JURNAL VIRTUAL. Generaţia tolăniţilor

danielgutaDimineaţa toate locurile la terasele din centrul Hunedoarei sunt ocupate de personaje aflate în căutarea relaxării. De oameni care trag de câte o cafea sau de câte un suc ori de ambele, în aşa fel încât ai zice că au avut câte o noapte teribil de obositoare. Acum că a venit vara, cafegiii Hunedoarei pot fi observaţi mai uşor, iar starea de spirit care mi-o inspiră este „tolăneala”. Sunt şi eu amator de cafea, dar parcă nu aş putea sta trei – patru ore pe zi la terase. Mă întreb cum reuşesc ceilalţi să aibă atâta timp la dispoziţie. Şi mai ales, mă întreb cât de credibil mai poţi fi să te revolţi împotriva politicienilor ce duc ţara de râpă, atunci când stai tolănit jumătate din zi pe fotoliul unui bar, nefăcând nimic altceva, iar cealaltă parte a zilei o petreci la televizor sau pe Net.

La periferia oraşului, unii dintre localnici au întâmpinat cu mult entuziasm alegerile. Unul mi-a spus că vrea ca oamenii pe care i-a votat în schimbul unei perechi de mititei gustoşi să îl ajute cu bani să îşi poată întreţine familia şi să îi dea un loc de muncă. Vecinii lui, tolăniţi pe băncuţa din faţa blocului, aşa cum o fac de dimineaţa până seara, îl aprobă, nemulţumiţi de jaf şi sărăcie, supăraţi nevoie mare la o adică – se vede după modul în care sparg seminţele şi împrăştie cojile pe trotuar, printre mucurile ţigărilor. Mă gândeam ce s-ar face oamenii aceştia dacă într-adevăr politicienii care le-au cumpărat voturile le-ar da locuri de muncă. Oare chiar ar lucra? Cei despre care vorbesc, nu cred.

Unii povestesc că au avut câteva locuri de muncă, dar au plecat repede, „au depăşit momentul” pentru că nu le-a plăcut regimul sau nu au primit destui bani. E comod şi să stai în faţa blocului, sărăcia are părţile ei liniştite şi nu degeaba au fost inventate versurile „fără griji şi fără bani”. Dar când nu ridici un deget pentru a te ajuta, ci doar aştepţi cu mâna întinsă mila politicienilor şi te bucuri de pomenile lor electorale, nu mai eşti deloc credibil când îi înjuri apoi pentru că te lasă să trăieşti în mizerie. Zilele trecute, de exemplu, am ajuns în faţa unui bloc de locuinţe sociale din Hunedoara, unde o ceată de oameni se plângea că nu mai scapă de datoriile adunate, după ce nimeni nu a avut chef ani de-a rândul să plătească sumele modice la taxele comune.

În schimb, am văzut oameni care fumau un pachet de ţigări pe zi şi nu au fost în stare să achite contravaloarea a două pachete de ţigări pe lună, la taxe comune. Iar pe alţii, în putere, care au preferat să muncească la negru, să facă bani pe lângă ajutorul social primit de la primărie, supăraţi pe autorităţile care îi ameninţă cu evacuarea din case. Cum le-am putea plânge de milă acestora, aşa cum o fac uneori politicienii din dorinţa de a le şuti voturile?

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

optsprezece + șaptesprezece =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
ACTUALITATE
Accident produs de un tânăr de 18 ani         Cum este „chinuită” o angajată a CFR, în fața barierelor de pe DN 7, la Simeria         Elev atacat și buzunărit pe holurile unei școli din Deva         Lucrări de modernizare la Stadionul Municipal Deva         Buget 2020. Proiectele Primăriei Hunedoara pentru acest an         AICI SUNT BANII DUMNEAVOASTRĂ. Cum a fost drămuit bugetul Devei         Investiții în fabrica de clăpari din Orăștie         Bărbat lăsat fără bani într-o parcare din Deva         Sportivi din Deva, campioni la o competiție națională de karate         Clipe de groază trăite de o femeie, în scara unui bloc din Hunedoara         Atenuatori de impact noi pe autostrăzile din vestul țării         Poliţia Locală Deva – bilanţul activităţii pe anul 2019         Cenaclul „Amurg sentimental”. Interviu cu Gabriela Alef         Bătaie de joc pe seama unui copilaș de patru luni. Tatăl l-a părăsit, iar mama s-a spălat pe mâini de el         Au trecut 52 de ani de când Deva, Hunedoara și Petroșani au devenit municipii         Eleva de 16 ani din Deva a fost găsită… departe         BUGETARE PARTICIPATIVĂ 2020. Primele 3 idei de îmbunătățire a calității vieții în Deva         DUPĂ INTERVENŢIA PREFECTULUI. Ceferiştii, amendaţi cu 60.000 de lei pentru mizeria de la Ilia         Tragedie pe DN 66, în comuna Pui         Povestea emoționantă a lui Darius, elevul premiant îngrijit de bunici