JURNAL VIRTUAL. Cât de optimiști putem fi în privința Hunedoarei

Începem anul cu optimism (cum altfel), dar cei care visează la un viitor strălucit pentru Hunedoara nu ar trebui să își facă iluzii. De cel puțin trei decenii orașul se află în declin, mai ales la capitolul „resurse umane”, potrivit rapoartelor Institutului Național de Statistică.

Un astfel de raport arată că în 2018 s-au născut 475 de copii în Hunedoara, cei mai puțini din ultimii 30 de ani, de două ori și jumătate mai puțini decât în 1990, de cinci ori mai puțini ca în 1970. Tot în 2018 au murit peste 900 de oameni, cu 300 mai mulți decât în 1990, iar, cu excepția anului 2010, Hunedoara a înregistrat cel mai mare număr de înmormântări din ultimele trei decenii. În 2018 au fost peste 550 de nunți și 154 de divorțuri, iar 174 de locuitori ai Hunedoarei au plecat definitiv din oraș, mai arată statisticile INS.

Hunedoara are o populație îmbătrânită și mai puțin activă în cea mai mare parte a ei… Trec pe lângă blocurile de cărămidă ridicate în anii ’50, cu fațade scorojite și acoperișuri dărăpănate, și mă întreb cine le va mai reabilita – când în multe dintre apartamente, cele care nu au rămas încă goale, trăiesc oameni vârstnici care abia supraviețuiesc din banii primiți ca pensie. De unde oare ar mai putea scoate câteva mii de lei pentru instalații noi, pentru a schimba țiglăria sau pentru izolarea termică a locuințelor și ce i-ar mai motiva să o facă?!
Sunt cifre ale unui declin ce se regăsește, de altfel, la cele mai multe dintre fostele orașe muncitorești și probabil vor mai trece ani buni până când lucrurile se vor așeza.

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

cinci × cinci =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
ACTUALITATE
Doi bărbați sunt cercetați pentru braconaj, după ce au fost prinși noaptea la vânătoare         O mocăniță pentru județul Hunedoara         L-ați văzut?         ISTORII HUNEDORENE. Dealul Cetății Deva în administrarea Societății de Istorie și Arheologie a Comitatului Hunedoara         Oamenii din Sântandrei au ajuns la capătul răbdării, din cauza penelor de curent         ACCIDENT. Mașină lovită de tren la trecerea peste calea ferată, din halta Geoagiu         Accident grav, cu șapte răniți, produs de un șofer teribilist de 23 de ani         Accident produs de un șofer de 82 de ani         Hoț capturat de polițiști         Traseul spre Lacul Zănoaga în atenția Salvamont Hunedoara         Psaltire din 1751 restaurată la Muzeul Civilizației Dacice și Romane – Deva         Bilanțul pagubelor materiale produse de inundații în județul Hunedoara         Cele două turnuri locuință ale Cetății dacice Costești din Munții Orăștiei vor fi protejate și reabilitate         Accident grav pe șoseaua Hațeg – Petroșani, produs de o tânără de 18 ani. Motociclist în stare gravă la spital         Astăzi începe campania de dezinsecție terestră la Deva!         Gospodării inundate în Silvașul de Sus         Pentru unii mumă, pentru popor ciumă         Piesa săptămânii, la Muzeul Civilizației Dacice și Romane din Deva         Elevii primesc bursele sociale pe două luni         Copilă de nouă ani lovită de mașină, în Hunedoara