JURNAL VIRTUAL. Bacalaureat 2013. O dramă

danielgutaE ultima lună dinaintea Bacalaureatului şi am impresia că ne apropiem cu paşi repezi de o nouă dramă naţională. Sau locală, dacă privim doar la elevii hunedoreni ajunşi în faţa ultimului hop al liceului.

Câţiva dintre cunoscuţii mei de clasa a douăsprezecea au intrat în penitenţă. S-au închis în camerele lor, baricadaţi după mormanele de culegeri şi manuale de mate’ şi română, cu jaluzelele trase şi televizorul stins. Nu ştiu dacă învaţă sau nu, dar cărţile sunt acolo, caietele şi pixurile la fel, iar elevii îşi dau silinţa ca atmosfera de studiu din casele lor să fie una cât mai credibilă. Dacă e nevoie de confirmarea muncii, ne pot trimite oricând, pe Facebook, fotografii cu ei la masa de lucru, pe care să le denumească: „eu, în timp ce învăţ. Vă vine să credeţi?”.

Pe alţi adolescenţi de-a douăsprezecea îi întâlnesc în faţa unor scări de bloc, în aceleaşi locuri, seară de seară până noaptea târziu. Mai e o lună până la Bac, deci „încă” mai au timp de învăţat, însă, zic ei, cine ştie dacă vor mai avea vreme să îşi împărtăşească unii altora ultimele experienţe de viaţă din liceu.

O vecină enervată de gălăgia pe care o fac şi probabil săturată de poveştile lor siropoase scoate capul pe fereastră în miez de noapte şi îi întreabă răstit: „dar voi altă treabă nu aveţi, decât să staţi la mine sub geam?”. Evident, răspunsul nu putea decât să înceapă cu „Ho, tu…”, iar restul discursului nici nu mai contează. Femeia închide fereastra, probabil cu gândul să cheme Poliţia, iar după minutul de linişte forfota din faţa blocului reîncepe. E uşor de bănuit cum vor aborda Bacalaureatul băieţii şi fetele „de cartier”. Deja avem primele rezultate: 500 de elevi hunedoreni dintre cei peste 5.000 de absolvenţi nici nu s-au mai obosit să se înscrie la examene. În curând vom afla şi câţi dintre cei înscrişi la Bacalaureat au pierdut examenele din start, pentru că nu s-au mai prezentat la ele.

În ultimii ani am avut impresia că subiectele de Bacalaureat au fost întocmite dinadins ca elevii care au trebuit să le rezolve să obţină măcar nota de trecere. Rezultatele au fost şi aşa sub aşteptări şi ne mirăm în continuare de ele şi căutăm explicaţii. E drept, măsurile anti-trişat au fost mai dure, dar cu puţină bunăvoinţă un bacalaureat poate fi trecut de orice elev. Cu condiţia să înveţe…

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

11 + 4 =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
ACTUALITATE
CNAIR reclamă defecte și degradări pe Lotul 3 al Autostrăzii Lugoj -Deva         (P) Igienizarea covorului din casa – mentinerea sanatatii intregii familii         (P) Cearta în familie, una dintre cele mai neobișnuite situații pentru care ai putea avea nevoie de-un împrumut         Castelul Corvinilor a intrat în șantier         Accident grav pe șoseaua Hunedoara – Deva         Un tânăr a furat o mașină și a provocat un accident         PĂREREA SPECIALISTULUI NICULESCU. Este sau nu este fierul vechi adevărata miză la Mintia?         Carmen Hărău : „ Dăncilă a plecat, dar PSD a rămas!”         Drumul județean spre cetățile dacice se dezintegrează vizibil         Imagini spectaculoase cu lupul care a dat târcoale unui grup de turişti în Retezat         Spargere la Kaufland Petroșani         Prețuri promoționale la operațiile de cataractă și dioptrii, cu cele mai bune cristaline multifocale, la Opticline Dr. Angelescu         Un bărbat a murit după ce s-a prăbușit de pe schela unui bloc         Strada Constantin Dobrogeanu Gherea din Hunedoara este modernizată         Povestea comorii fabuloase a regelui Decebal         Toate drumurile duc la Salonul Hunedorean al Cărţii         UNA DE “MAGNA CUM LAUDE” LA CJH: Galeriile de Artă „FORMA” devin o bijuterie arhitecturală         Prinși la furat de băutură și țigări         Drumul Național 7A va intra în reparații capitale. Primele lucrări de reabilitare au început         Incendiu puternic în Geoagiu. Un om a murit