Jalnica ieşire din ring a lui Băsescu

de Sorin Ovidiu Bălan

sorin_ovidiu_balanPână de curând, când avea toată puterea în mână, Traian Băsescu părea un bărbat în adevăratul înţeles al cuvântului. Un lup de mare neînfricat, aşa cum de altfel se şi recomanda, capabil să-şi ducă echipajul şi corabia la liman, indiferent de furtunile pe care le traversa. Trebuie să ai sânge în instalaţie ca să faci să dispară o flotă întreagă, de parcă ar fi trecut prin Triunghiul Bermudelor. Sau pentru a fi ministrul-caftangiu, care dă cu capul în gură în văzul întregii lumi, liderului de sindicat care revoltase oamenii pe peronul Gării de Nord. Ori primarul dur care nu se îndoaie deloc la rugăminţile fierbinţi şi înduioşătoare ale prăpădiţilor de buticari bucureşteni, cărora decisese să le dărâme coşmeliile, în teribilul război al chioşcurilor. Nemaivorbind de tupeul de neimaginat, de bărbat adevărat, cu care şi-a atribuit sieşi o casă din fondul primăriei. Dar bărbăţia lui Traian Băsescu s-a mainifestat cu adevărat, atunci când a devenit preşedinte şi timp de zece ani a dat cu corabia numită România de toate stâncile care i-au ieşit în cale, încât echipajul şi pasagerii, cărora li se promisese (vă mai amintiţi acel „Să trăiţi bine”?) că vor fi duşi la liman, s-au împuţinat cu câteva milioane bune. Unii morţi definitiv din cauza traiului bun, alţii plecaţi, la fel de definitiv, peste hotare, din cauza aceluiaşi trai bun. Preşedinte-jucător, aşa cum i-a plăcut să se autointituleze. Trebuie să ai mare curaj, ca să-i dai prim-ministrului câte un şut în fund ori de câte ori ai chef iar după aceea să nu-i dai voie nici măcar să chelălăie. Un adevărat bărbat este un galant. Face cadouri doamnelor pe care le admiră. Nici Băsescu nu a făcut excepţie de la regulă. A cadorisit cu funcţii importante în stat, multe dintre femeile care i-au apărut în faţă. E drept, cadoul a fost plătit din banii noştri. Dar ăsta este deja doar un biet amănunt. Gestul contează.

Una peste alta, de douăzecişicinci de ani, Traian Băsescu, fie că a fost ministru, primar sau preşedinte de stat, s-a aflat în ring şi a dat pumni oricui i-a apărut în cale. Un adevărat bărbat de curaj.

Ultima rundă însă, după atâtea gale răsunătoare, a fost jalnică. Adversar, Mioara Roman. Pe care a vrut musai să o azvârle din casă. Să nu fiu înţeles greşit. Am fost printre primii jurnalişti care am semnalat că Mioara Roman stă fără nici un drept în casa de protocol de la RAPPS. Acum vorbesc doar de simbolistica acestui moment penibil pentru fostul președinte, când din atâtea opţiuni, şi-a ales taman fosta casă a lui Petre Roman. Un președinte jucător. Desigur, este ușor să fii dur în ring, atunci când în colțul tău stau de veghe serviciile secrete și un întreg aparat de reprimat adversarii. Mai greu e fără. Iar acum, când a venit vremea să fie „fără”, președintele, ca să mai pară că încă mai este jucător, a ales să boxeze cu o femeie aflată în bătaia sorţii. Ultimul meci. Jalnică ieşire din scenă pentru Traian Băsescu. Care, în scurt timp, sunt convins că se va afla în faţa arbitrilor-judecători.

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

14 + șapte =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
ACTUALITATE
Din 10 aprilie, la Spitalul din Deva vor putea fi realizate testări COVID 19         O companie din Haţeg a donat 10.000 de măşti mai multor spitale şi instituţii publice         Un strop de speranță la Spitalul Județean de Urgență Deva         Numărul cazurilor de coronavirus în România se apropie de 2.500         Primarul Marcel Goia face apel la localnici pentru a ține o zi de post și rugăciune         MINISTERUL SĂNĂTĂŢII. Patru spitale suport pentru judeţul Hunedoara         Alți doi pacienți decedați în spitalele hunedorene aveau și Covid 19         NIMIC DESPRE COVID. Traseu pentru biciclişti, cu fonduri europene la Deva         ANUNŢ! În atenția devenilor care solicită beneficii de asistență socială         293 de cazuri noi de infectare cu noul coronavirus în România         Preot din Deva diagnosticat cu coronavirus. Mesajul de speranță transmis pe Facebook         Polițist despre oamenii prinși noaptea pe străzile Călanului: „Ne-au plecat valorile pe stradă după ora 22”         Situație detensionată la Secția ATI a Spitalului din Orăștie, unde cadrele medicale au demisionat         Conflict între prefect și șefii CJ Hunedoara pe tema crizei de la Spitalul Județean Deva         Încă doi pacienți care au murit în spitalele din județ au fost diagnosticați cu Covid 19         Încă un deces al unui pacient din Hunedoara, diagnosticat cu afecțiuni grave, dar și cu coronavirus         Primăria Hunedoara anunță că va primi ajutor din China împotriva coronavirusului         Spitalul din Orăştie a rămas fără personal ATI. Dr. Lorena Ehim: “Suntem trimişi la moarte, carne aruncată în cuşca leilor”         Demisii la Secția ATI din Orăștie         Managerul Spitalului județean Deva a fost suspendat din funcție