JURNAL VIRTUAL. Are Hunedoara nevoie de o stradă pietonală?

danielgutaNu ştiu de unde a izvorât ideea înfiinţării unei străzi pietonale în centrul civic al municipiului Hunedoara, dar am tot auzit-o în ultimele luni, inclusiv de la reprezentanţii administraţiei locale.

O porţiune de 500 de metri din Bulevardul Corvin, acum sufocată de numărul mare al maşinilor care se înghesuie pe ea, ar putea deveni primul corso al oraşului. Nu se ştie când, dar iniţiativa există şi oamenii din primărie s-au arătat dispuşi la o asemenea alegere. Au fost şi voci care s-au împotrivit unui astfel de proiect, pe motiv că traficul rutier va fi dat peste cap, numărul locurilor de parcare va fi mai mic în centrul Hunedoarei, accesul maşinilor pe străduţele din zona Pieţei Florilor va fi îngreunat sau pentru că o astfel de investiţie înseamnă o cheltuială în plus, care nu va aduce niciun beneficiu localnicilor.

Eu sunt unul dintre cei care cred că Hunedoara are nevoie de o schimbare, iar schimbarea imaginii oraşului ar putea fi chiar şi această stradă pietonală. O stradă fără maşini, dar cu alei pentru biciclişti, cu părculeţe şi locuri de relaxare, cu bănci şi terase întinse peste vechile trotuare, cu wireless dacă se poate, una pe care să ne deplasăm pe jos, printre magazinele şi barurile ei. O stradă-piaţă, animată de oameni şi nu ocupată de maşini. Avem nevoie de ea într-un oraş prea puţin animat, cum este Hunedoara. Şi apoi, nu trebuie să ne parcăm maşinile la doi metri de terasele din centru, putem să le lăsăm în apropiere, pentru că oraşul oricum nu e unul aglomerat.

Avem nevoie, cred eu, de locuri care să ne scoată din casă, să ne alunge din faţa televizorului, de locuri din oraş despre care să ştim că ne oferă mai mult confort decât apartamentele cu pereţi din beton şi cărămizi. Parcurile sunt o soluţie, dar am putea găsi şi altele, cum e strada fără maşini care duce la casa de cultură, strada dotată deja cu terase şi magazine şi aglomerată de hunedorenii obişnuiţi cu plimbarea în oraş.

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

șaptesprezece − patru =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
ACTUALITATE
Tragedie la intrarea în Petroșani. Două autoturisme s-au ciocnit violent         Aniversarea Zilei Pompierilor din România la Deva         Carmen Hărău (PNL) – „Modificarea de către PSD a Programului de guvernare nu are nici legitimitate politică și nici electorală!”         Campanie educativă derulată de polițiști         Canalizarea ajunge în zona turistică de pe malul Lacului Cinciș         Blocul ANL construit în Hunedoara așteaptă o nouă investiție         Răfuială între interlopii din Valea Jiului         SE ÎNTÂMPLĂ ÎN HUNEDOARA. Prima locuinţă protejată pentru victimele violenţei domestice         Ştrandul Municipal din Deva îşi închide porţile         Consiliul Județean cumpără un autocar la un preț uriaș         Angajații de la Castelul Corvinilor acuzați de discriminare         Primăria Deva cumpără teren pentru relocarea romilor din Grigorescu         Primăria Deva cumpără 12 autobuze la mâna a doua         Deva a început încă o campanie de dezinsecţie şi deratizare         SĂNĂTATE. Consiliul Judeţean a alocat Spitalului de Urgenţă peste 300.000 lei         Asistenta tv în ipostaze provocatoare, în curtea mănăstirii Prislop         Cum arată, de fapt, zona în care CNAIR a reclamat fisuri uriașe în Autostrada Lugoj – Deva         Autostrada Lugoj – Deva nu se deschide în septembrie. Probleme grave pe Lotul 3         Un nou episod în dosarul „matriței de la Sarmizegetusa Regia”. Expertiza a stârnit controverse         DUPĂ CINCI ANI, FĂRĂ JUDECATĂ. Procurorii DNA au clasat dosarul preşedintelui Mircea Moloţ pentru abuz în serviciu