Ioan (Iancu) de Hunedoara

meMă tot întreb dacă printre atâtea pițipoance și pițiponci, neamuri proaste și false modele mai au loc și niște “biete” figuri istorice. De exemplu, Ioan, cunoscut mai degrabă ca Iancu de Hunedoara. Oare câți dintre locuitorii județului nostru mai știu astăzi că în urma bătăliei de la Belgrad – 4 – 23 iulie 1456 – trupele sale i-au învins pe turcii conduși de Mahommed (Mehmed) al II-lea, cuceritorul Constantinopolelui? Istoricii spun că această bătălie a întârziat intrarea turcilor înspre Vestul Europei cu vreo 70 de ani. În lumea catolică se trag clopotele la ora 12 în memoria sa… Așa și?! E acest lucru atât de important? Sigur că e! A fost petrecere în municipiul Hunedoara timp de 7 zile. Nu-i bine?! Să nu mă înțelegeți greșit, chermezele astea nici Dumnezeu nu le poate opri, chiar nu am învinovățit niciodată nicio administrație că le organizează. Poporul vrea pâine și circ. Din păcate, nimănui nu-i mai pasă de trecut, vrea burta plină și să cânte muzica. Sigur, ea a cântat, pe străzile Hunedoarei, doar că a pomenit de AVRAM Iancu, nu de IOAN (IANCU) de Hunedoara. O încurcătură de eroi, unul din secolul al XV-lea, altul din secolul al XIX-lea. Parcă mai are importanță! Cine o fi fost și Iancu de Hunedoara? Pe piatra lui funerară stă scris – S-A STINS LUMINA LUMII! Papa Callixt al III-lea l-a numit “atletul cel mai puternic, unic al lui Christos”. Învinsul său de la Belgrad, Mahommed al II-lea, a spus, după ce a aflat că Ioan (Iancu) de Hunedoara a pierit de ciumă, la Zemun, în data de 11 august 1456 – “Cu toate că a fost inamicul meu, la moartea lui, m-am întristat, pentru că lumea nu a mai cunoscut, niciodată, un asemenea om”.

Oare câți dintre cei care au ieșit pe străzi să petreacă au știut de ce chefuiesc tocmai în iulie și nu în august? Oare câte doamne și câți domni care conduc orașul, fiind plătiți din bani publici, au știut măcar ceva despre personalitatea istorică ce poartă numele urbei? Poate aflăm data viitoare…

La mulți ani, Hunedoara!

 

 

 

 

Comentarii FB

comentarii
Răspuns la “Ioan (Iancu) de Hunedoara

 1. gica contra

  Vivat wikipedia!
  Buna sursa de inspiratie, de tip copy-paste (ce sa-i faci acum? daca nici macar un prim ministru n-ar avea capacitate de diseminare, atunci cine?)si pentru ziarsti cu mai mare staif. Dar, de unde nu-i nici Dumnezeu nu cere!
  P.S.
  Astept, peste vreo doua luni, un remake despre anonimii carcotasi si nerecunoscatori.

  Răspuns

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

16 − 10 =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
ACTUALITATE
27 de noi cazuri de Covid 19 în județul Hunedoara, într-o singură zi         Când vom vedea rapoartele anuale de activitate ale aleșilor locali din Orăștie?         Microhidrocentrală plănuită pe barajul lacului de acumulare Poiana Ruscă         Cum ar trebui gândită, denumită și predată educatia sexuală în scoli         Constructori acuzați că au decontat ilegal lucrări finanțate de UE în Lupeni și Băile Herculane         Doi bărbați sunt cercetați pentru braconaj, după ce au fost prinși noaptea la vânătoare         O mocăniță pentru județul Hunedoara         L-ați văzut?         ISTORII HUNEDORENE. Dealul Cetății Deva în administrarea Societății de Istorie și Arheologie a Comitatului Hunedoara         Oamenii din Sântandrei au ajuns la capătul răbdării, din cauza penelor de curent         ACCIDENT. Mașină lovită de tren la trecerea peste calea ferată, din halta Geoagiu         Accident grav, cu șapte răniți, produs de un șofer teribilist de 23 de ani         Accident produs de un șofer de 82 de ani         Hoț capturat de polițiști         Traseul spre Lacul Zănoaga în atenția Salvamont Hunedoara         Psaltire din 1751 restaurată la Muzeul Civilizației Dacice și Romane – Deva         Bilanțul pagubelor materiale produse de inundații în județul Hunedoara         Cele două turnuri locuință ale Cetății dacice Costești din Munții Orăștiei vor fi protejate și reabilitate         Accident grav pe șoseaua Hațeg – Petroșani, produs de o tânără de 18 ani. Motociclist în stare gravă la spital         Astăzi începe campania de dezinsecție terestră la Deva!