mână n-or să ştie să îţi spună nici cum îi cheamă. Vor vota şi ei, bineînţeles. Unii dintre cititori ar putea spune că toate aceste interviuri sunt făcături şi că nu există români aşa neinstruiţi, că noi de când ne ştim suntem buni la toate, în general. Deştepţi, frumoşi, neîntrecuţi la politică, patrioţi fruntaşi, muncitori, primitori.

Apoi, cum să nu îţi ştii numele ţării? E posibil? O fi. Am ajuns în vremea aceasta prin câteva sate ale Hunedoarei, să aflu ce gânduri au oamenii de la „talpa ţării” despre preşedinte, alegeri, politică, ce cred ei că ar trebui făcut cu ţara asta şi cine să facă, cine să fie ales preşedinte şi de ce. Am întâlnit o mulţime de săteni dornici să îşi spună păsul, pentru că la ţară politica e o temă de petrecut timpul, iar oamenii sunt mai deschişi ca în oraşe. În primul rând, aproape toţi cei intervievaţi au avut cuvinte de laudă despre Ceauşescu. Ce-o fi avut omul ăsta de lumea nu mai scapă de fantoma lui?

Unul mi-a spus că şi Gheorghe Gheorghiu Dej a fost un mare om, aşa comunist şi tiran, iar pe numele lui ar pune şatampila dacă l-ar găsi printre „prezidenţiabili”. „Pe vremea lui Dej, trăia şi prostul şi deşteptul, acum trăieşte numai deşteptul, iar proştii suferă. Am încheiat citatul”, îmi spune cu un aer grav, dar comic, un sătean necăjit. Va vota omul, cu siguranţă. A auzit de unu – doi candidaţi, îşi poate aminti şi de alţii dacă îi enumeri, iar dacă noul preşedinte „le dă oamenilor de lucru şi le face străzile”, or să fie mulţumiţi. M-am întrebat atunci câtă necunoaştere se poate ascunde în viaţa multor dintre aceşti oameni. M-am întrebat apoi dacă trebuie să îi judecăm noi pentru prostia lor şi nu cumva noi, cei care ne amuzăm acum de răspunsurile lor sinistre, suntem cei în eroare. În ultimii ani, prea puţine lucruri s-au făcut pentru lumea asta ignorantă, care a ajuns să conteze numai pe listele de vot.

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

optsprezece − 9 =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
ACTUALITATE
Calea ferată Simeria – Hunedoara, abandonată de doi ani         Turnul Alb al Castelului Corvinilor își recapătă strălucirea         Accident rutier pe Autostrada Lugoj – Deva         TIR-urile vor avea liber pe Lotul 3 al Autostrăzii Lugoj – Deva         Teren sintetic de sport în curtea Școlii generale 7, din Hunedoara         Casa de cultură din Hunedoara va fi iluminată arhitectural. Reabilitarea mai așteaptă         Câte cazuri de Covid 19 mai sunt „active” în județul Hunedoara         Cadavrul unei femei, găsit în spatele unui bloc, din Hunedoara         Anchetă penală după ce o călugăriță l-a acuzat de hărțuire pe bărbatul care a întrerupt slujba la Mănăstirea Jieț         Covid 19. Situația la unitățile spitalicești și centrele rezidențiale din subordinea CJ Hunedoara         Măgura Călanului, cariera dacică uitată de autorități         Accident rutier la Ohaba, pe DN 68 A Deva – Lugoj. Un autotren s-a răsturnat         Încă un deces al unei hunedorence infectată cu noul coronavirus         Daria Călugăru, finalistă la „Românii au talent”. Eleva din Deva are nevoie de susținerea noastră         Minologhion din secolul al XVIII-lea, restaurat la Muzeul Civilizației Dacice și Romane         Accident rutier pe șoseaua Simeria – Hațeg         Contrabandă cu țigări în Petroșani         Bogdănel Nițu, lăsat fără mașina de lux. Mesajul fostului cap al lumii interlope din Deva         Reacția Patriarhiei, după scandalul iscat la biserica din Jieț         CJ Hunedoara a numit o conducere nouă la SJU Deva