JURNAL VIRTUAL. Goana spre locuri „mai bune”

danielgutaBacalaureatul s-a încheiat şi o dată cu el, alţi câteva sute de adolescenţi din judeţ îşi fac bagajele şi se pregătesc să părăsească locurile natale pentru următorii ani cel puţin.

Unul dintre motivele pentru mulţi dintre tinerii hunedoreni se înscriu la facultăţile din oraşele mari sau merg să studieze ori să lucreze în străinătate îl reprezintă chiar Hunedoara sau Deva. Sunt mici – luate împreună nu fac nici 130.000 de locuitori -, oraşe pe care stând cu gândul la Timişoara, Cluj-Napoca, Bucureşti sau Londra te poţi simţi îndreptăţit să le consideri neinteresante. E greu să rămâi ataşat de Hunedoara de exemplu, unde aproape singurele locuri de muncă oferite tinerilor sunt plătite cu 700 – 800 de lei, dacă se găsesc.

În Deva, situaţia nu diferă prea mult. Şi atunci, ce poţi face ca tânăr, într-un astfel de loc, din care pari condamnat să îţi iei lumea în cap, să fugi fără să priveşti înapoi, să îţi încerci norocul în lumea largă, indiferent de şansele care îţi sunt date?

Nu aş putea sfătui pe nimeni să rămână acasă, dar cred că şi în Hunedoara sau Deva poţi duce o viaţă decentă. În ultimii ani am văzut o mulţime de oameni care au visat că, deşi nu au făcut nimic aici, vor face în străinătate. Mulţi au trebuit să se întoarcă, în cele din urmă, la fel cum au plecat. Alţii au revenit în ţară cu câteva sute de euro în plus, mii de euro dacă au avut noroc, însă fără anii pe care i-au risipit muncind pentru străini. Sunt şi cazuri fericite, ale celor care s-au realizat în afara ţării şi poate nu ar fi făcut-o aici.

Însă cu toată lipsa de perspective oferită acum de cele două municipii, am putea măcar să sperăm că anii următori şi noi, cei rămaşi aici, vor schimba lucrurile în bine. Cât ne costă să încercăm?

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

12 − cinci =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ACTUALITATE
Târgul de fete de pe Muntele Găina – 2019 (VIDEO)         Spitalul Județean de Urgență din Deva are în stoc ser antiviperin în caz de urgență         Scene groaznice pe DN 7: un motociclist a izbit frontal un autotren (VIDEO)         Primarul Devei a cerut rezilierea contractului cu firma de salubrizare         Scene cumplite într-o spălătorie: un copil a fost rănit, doi angajați au scăpat ca prin minune înainte de a fi striviți de o mașină. Totul a fost înregistrat video         Copil adus la Urgențe după ce a fost mușcat de un șarpe         „Și tu decizi pentru Brad!” USR Brad îl obligă pe Cazacu să-i respecte pe brădeni         Alunecări de teren pe șoseaua Lacului Cinciș         Scandal în fața adăpostului de câini fără stăpân din Călan         Carmen Hărău: „Alarmă în primării: nu mai sunt bani!”         “Și tu decizi pentru Brad!” USR Brad îl obligă pe Cazacu să-i respecte pe brădeni         Povestea zidului uriaș de pe Autostrada Lugoj – Deva         Cele 11 brățări dacice de aur masiv rămase dispărute         ASEDIAŢI DE EVENIMENTE. Garda Cetăţii în acţiune fitness în aer liber la Cetatea Deva         „SCÂRŢ-SCARŢ” PÂNĂ VINERI. Primarul Devei păsuieşte gunoierul cu trei zile         SĂRBĂTOAREA MOŢILOR. Sâmbătă începe Târgul de Fete de pe Muntele Găina         PARLAMENTUL EUROPEAN. Siegfried Mureșan cere aderarea României la spațiul Schengen         Castelul Corvinilor va intra în șantier în luna august         INVESTIȚIE Ce localități din Hunedoara vor fi racordate la noua rețea de gaze naturale         Sistem de supraveghere video pe străzile Simeriei