JURNAL VIRTUAL. Când se va preda presa tipărită?

danielgutaNu am renunţat la obiceiul de a cumpăra ziare de la chioşc, tarabe, din magazine şi de pe unde încă le mai găsesc. Uneori am impresia că de-abia le găsesc. Şi nu pentru că le-ar lua alţii înaintea mea, dar tirajele le sunt tot mai mici. Nu trebuie să fii vrăjitor pentru a ghici cu aproximaţie tirajul unui ziar. Unele publicaţii le afişează, în timp ce despre celelalte poţi întreba vânzătorii de la tarabe: câte primeau anul trecut pe vremea asta sau în urmă cu cinci ani.

Vânzătorii de ziare, din chioşcurile acelea ponosite, de pe vremea lui Ceauşescu, au rămas cam aceiaşi. Şi tarabele lor, bineînţeles. Au rămas în urmă. În Muntenegru, de exemplu, găseam chioşcuri de ziare deschise până la orele 22.00. Cu ziare, reviste, sucuri, ciocolate şi cam tot ce ţine de comerţul „de urgenţă”.  În Hunedoara şi Deva, tarabele cu presă funcţionează doar în schimbul unu. Nu ştiu dacă în alte ţări oamenii citesc mai mult. Sau citesc şi seara. Sau au mai multe de citit. Dar am impresia că noi am renunţat la obiceiul răsfoitului de presă. Şi la cel al cititului, în general. Încerc să îmi explic de ce, mai ales după atâţia ani de comunism în care ziarele aproape ne erau îndesate cu forţa sub nas, ani în care Scânteia ajunsese la un tiraj de un milion de exemplare pe ediţie. Ar fi trebuit să avem o tradiţie în a citi ziare. Nu se întâmplă.

Presa tipărită pierde încet, încet, teren în faţa tehnologiei, a mediului on-line. Eu continui să cumpăr ziare, dar nu gândindu-mă că aşa o să le amân dispariţia. Sau că fac un bine presei scrise aflate în fază terminală. Pe acelaşi principiu, ar trebui să donăm bani spitalelor şi şcolilor, să facem chete pentru drumuri şi pentru ce a mai rămas din fostele întreprinderi de stat. Iau ziarele dintr-o obişnuinţă veche, deşi am Internetul peste tot cu mine, cu informaţii „în timp real” cum se spune.

Poate sunt unul dintre aceia care fac ca ziarele să mai reziste încă, deşi nici eu nu le cumpăr des. În Deva şi Hunedoara patru cotidiene locale rămân pe poziţii. M-am întrebat cum reuşesc, pentru că e din ce în ce mai greu să convingi omul să îţi cumpere produsul. Iar printul nu oferă nimic în plus faţă de informaţia pe care o găseşti pe Internet. În anii următori, presa tipărită va avea tot mai puţină importanţă. „Ne mutăm” în on-line, deşi unul dintre riscurile ştirilor de pe Internet e că sunt superficiale. Trei rânduri, o poză mişto dacă se poate şi gata ştirea. Dacă ne plac reportajele luăm National Geographic sau intrăm pe paginile unor ziare naţionale. Sau citim Replica. În rest, din puzderia de ştiri locale on-line pe care le putem selecta, deja trei sferturi sunt documentate din birou.

 

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

18 − 4 =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
ACTUALITATE
„HUNEDOARA PE MÂINI BUNE”. ALDE Hunedoara intră în alegeri cu candidaţi proprii         Un liceu din Hunedoara, târât prin noroi de prorpiul dascăl         TEATRU. Iadul din vecini, INFERNUL         Unde se pot adresa hunedorenii pentru sesizări și informații despre coronavirus         Comunicat de presă – „Conservare, restaurare la Amfiteatrul din cadrul sitului arheologic Ulpia Traiana Sarmizegetusa“ Cod SMIS 124110         Achiziții importante la spitalul din Orăștie, pe fonduri UE         Lucrări de cadastrare în șase comune, din fonduri europene         Tânăr pianist devean, câştigător al concursului „Prietenii muzicii”         Prima trupă pop-opera din România, în concert la Deva         Dosarul controversatei retrocedări a Retezatului. 10 ani de proces, șir nesfârșit de amânări         Ce drumuri au intrat în șantier în Ținutul Pădurenilor. Vadu Dobrii are șansa ieșirii din izolare         Momente cumplite pentru două adolescente și pentru o femeie din Lupeni         Spitalul județean din Deva a intrat în carantină         Anchetă la o școală din Brad, după ce patru eleve s-au simțit rău, iar două au ajuns la Urgențe         Spitalul din Hunedoara intră în carantină         BANII N-AU MIROS, DAR ORĂŞTIENII AU. Situaţie explozivă la Tudraş: după duhoarea porcăriei urmează putoarea de hoit ars         Investiție în educație. Clădire nouă pentru laboratorul de robotică de la Liceul „Traian Lalescu”         Soluție agreată pentru Termocentrala Mintia: preluarea de către Primăria Deva sau CJ Hunedoara         PSD nu-i lasă pe liberali să dărâme Guvernul Orban II         PLUS și-a desemnat candidatul pentru Primăria Hațeg