JURNAL VIRTUAL. Are Hunedoara nevoie de o stradă pietonală?

danielgutaNu ştiu de unde a izvorât ideea înfiinţării unei străzi pietonale în centrul civic al municipiului Hunedoara, dar am tot auzit-o în ultimele luni, inclusiv de la reprezentanţii administraţiei locale.

O porţiune de 500 de metri din Bulevardul Corvin, acum sufocată de numărul mare al maşinilor care se înghesuie pe ea, ar putea deveni primul corso al oraşului. Nu se ştie când, dar iniţiativa există şi oamenii din primărie s-au arătat dispuşi la o asemenea alegere. Au fost şi voci care s-au împotrivit unui astfel de proiect, pe motiv că traficul rutier va fi dat peste cap, numărul locurilor de parcare va fi mai mic în centrul Hunedoarei, accesul maşinilor pe străduţele din zona Pieţei Florilor va fi îngreunat sau pentru că o astfel de investiţie înseamnă o cheltuială în plus, care nu va aduce niciun beneficiu localnicilor.

Eu sunt unul dintre cei care cred că Hunedoara are nevoie de o schimbare, iar schimbarea imaginii oraşului ar putea fi chiar şi această stradă pietonală. O stradă fără maşini, dar cu alei pentru biciclişti, cu părculeţe şi locuri de relaxare, cu bănci şi terase întinse peste vechile trotuare, cu wireless dacă se poate, una pe care să ne deplasăm pe jos, printre magazinele şi barurile ei. O stradă-piaţă, animată de oameni şi nu ocupată de maşini. Avem nevoie de ea într-un oraş prea puţin animat, cum este Hunedoara. Şi apoi, nu trebuie să ne parcăm maşinile la doi metri de terasele din centru, putem să le lăsăm în apropiere, pentru că oraşul oricum nu e unul aglomerat.

Avem nevoie, cred eu, de locuri care să ne scoată din casă, să ne alunge din faţa televizorului, de locuri din oraş despre care să ştim că ne oferă mai mult confort decât apartamentele cu pereţi din beton şi cărămizi. Parcurile sunt o soluţie, dar am putea găsi şi altele, cum e strada fără maşini care duce la casa de cultură, strada dotată deja cu terase şi magazine şi aglomerată de hunedorenii obişnuiţi cu plimbarea în oraş.

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

5 × patru =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
ACTUALITATE
Câte cazuri de Covid 19 mai sunt „active” în județul Hunedoara         Cadavrul unei femei, găsit în spatele unui bloc, din Hunedoara         Anchetă penală după ce o călugăriță l-a acuzat de hărțuire pe bărbatul care a întrerupt slujba la Mănăstirea Jieț         Covid 19. Situația la unitățile spitalicești și centrele rezidențiale din subordinea CJ Hunedoara         Măgura Călanului, cariera dacică uitată de autorități         Accident rutier la Ohaba, pe DN 68 A Deva – Lugoj. Un autotren s-a răsturnat         Încă un deces al unei hunedorence infectată cu noul coronavirus         Daria Călugăru, finalistă la „Românii au talent”. Eleva din Deva are nevoie de susținerea noastră         Minologhion din secolul al XVIII-lea, restaurat la Muzeul Civilizației Dacice și Romane         Accident rutier pe șoseaua Simeria – Hațeg         Contrabandă cu țigări în Petroșani         Bogdănel Nițu, lăsat fără mașina de lux. Mesajul fostului cap al lumii interlope din Deva         Reacția Patriarhiei, după scandalul iscat la biserica din Jieț         CJ Hunedoara a numit o conducere nouă la SJU Deva         Rețea importantă de traficanți de droguri, pedepsită cu închisoarea         Scandal la o mănăstire din județul Hunedoara         Barajul Gura Apelor, locul de vis din inima Retezatului, invadat de turiști la sfârșit de săptămână         Criminal capturat de Poliție în Uricani. A împușcat doi marocani         Tânăr de 20 de ani, fără permis auto, a produs un accident în intersecție         Au spart geamul cu un bolovan și au jefuit un apartament