JURNAL VIRTUAL. De ce s-a prăbuşit podul peste Strei

danielgutaLa începutul acestei săptămâni podul peste râul Strei s-a prăbuşit în câteva zeci de secunde, lăsând satul Bretea Română izolat faţă de cea mai importantă şosea care tranzitează zona, Drumul naţional 66 Haţeg – Simeria. A fost o veste proastă, privită destul de detaşat de localnicii pe care i-am întâlnit pe marginea dărâmăturilor. S-au strâns oamenii, normal, la pod să vadă „nenorocirea”,de care nu păreau însă prea afectaţi. Mi-am imaginat cum ar fi stat lucrurile în Germania, ţară pe care mulţi dintre noi o admiră pentru seriozitatea şi bunăstarea celor care o locuiesc.

Probabil dacă evenimentul s-ar fi petrecut în Germania, cei care ar fi stat pe margine ar fi privit podul prăbuşit cu mai multă determinare şi s-ar fi implicat apoi în reconstruirea lui. Nemţii nu au hazul nostru în faţa unor astfel de situaţii. Noi suntem mult mai spirituali şi nu ştiu dacă e bine sau nu, însă cert e că hazul de necaz nu ne prea ajută. Mai ales că, până la urmă, indirect, tot noi suntem cei care plătim pentru dezastrul provocat. Suntem întotdeauna buni de plată, chiar dacă statul e cel care dă în numele nostru.

Însă până când vom afla cât trebuie să plătim pentru un nou pod peste Strei, propun să ne îndreptăm atenţia asupra cauzelor care au dus la prăbuşirea lui. Am auzit diverse versiuni. Unul dintre sătenii care trecea prin zona dărâmăturii a ajuns la concluzia că pe pod treceau prea multe oi. „I-am zis ciobanului să nu mai mâne turmele pe aici, că se rupe podul”, spunea amuzat localnicul. Un prieten de-al său, mai religios probabil, şi-a adus aminte că podul nu fusese sfinţit la inaugurare. Ce să-i faci, a fost construit acum 40 de ani în vremea comunismului, în care sfinţirea podurilor era un subiect tabu. Altcineva a atras atenţia că ar putea fi vina cutremurlor din toamna anului trecut, petrecute în zona Haţegului, seisme care au dus la destabilizarea construcţiei. Scenariul aproape apocaliptic s-ar putea repeta, îl completează un internaut rău-prevestitor. Un cititor alătură cauzelor posibile ale distrugerii ipoteza apei care a ros pilonul de rezistenţă, iar vina ar fi fost în acest caz a celor care au construit hidrocentralele în amonte, pentru că acestea ar fi filtrat apa. Viceprimarul comunei Bretea Română spune că podul era stabil, de felul lui, de unde să tragem concluzia că localnicii sunt într-adevăr ghinionişti. Aşteptăm însă pronunţarea specialiştilor, însă indiferent de concluziile lor, un lucru e cert: tot noi vom fi cei care vom plăti.

Comentarii FB

comentarii
Răspuns la “JURNAL VIRTUAL. De ce s-a prăbuşit podul peste Strei

  1. opinii

    Raspunsul la intrebarea “de ce s-a prabusit podul peste strei” este cat se poate de simplu si e la mintea unui copil:
    “pentru ca cineva nu si-a facut traba”.

    Răspuns

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

8 + cincisprezece =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
ACTUALITATE
CNAIR reclamă defecte și degradări pe Lotul 3 al Autostrăzii Lugoj -Deva         (P) Igienizarea covorului din casa – mentinerea sanatatii intregii familii         (P) Cearta în familie, una dintre cele mai neobișnuite situații pentru care ai putea avea nevoie de-un împrumut         Castelul Corvinilor a intrat în șantier         Accident grav pe șoseaua Hunedoara – Deva         Un tânăr a furat o mașină și a provocat un accident         PĂREREA SPECIALISTULUI NICULESCU. Este sau nu este fierul vechi adevărata miză la Mintia?         Carmen Hărău : „ Dăncilă a plecat, dar PSD a rămas!”         Drumul județean spre cetățile dacice se dezintegrează vizibil         Imagini spectaculoase cu lupul care a dat târcoale unui grup de turişti în Retezat         Spargere la Kaufland Petroșani         Prețuri promoționale la operațiile de cataractă și dioptrii, cu cele mai bune cristaline multifocale, la Opticline Dr. Angelescu         Un bărbat a murit după ce s-a prăbușit de pe schela unui bloc         Strada Constantin Dobrogeanu Gherea din Hunedoara este modernizată         Povestea comorii fabuloase a regelui Decebal         Toate drumurile duc la Salonul Hunedorean al Cărţii         UNA DE “MAGNA CUM LAUDE” LA CJH: Galeriile de Artă „FORMA” devin o bijuterie arhitecturală         Prinși la furat de băutură și țigări         Drumul Național 7A va intra în reparații capitale. Primele lucrări de reabilitare au început         Incendiu puternic în Geoagiu. Un om a murit