JURNAL VIRTUAL. Cum ne-a fugit pământul de sub picioare

danielgutaZilele trecute am ajuns pe vechea platformă industrială din Hunedoara, cea care va fi ecologizată, bineînţeles, dacă vă vine să credeţi aşa ceva. Am căutat oameni care încă mai trăiesc din fier şi scoarţă, şi „culmea”, sunt o mulţime. Te uiţi la feţele lor aproape împietrite de necazurile îndelungate prin care au trecut şi te poţi întreba ce mai înseamnă ei pentru cei care conduc ţara, fac legi, reprezintă autoritatea publică etc. Mai nimic.

Mi-a atras atenţia unul dintre personajele întâlnite. Omul îşi scoase capul dintre mormanele de dărâmături, apoi ieşise cu totul la iveală, cu târnăcopul în braţe, de parcă ar fi fost un salvator descumpănit în urma unui cutremur. Pensionarul lăsat la vatră în anii de prăbuşire ai combinatului spărgea pietre în căutarea fierului vechi. A revenit în locurile în care mai demult îşi făcea de lucru cu oţelul scos din cuptoarele uzinelor metalurgice ca şi cum s-ar fi întors pentru a-şi revendica o comoară ascunsă cu mulţi ani în urmă. Dar, ironia sorţii, totul s-a transformat între timp într-o vale a plângerii, strămutată din basmul lui Petre Ispirescu. Povestea lui şi a multor astfel de oameni pe care i-am găsit, fie cocoţaţi printre ruine, fie pierduţi prin satele tot mai pustii ale Hunedoarei, mă face să mă întreb unde am fost cu toţii în ultimele decenii, de am permis să se ajungă la aşa drame.

Îmi vine să cred că în vremea asta ne-am uitat aproape cu toţii numai la televizor: la „Tânăr şi neliniştit”, la meciuri şi telenovele, apoi la spectacolele cu vedete şi apoi, din ce în ce mai mult, la talk-show-rile politice şi la ştirile comentate la nesfârşit de personaje ale căror calităţi ţin doar de a da bine pe sticlă. Între timp, dincolo de ferestrele caselor noastre, toate au început să scârţâie, să se gripeze, să se ruineze ori să dispară din ţară o dată cu mulţi dintre ai noştri. În locul golului rămas, abia am reuşit să cârpim  câteva bucăţi de autostradă, câteva blocuri noi şi nişte afaceri mici sau mari (în cazul fericit), toate cu un viitor destul de incert. Ne trebuie mult să ne aducem ţara la normalitate, nici nu ştiu dacă mai are cine să o facă, dar cu optimismul care ne caracterizează (mai ales în anii electorali), eu zic că încă putem spera la mai bine.

Comentarii FB

comentarii
3 Răspunsuri la “JURNAL VIRTUAL. Cum ne-a fugit pământul de sub picioare

 1. iulia

  Da, domnule Guta. Aveti dreptate ! Nu e vorba de arhitectura industriala ! Imi cer scuze, dar cateodata sunt cam netoata si spun lucruri de parca m-as pricepe la presa ! Scuze !

  Răspuns
 2. Daniel Guţă Autor articol

  zona aia nu mai are nicio legatură cu arhitectura industrială, iar omul respectiv nu cred că o să conducă vreodată altceva decât cărcuciorul lui cu câteva fiare în el. totusi, mă gândesc că faceţi referire la alte personaje sau vi se pare tot una unul care sapa dupa fier vechi sa supravietuiasca si altii care au devalizat combinatul si s-au imbogatit? cred că nu.

  Răspuns
 3. iulia

  Domnule Guta,
  Din scormonitul acesta ilegal prin arhitecturile industriale, cum este combinatul de la Hunedoara, s-au nascut firme care, fara investitii, au ajuns la caștiguri nesimțit de mari. Scormonitorul în arhitectură industrială, tăietorul de cabluri de cupru, este infractor: intră ilegal pe proprietate privată, face bani fără să plătească vreun impozit și… cred că v-a scăpat detaliul, datorită vârstei, conduce clasa C din linia Mercedes… Iar prezentarea unui personaj fără nume, fără identitate, vă ignobilează… În rest, sper din suflet să descoperiți la timp că meseria de jurnalist nu e asta…

  Răspuns

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

nouă + 8 =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
ACTUALITATE
Razii ale Poliției TF în gările din județ         Spărgători de locuințe prinși în urma unor descinderi         Biciclist lovit de mașină, în Hunedoara         Concert de muzică rock în Parcul Cetăţii Deva         Prins la furat pe șantierul căii ferate         Arme confiscate în Lupeni         Prostituată jefuită pe centura Devei         Avram Iancu a renunțat la visul de a deveni președintele României         Lansare de carte. Albumul fotografic „Oameni și locuri. Comuna Luncoiu de Jos”         APA PROD SA, UN SCANDAL FĂRĂ SFÂRŞIT. Preţul apei, cea mai recentă răfuială politică între PNL şi PSD Hunedoara         ATENȚIE LA NEATENȚIE. O pensionară a fost lăsată fără o importantă sumă de bani         LA PETROȘANI. Un șofer beat a lovit două mașini         Parcul Corvin, simbolul neglijat al Hunedoarei         DN 68 A, șoseaua dezastruoasă care dublează „autostrada – muzeu”         Trei ierarhi ai Bisericii Ortodoxe Române au slujit la hramul Mănăstirii Prislop         Despre plecarea pe drumul fără întoarcere a Mariei Toma Damşa         Tragedie la intrarea în Petroșani. Două autoturisme s-au ciocnit violent         Aniversarea Zilei Pompierilor din România la Deva         Carmen Hărău (PNL) – „Modificarea de către PSD a Programului de guvernare nu are nici legitimitate politică și nici electorală!”         Campanie educativă derulată de polițiști