JURNAL VIRTUAL. Când se va preda presa tipărită?

danielgutaNu am renunţat la obiceiul de a cumpăra ziare de la chioşc, tarabe, din magazine şi de pe unde încă le mai găsesc. Uneori am impresia că de-abia le găsesc. Şi nu pentru că le-ar lua alţii înaintea mea, dar tirajele le sunt tot mai mici. Nu trebuie să fii vrăjitor pentru a ghici cu aproximaţie tirajul unui ziar. Unele publicaţii le afişează, în timp ce despre celelalte poţi întreba vânzătorii de la tarabe: câte primeau anul trecut pe vremea asta sau în urmă cu cinci ani.

Vânzătorii de ziare, din chioşcurile acelea ponosite, de pe vremea lui Ceauşescu, au rămas cam aceiaşi. Şi tarabele lor, bineînţeles. Au rămas în urmă. În Muntenegru, de exemplu, găseam chioşcuri de ziare deschise până la orele 22.00. Cu ziare, reviste, sucuri, ciocolate şi cam tot ce ţine de comerţul „de urgenţă”.  În Hunedoara şi Deva, tarabele cu presă funcţionează doar în schimbul unu. Nu ştiu dacă în alte ţări oamenii citesc mai mult. Sau citesc şi seara. Sau au mai multe de citit. Dar am impresia că noi am renunţat la obiceiul răsfoitului de presă. Şi la cel al cititului, în general. Încerc să îmi explic de ce, mai ales după atâţia ani de comunism în care ziarele aproape ne erau îndesate cu forţa sub nas, ani în care Scânteia ajunsese la un tiraj de un milion de exemplare pe ediţie. Ar fi trebuit să avem o tradiţie în a citi ziare. Nu se întâmplă.

Presa tipărită pierde încet, încet, teren în faţa tehnologiei, a mediului on-line. Eu continui să cumpăr ziare, dar nu gândindu-mă că aşa o să le amân dispariţia. Sau că fac un bine presei scrise aflate în fază terminală. Pe acelaşi principiu, ar trebui să donăm bani spitalelor şi şcolilor, să facem chete pentru drumuri şi pentru ce a mai rămas din fostele întreprinderi de stat. Iau ziarele dintr-o obişnuinţă veche, deşi am Internetul peste tot cu mine, cu informaţii „în timp real” cum se spune.

Poate sunt unul dintre aceia care fac ca ziarele să mai reziste încă, deşi nici eu nu le cumpăr des. În Deva şi Hunedoara patru cotidiene locale rămân pe poziţii. M-am întrebat cum reuşesc, pentru că e din ce în ce mai greu să convingi omul să îţi cumpere produsul. Iar printul nu oferă nimic în plus faţă de informaţia pe care o găseşti pe Internet. În anii următori, presa tipărită va avea tot mai puţină importanţă. „Ne mutăm” în on-line, deşi unul dintre riscurile ştirilor de pe Internet e că sunt superficiale. Trei rânduri, o poză mişto dacă se poate şi gata ştirea. Dacă ne plac reportajele luăm National Geographic sau intrăm pe paginile unor ziare naţionale. Sau citim Replica. În rest, din puzderia de ştiri locale on-line pe care le putem selecta, deja trei sferturi sunt documentate din birou.

 

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
ACTUALITATE
Carmen Hărău (PNL): Prima ordonanță a Guvernului Orban rezolvă problemele majore ale minerilor din Valea Jiului!         PREMIERA SÂMBĂTĂ. Teatrul de Artă Deva, bastion cultural hunedorean, vă aduce Elogiul vieţii. “Glory of living”         Marile săli ale Castelului Corvinilor au intrat în șantier         Povestea tristă a unei familii rămase fără casa din mijlocul pădurii         Scandal uriaș într-un club din Deva. Cornel Mărgan și alți doi interlopi s-au bătut. Cei trei au fost reținuți         Elevă din Orăștie dată dispărută         O tânără căutată de șapte ani pentru crimă a fost prinsă în Italia         Ordin de protecție provizoriu pentru un soț agresiv         SE APROPIE 1 DECEMBRIE. Programul manifestărilor de „Ziua Națională” de la Hunedoara         LA CASTELUL CORVINILOR. „Medieval Robotics Day”         LA DEVA. Lansarea strategiei pentru consolidarea administrației publice         INFRASTRUCTURĂ. Tunelul feroviar Turdaș a fost deschis circulației         A FOST ODATĂ… Zece ani de la dispariția mocăniței de la Hunedoara         Intervențiile de la Cetatea Costești vor fi reluate la primăvară         TOP 3 ținute cool pentru birou atunci când ești în criză de timp și idei!         Ce spun șefii Parcului Național Retezat despre „măcelul pădurilor” prezentat de activiștii de mediu         EVENIMENTUL ÎN TURISM. Târgul de Turism al României 2019 – încă un pas spre disoluţie         Povestea unui alergător la 51 de ani. Forrest Gump de Valea Jiului: Fuge 500 kilometri lunar şi mănâncă pită cu slană         Scrisoare deschisă către politicienii din USR – PLUS Hunedoara         Kogaionon, „muntele sfânt al dacilor“. Zece argumente pentru care locul sacru al strămoșilor noștri era Vârful Godeanu