JURNAL VIRTUAL. Cât de optimiști putem fi în privința Hunedoarei

Începem anul cu optimism (cum altfel), dar cei care visează la un viitor strălucit pentru Hunedoara nu ar trebui să își facă iluzii. De cel puțin trei decenii orașul se află în declin, mai ales la capitolul „resurse umane”, potrivit rapoartelor Institutului Național de Statistică.

Un astfel de raport arată că în 2018 s-au născut 475 de copii în Hunedoara, cei mai puțini din ultimii 30 de ani, de două ori și jumătate mai puțini decât în 1990, de cinci ori mai puțini ca în 1970. Tot în 2018 au murit peste 900 de oameni, cu 300 mai mulți decât în 1990, iar, cu excepția anului 2010, Hunedoara a înregistrat cel mai mare număr de înmormântări din ultimele trei decenii. În 2018 au fost peste 550 de nunți și 154 de divorțuri, iar 174 de locuitori ai Hunedoarei au plecat definitiv din oraș, mai arată statisticile INS.

Hunedoara are o populație îmbătrânită și mai puțin activă în cea mai mare parte a ei… Trec pe lângă blocurile de cărămidă ridicate în anii ’50, cu fațade scorojite și acoperișuri dărăpănate, și mă întreb cine le va mai reabilita – când în multe dintre apartamente, cele care nu au rămas încă goale, trăiesc oameni vârstnici care abia supraviețuiesc din banii primiți ca pensie. De unde oare ar mai putea scoate câteva mii de lei pentru instalații noi, pentru a schimba țiglăria sau pentru izolarea termică a locuințelor și ce i-ar mai motiva să o facă?!
Sunt cifre ale unui declin ce se regăsește, de altfel, la cele mai multe dintre fostele orașe muncitorești și probabil vor mai trece ani buni până când lucrurile se vor așeza.

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

treisprezece + douăzeci =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
ACTUALITATE
Conflict între prefect și șefii CJ Hunedoara pe tema crizei de la Spitalul Județean Deva         Încă doi pacienți care au murit în spitalele din județ au fost diagnosticați cu Covid 19         Încă un deces al unui pacient din Hunedoara, diagnosticat cu afecțiuni grave, dar și cu coronavirus         Primăria Hunedoara anunță că va primi ajutor din China împotriva coronavirusului         Spitalul din Orăştie a rămas fără personal ATI. Dr. Lorena Ehim: “Suntem trimişi la moarte, carne aruncată în cuşca leilor”         Demisii la Secția ATI din Orăștie         Managerul Spitalului județean Deva a fost suspendat din funcție         Spitalul Județean Deva a intrat în carantină         Doi pacienți morți în Hunedoara aveau și Covid – 19. Erau vârstnici, cu boli grave         Trei cazuri de coronavirus în municipiul Hunedoara. Un medic a fost diagnosticat pozitiv         Mesajul tranșant al unui medic ginecolog din Brad despre criza coronavirus         TEATRU: „Întâlnire la voi acasă”         BANII NOŞTRI. Deprecierea leului a luat o pauză         ANUNŢ! Auchan anunță case dedicate pentru ONG-uri și vârstnici         România a ajuns la 1.760 de cazuri de coronavirus         Coronavirus: doi pacienți decedați la Spitalul județean din Deva aveau și Covid 19         Un pacient mort la Oncologia din Deva a fost diagnosticat şi cu coronavirus         Încă doi medici de la Spitalul Județean de Urgență din Deva au coronavirus         Șase hunedoreni au fost prinși la vânătoare de mistreți         Tânără găsită moartă, cu gâtul tăiat, pe o stradă din Petroșani