Garda (de Mediu) nu moare. Se predă

editorialN-am crezut că instituţiile statului sunt dinadins croite să meargă prost. Eram convins că nici un politician nu-i chiar atât de cinic încât să bage cu bună-ştiinţă beţe-n roate. Nu mai sunt aşa de sigur. Sfatul Popular de pe vremea lui Niculae ducea un oraş de talia Devei ori a Hunedoarei cu 60-100 de activişti. Acum sunt câteva sute de funcţionari publici ţintuiţi pe posturi de legi protectoare şi administraţia locală nu merge mai bine ca în vechiul regim.

În aceste zile se fac jocurile pentru descentralizarea instituţiilor de Mediu. În toate ţările din comunitatea europeană o singură instituţie se ocupă de tot ce înseamnă controlul, monitorizarea şi administrarea problemelor de mediu, fie că e vorba de apă, aer, sol, pădure sau biodiversitate. La noi se calcă pe bombeu funcţionari din şapte agenţii şi inspectorate. Guvernul îşi asumă răspunderea pentru descentralizarea structurilor de Mediu, însă toată afacerea asta e gândită prost. O spun oameni de meserie. Preşedinţii de consilii judeţene se bucură că preiau controlul acestor multe instituţii, dar se fac că nu văd că li se pune în braţe o bombă cu efect întârziat. Guvernul păstrează la centru Garda de Mediu care va deveni o autoritate supremă de control. Încă de la înfiinţare, după ce s-a rupt din Agenţia de Protecţie a Mediului, Garda a percutat ca o trupă de mercenari.

Pe vremea comisarului Moldovan, nu ştiu să fi sesizat Garda de Mediu şi să se fi întâmplat ceva după. Moldovan era un politician foarte abil, din categoria celor care trec strada pe unde vrei tu ca să te ducă unde vor ei. Viclenia asta m-a făcut să pasez subiectele de mediu colegilor mai răbdători.

La începutul săptămânii trecute n-am avut încotro şi am ajuns din nou cu jalba la Garda de Mediu. Ceva legat de Parcul Corvin din municipiul Hunedoara, unde (conform documentelor) urmează să apară noi betoane peste spaţiile verzi. Aş fi vrut ca Garda să spună „da” ori „ba” constructorilor înainte ca să fie făcută lucrarea. Comisarul şef Sever Bogdan a promis să verifice a doua zi. Poate n-am fost atent şi era în discuţie a doua zi de Paşte. Catolic? Ori poate ortodox? Sau imediat după Paştele Cailor…

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

8 − 6 =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
ACTUALITATE
Bărbat înjunghiat în inimă de frica soției         Blocaj prelungit pe șantierul șoselei Hunedoara – Călan         Licitație pentru modernizarea șoselelor turistice din județul Hunedoara         Povestea „tunelurilor pentru urși” de pe cel mai scump sector de autostradă: lotul de 300 de milioane de euro         Tragedie pe DN 7: un bărbat a murit, iar alți trei au fost răniți într-un accident rutier         Sardinia, între foarte scump și foarte ieftin         Tânără atacată în timp ce își plimba copilul în cărucior         Grădina Castelului Corvinilor, locul de poveste ocolit de turiști         CU ALCOOL LA BORD. O tânără din Călan a anunţat o răpire falsă         Giardini di Zoe, colţul de Rai creat într-un sat din Hunedoara         Momente dramatice pentru o familie de polonezi care a vizitat Cetatea Devei         De ce să aplici pentru un program de calificare în Industria Automotive?         Accident rutier cu motocicleta: doi oameni au fost răniți         „Să trimitem copiii la școală!”- campanie liberală aflată la a șaptea ediție         Tentativă de omor la Orăștie         Ce măsuri sunt luate după tragedia din Sarmizegetusa Regia         Lotul 4 al Autostrăzii Lugoj – Deva deschis circulației         Drumul spre Poiana Pelegii se deschide parțial         ANI: Răzvan Mareș, în conflict de interese         Veste uriașă pentru șoferi: Se deschide Lotul 4 al Autostrăzii Lugoj – Deva