Garda (de Mediu) nu moare. Se predă

editorialN-am crezut că instituţiile statului sunt dinadins croite să meargă prost. Eram convins că nici un politician nu-i chiar atât de cinic încât să bage cu bună-ştiinţă beţe-n roate. Nu mai sunt aşa de sigur. Sfatul Popular de pe vremea lui Niculae ducea un oraş de talia Devei ori a Hunedoarei cu 60-100 de activişti. Acum sunt câteva sute de funcţionari publici ţintuiţi pe posturi de legi protectoare şi administraţia locală nu merge mai bine ca în vechiul regim.

În aceste zile se fac jocurile pentru descentralizarea instituţiilor de Mediu. În toate ţările din comunitatea europeană o singură instituţie se ocupă de tot ce înseamnă controlul, monitorizarea şi administrarea problemelor de mediu, fie că e vorba de apă, aer, sol, pădure sau biodiversitate. La noi se calcă pe bombeu funcţionari din şapte agenţii şi inspectorate. Guvernul îşi asumă răspunderea pentru descentralizarea structurilor de Mediu, însă toată afacerea asta e gândită prost. O spun oameni de meserie. Preşedinţii de consilii judeţene se bucură că preiau controlul acestor multe instituţii, dar se fac că nu văd că li se pune în braţe o bombă cu efect întârziat. Guvernul păstrează la centru Garda de Mediu care va deveni o autoritate supremă de control. Încă de la înfiinţare, după ce s-a rupt din Agenţia de Protecţie a Mediului, Garda a percutat ca o trupă de mercenari.

Pe vremea comisarului Moldovan, nu ştiu să fi sesizat Garda de Mediu şi să se fi întâmplat ceva după. Moldovan era un politician foarte abil, din categoria celor care trec strada pe unde vrei tu ca să te ducă unde vor ei. Viclenia asta m-a făcut să pasez subiectele de mediu colegilor mai răbdători.

La începutul săptămânii trecute n-am avut încotro şi am ajuns din nou cu jalba la Garda de Mediu. Ceva legat de Parcul Corvin din municipiul Hunedoara, unde (conform documentelor) urmează să apară noi betoane peste spaţiile verzi. Aş fi vrut ca Garda să spună „da” ori „ba” constructorilor înainte ca să fie făcută lucrarea. Comisarul şef Sever Bogdan a promis să verifice a doua zi. Poate n-am fost atent şi era în discuţie a doua zi de Paşte. Catolic? Ori poate ortodox? Sau imediat după Paştele Cailor…

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
ACTUALITATE
Carmen Hărău (PNL): Prima ordonanță a Guvernului Orban rezolvă problemele majore ale minerilor din Valea Jiului!         PREMIERA SÂMBĂTĂ. Teatrul de Artă Deva, bastion cultural hunedorean, vă aduce Elogiul vieţii. “Glory of living”         Marile săli ale Castelului Corvinilor au intrat în șantier         Povestea tristă a unei familii rămase fără casa din mijlocul pădurii         Scandal uriaș într-un club din Deva. Cornel Mărgan și alți doi interlopi s-au bătut. Cei trei au fost reținuți         Elevă din Orăștie dată dispărută         O tânără căutată de șapte ani pentru crimă a fost prinsă în Italia         Ordin de protecție provizoriu pentru un soț agresiv         SE APROPIE 1 DECEMBRIE. Programul manifestărilor de „Ziua Națională” de la Hunedoara         LA CASTELUL CORVINILOR. „Medieval Robotics Day”         LA DEVA. Lansarea strategiei pentru consolidarea administrației publice         INFRASTRUCTURĂ. Tunelul feroviar Turdaș a fost deschis circulației         A FOST ODATĂ… Zece ani de la dispariția mocăniței de la Hunedoara         Intervențiile de la Cetatea Costești vor fi reluate la primăvară         TOP 3 ținute cool pentru birou atunci când ești în criză de timp și idei!         Ce spun șefii Parcului Național Retezat despre „măcelul pădurilor” prezentat de activiștii de mediu         EVENIMENTUL ÎN TURISM. Târgul de Turism al României 2019 – încă un pas spre disoluţie         Povestea unui alergător la 51 de ani. Forrest Gump de Valea Jiului: Fuge 500 kilometri lunar şi mănâncă pită cu slană         Scrisoare deschisă către politicienii din USR – PLUS Hunedoara         Kogaionon, „muntele sfânt al dacilor“. Zece argumente pentru care locul sacru al strămoșilor noștri era Vârful Godeanu