JURNAL VIRTUAL. Goana spre locuri „mai bune”

danielgutaBacalaureatul s-a încheiat şi o dată cu el, alţi câteva sute de adolescenţi din judeţ îşi fac bagajele şi se pregătesc să părăsească locurile natale pentru următorii ani cel puţin.

Unul dintre motivele pentru mulţi dintre tinerii hunedoreni se înscriu la facultăţile din oraşele mari sau merg să studieze ori să lucreze în străinătate îl reprezintă chiar Hunedoara sau Deva. Sunt mici – luate împreună nu fac nici 130.000 de locuitori -, oraşe pe care stând cu gândul la Timişoara, Cluj-Napoca, Bucureşti sau Londra te poţi simţi îndreptăţit să le consideri neinteresante. E greu să rămâi ataşat de Hunedoara de exemplu, unde aproape singurele locuri de muncă oferite tinerilor sunt plătite cu 700 – 800 de lei, dacă se găsesc.

În Deva, situaţia nu diferă prea mult. Şi atunci, ce poţi face ca tânăr, într-un astfel de loc, din care pari condamnat să îţi iei lumea în cap, să fugi fără să priveşti înapoi, să îţi încerci norocul în lumea largă, indiferent de şansele care îţi sunt date?

Nu aş putea sfătui pe nimeni să rămână acasă, dar cred că şi în Hunedoara sau Deva poţi duce o viaţă decentă. În ultimii ani am văzut o mulţime de oameni care au visat că, deşi nu au făcut nimic aici, vor face în străinătate. Mulţi au trebuit să se întoarcă, în cele din urmă, la fel cum au plecat. Alţii au revenit în ţară cu câteva sute de euro în plus, mii de euro dacă au avut noroc, însă fără anii pe care i-au risipit muncind pentru străini. Sunt şi cazuri fericite, ale celor care s-au realizat în afara ţării şi poate nu ar fi făcut-o aici.

Însă cu toată lipsa de perspective oferită acum de cele două municipii, am putea măcar să sperăm că anii următori şi noi, cei rămaşi aici, vor schimba lucrurile în bine. Cât ne costă să încercăm?

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

opt + 3 =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
ACTUALITATE
CNAIR reclamă defecte și degradări pe Lotul 3 al Autostrăzii Lugoj -Deva         (P) Igienizarea covorului din casa – mentinerea sanatatii intregii familii         (P) Cearta în familie, una dintre cele mai neobișnuite situații pentru care ai putea avea nevoie de-un împrumut         Castelul Corvinilor a intrat în șantier         Accident grav pe șoseaua Hunedoara – Deva         Un tânăr a furat o mașină și a provocat un accident         PĂREREA SPECIALISTULUI NICULESCU. Este sau nu este fierul vechi adevărata miză la Mintia?         Carmen Hărău : „ Dăncilă a plecat, dar PSD a rămas!”         Drumul județean spre cetățile dacice se dezintegrează vizibil         Imagini spectaculoase cu lupul care a dat târcoale unui grup de turişti în Retezat         Spargere la Kaufland Petroșani         Prețuri promoționale la operațiile de cataractă și dioptrii, cu cele mai bune cristaline multifocale, la Opticline Dr. Angelescu         Un bărbat a murit după ce s-a prăbușit de pe schela unui bloc         Strada Constantin Dobrogeanu Gherea din Hunedoara este modernizată         Povestea comorii fabuloase a regelui Decebal         Toate drumurile duc la Salonul Hunedorean al Cărţii         UNA DE “MAGNA CUM LAUDE” LA CJH: Galeriile de Artă „FORMA” devin o bijuterie arhitecturală         Prinși la furat de băutură și țigări         Drumul Național 7A va intra în reparații capitale. Primele lucrări de reabilitare au început         Incendiu puternic în Geoagiu. Un om a murit