JURNAL VIRTUAL. Bacalaureat 2013. O dramă

danielgutaE ultima lună dinaintea Bacalaureatului şi am impresia că ne apropiem cu paşi repezi de o nouă dramă naţională. Sau locală, dacă privim doar la elevii hunedoreni ajunşi în faţa ultimului hop al liceului.

Câţiva dintre cunoscuţii mei de clasa a douăsprezecea au intrat în penitenţă. S-au închis în camerele lor, baricadaţi după mormanele de culegeri şi manuale de mate’ şi română, cu jaluzelele trase şi televizorul stins. Nu ştiu dacă învaţă sau nu, dar cărţile sunt acolo, caietele şi pixurile la fel, iar elevii îşi dau silinţa ca atmosfera de studiu din casele lor să fie una cât mai credibilă. Dacă e nevoie de confirmarea muncii, ne pot trimite oricând, pe Facebook, fotografii cu ei la masa de lucru, pe care să le denumească: „eu, în timp ce învăţ. Vă vine să credeţi?”.

Pe alţi adolescenţi de-a douăsprezecea îi întâlnesc în faţa unor scări de bloc, în aceleaşi locuri, seară de seară până noaptea târziu. Mai e o lună până la Bac, deci „încă” mai au timp de învăţat, însă, zic ei, cine ştie dacă vor mai avea vreme să îşi împărtăşească unii altora ultimele experienţe de viaţă din liceu.

O vecină enervată de gălăgia pe care o fac şi probabil săturată de poveştile lor siropoase scoate capul pe fereastră în miez de noapte şi îi întreabă răstit: „dar voi altă treabă nu aveţi, decât să staţi la mine sub geam?”. Evident, răspunsul nu putea decât să înceapă cu „Ho, tu…”, iar restul discursului nici nu mai contează. Femeia închide fereastra, probabil cu gândul să cheme Poliţia, iar după minutul de linişte forfota din faţa blocului reîncepe. E uşor de bănuit cum vor aborda Bacalaureatul băieţii şi fetele „de cartier”. Deja avem primele rezultate: 500 de elevi hunedoreni dintre cei peste 5.000 de absolvenţi nici nu s-au mai obosit să se înscrie la examene. În curând vom afla şi câţi dintre cei înscrişi la Bacalaureat au pierdut examenele din start, pentru că nu s-au mai prezentat la ele.

În ultimii ani am avut impresia că subiectele de Bacalaureat au fost întocmite dinadins ca elevii care au trebuit să le rezolve să obţină măcar nota de trecere. Rezultatele au fost şi aşa sub aşteptări şi ne mirăm în continuare de ele şi căutăm explicaţii. E drept, măsurile anti-trişat au fost mai dure, dar cu puţină bunăvoinţă un bacalaureat poate fi trecut de orice elev. Cu condiţia să înveţe…

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

trei × 2 =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ACTUALITATE
Spitalul Județean de Urgență din Deva are în stoc ser antiviperin în caz de urgență         Scene groaznice pe DN 7: un motociclist a izbit frontal un autotren (VIDEO)         Primarul Devei a cerut rezilierea contractului cu firma de salubrizare         Scene cumplite într-o spălătorie: un copil a fost rănit, doi angajați au scăpat ca prin minune înainte de a fi striviți de o mașină. Totul a fost înregistrat video         Copil adus la Urgențe după ce a fost mușcat de un șarpe         „Și tu decizi pentru Brad!” USR Brad îl obligă pe Cazacu să-i respecte pe brădeni         Alunecări de teren pe șoseaua Lacului Cinciș         Scandal în fața adăpostului de câini fără stăpân din Călan         Carmen Hărău: „Alarmă în primării: nu mai sunt bani!”         “Și tu decizi pentru Brad!” USR Brad îl obligă pe Cazacu să-i respecte pe brădeni         Povestea zidului uriaș de pe Autostrada Lugoj – Deva         Cele 11 brățări dacice de aur masiv rămase dispărute         ASEDIAŢI DE EVENIMENTE. Garda Cetăţii în acţiune fitness în aer liber la Cetatea Deva         „SCÂRŢ-SCARŢ” PÂNĂ VINERI. Primarul Devei păsuieşte gunoierul cu trei zile         SĂRBĂTOAREA MOŢILOR. Sâmbătă începe Târgul de Fete de pe Muntele Găina         PARLAMENTUL EUROPEAN. Siegfried Mureșan cere aderarea României la spațiul Schengen         Castelul Corvinilor va intra în șantier în luna august         INVESTIȚIE Ce localități din Hunedoara vor fi racordate la noua rețea de gaze naturale         Sistem de supraveghere video pe străzile Simeriei         Autostrada Lugoj – Deva. Cele mai recente imagini aeriene de pe Loturile 3 și 4. Cât mai e de lucru