JURNAL VIRTUAL. Cât de optimiști putem fi în privința Hunedoarei

Începem anul cu optimism (cum altfel), dar cei care visează la un viitor strălucit pentru Hunedoara nu ar trebui să își facă iluzii. De cel puțin trei decenii orașul se află în declin, mai ales la capitolul „resurse umane”, potrivit rapoartelor Institutului Național de Statistică.

Un astfel de raport arată că în 2018 s-au născut 475 de copii în Hunedoara, cei mai puțini din ultimii 30 de ani, de două ori și jumătate mai puțini decât în 1990, de cinci ori mai puțini ca în 1970. Tot în 2018 au murit peste 900 de oameni, cu 300 mai mulți decât în 1990, iar, cu excepția anului 2010, Hunedoara a înregistrat cel mai mare număr de înmormântări din ultimele trei decenii. În 2018 au fost peste 550 de nunți și 154 de divorțuri, iar 174 de locuitori ai Hunedoarei au plecat definitiv din oraș, mai arată statisticile INS.

Hunedoara are o populație îmbătrânită și mai puțin activă în cea mai mare parte a ei… Trec pe lângă blocurile de cărămidă ridicate în anii ’50, cu fațade scorojite și acoperișuri dărăpănate, și mă întreb cine le va mai reabilita – când în multe dintre apartamente, cele care nu au rămas încă goale, trăiesc oameni vârstnici care abia supraviețuiesc din banii primiți ca pensie. De unde oare ar mai putea scoate câteva mii de lei pentru instalații noi, pentru a schimba țiglăria sau pentru izolarea termică a locuințelor și ce i-ar mai motiva să o facă?!
Sunt cifre ale unui declin ce se regăsește, de altfel, la cele mai multe dintre fostele orașe muncitorești și probabil vor mai trece ani buni până când lucrurile se vor așeza.

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
ACTUALITATE
Casă mistuită într-un incendiu         Centrul Județean pentru Managementul Situațiilor de Urgență împlinește 6 ani de la primul apel. Bilanțul instituției         Focar de pestă porcină africană. Mai mulți mistreți au fost găsiți morți         Greva muncitorilor de la SEWS R Deva a încetat. Oamenii au obținut o victorie uriașă         Medicii și conducerea spitalului din Deva se contrazic pe meniul bolnavilor: „Este o situație extrem de gravă”         Șofer inconștient, manevră criminală pe DN 7. Scena șocantă înregistrată de o cameră de bord         BIROCRAŢIA, ETERNA BOALĂ A SPITALELOR. Prefectul judeţului Hunedoara intervine în criza tomografului de la Deva         DESCOPERIRE. În “patria” Dinozaurilor Pitici. Ciorile erau exagerat de mari         Angajații SEWS-R Deva au intrat în grevă, fabrica e în fierbere. Conducerea companiei încearcă să oprească protestul         Arestări în cazul prostituatei de lux din Deva snopită în bătaie după ce a refuzat un italian         Tânără prostituată snopită în bătaie într-un apartament din Deva, la comanda unui italian         Ce suprafață de pădure va fi regenerată în 2020, în Hunedoara         Activitatea Poliției Locale în ultimul trimestru din 2019         Eminescu cel veșnic         Fraude pentru obținerea de fonduri UE prin APIA Hunedoara         ANI a găsit-o în incompatibilitate pe Delia Bada, fosta șefă a spitalului din Deva         PIAȚA MUNCII. Rata șomajului din județ a crescut         ÎN AJUTORUL OAMENILOR. Şase ani de funcţionare a CJMSU Hunedoara fără nicio secundă e întrerupere         Castelul Corvinilor a adus venituri de 1,6 milioane de euro         Situația regretabilă remarcată de un istoric, despre salariile polițiștilor locali: „Mi-au trebuit 40 de ani de cercetări şi publicaţii ştiinţifice ca să le ating pragul salarial”