JURNAL VIRTUAL. Are Hunedoara nevoie de o stradă pietonală?

danielgutaNu ştiu de unde a izvorât ideea înfiinţării unei străzi pietonale în centrul civic al municipiului Hunedoara, dar am tot auzit-o în ultimele luni, inclusiv de la reprezentanţii administraţiei locale.

O porţiune de 500 de metri din Bulevardul Corvin, acum sufocată de numărul mare al maşinilor care se înghesuie pe ea, ar putea deveni primul corso al oraşului. Nu se ştie când, dar iniţiativa există şi oamenii din primărie s-au arătat dispuşi la o asemenea alegere. Au fost şi voci care s-au împotrivit unui astfel de proiect, pe motiv că traficul rutier va fi dat peste cap, numărul locurilor de parcare va fi mai mic în centrul Hunedoarei, accesul maşinilor pe străduţele din zona Pieţei Florilor va fi îngreunat sau pentru că o astfel de investiţie înseamnă o cheltuială în plus, care nu va aduce niciun beneficiu localnicilor.

Eu sunt unul dintre cei care cred că Hunedoara are nevoie de o schimbare, iar schimbarea imaginii oraşului ar putea fi chiar şi această stradă pietonală. O stradă fără maşini, dar cu alei pentru biciclişti, cu părculeţe şi locuri de relaxare, cu bănci şi terase întinse peste vechile trotuare, cu wireless dacă se poate, una pe care să ne deplasăm pe jos, printre magazinele şi barurile ei. O stradă-piaţă, animată de oameni şi nu ocupată de maşini. Avem nevoie de ea într-un oraş prea puţin animat, cum este Hunedoara. Şi apoi, nu trebuie să ne parcăm maşinile la doi metri de terasele din centru, putem să le lăsăm în apropiere, pentru că oraşul oricum nu e unul aglomerat.

Avem nevoie, cred eu, de locuri care să ne scoată din casă, să ne alunge din faţa televizorului, de locuri din oraş despre care să ştim că ne oferă mai mult confort decât apartamentele cu pereţi din beton şi cărămizi. Parcurile sunt o soluţie, dar am putea găsi şi altele, cum e strada fără maşini care duce la casa de cultură, strada dotată deja cu terase şi magazine şi aglomerată de hunedorenii obişnuiţi cu plimbarea în oraş.

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

11 + doi =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ACTUALITATE
ASEDIAŢI DE EVENIMENTE. Garda Cetăţii în acţiune fitness în aer liber la Cetatea Deva         „SCÂRŢ-SCARŢ” PÂNĂ VINERI. Primarul Devei păsuieşte gunoierul cu trei zile         SĂRBĂTOAREA MOŢILOR. Sâmbătă începe Târgul de Fete de pe Muntele Găina         PARLAMENTUL EUROPEAN. Siegfried Mureșan cere aderarea României la spațiul Schengen         Castelul Corvinilor va intra în șantier în luna august         INVESTIȚIE Ce localități din Hunedoara vor fi racordate la noua rețea de gaze naturale         Sistem de supraveghere video pe străzile Simeriei         Autostrada Lugoj – Deva. Cele mai recente imagini aeriene de pe Loturile 3 și 4. Cât mai e de lucru         Emblema de onoare a M.A.I. conferită unui jandarm hunedorean         BINE CĂ N-A VENIT MADONA! Nedeia Vulcăneană l-a prins pe Ile Primarul cu closetul „pe vine”         Grădină urbană pe fonduri UE în zona Grigorescu         O tură de o zi, pe aici, pe-aproape: Deva – Râpa Roșie – Alba Iulia – Ampoița – Giardini di Zoe         Contracte de 15 milioane de euro. Cele mai vizitate monumente istorice din Hunedoara reabilitate pe fonduri UE         CJH PROMITE – PRIMĂRIA DEVA FACE. Chinezii deschid o fabrică de mobilă la Deva         Gara de poveste a municipiului Brad, în șantier de aproape trei ani. Lucrările nu sunt finalizate         Un motociclist a fost lovit de un autocamion pe șoseaua Deva – Lugoj         Ramona Mănescu, propunere ALDE pentru postul de ministru la Externe         Tragedie în Deva         Dosarul electronic la Tribunalul Hunedoara         Patru hunedoreni anchetați pentru braconaj