Garda (de Mediu) nu moare. Se predă

editorialN-am crezut că instituţiile statului sunt dinadins croite să meargă prost. Eram convins că nici un politician nu-i chiar atât de cinic încât să bage cu bună-ştiinţă beţe-n roate. Nu mai sunt aşa de sigur. Sfatul Popular de pe vremea lui Niculae ducea un oraş de talia Devei ori a Hunedoarei cu 60-100 de activişti. Acum sunt câteva sute de funcţionari publici ţintuiţi pe posturi de legi protectoare şi administraţia locală nu merge mai bine ca în vechiul regim.

În aceste zile se fac jocurile pentru descentralizarea instituţiilor de Mediu. În toate ţările din comunitatea europeană o singură instituţie se ocupă de tot ce înseamnă controlul, monitorizarea şi administrarea problemelor de mediu, fie că e vorba de apă, aer, sol, pădure sau biodiversitate. La noi se calcă pe bombeu funcţionari din şapte agenţii şi inspectorate. Guvernul îşi asumă răspunderea pentru descentralizarea structurilor de Mediu, însă toată afacerea asta e gândită prost. O spun oameni de meserie. Preşedinţii de consilii judeţene se bucură că preiau controlul acestor multe instituţii, dar se fac că nu văd că li se pune în braţe o bombă cu efect întârziat. Guvernul păstrează la centru Garda de Mediu care va deveni o autoritate supremă de control. Încă de la înfiinţare, după ce s-a rupt din Agenţia de Protecţie a Mediului, Garda a percutat ca o trupă de mercenari.

Pe vremea comisarului Moldovan, nu ştiu să fi sesizat Garda de Mediu şi să se fi întâmplat ceva după. Moldovan era un politician foarte abil, din categoria celor care trec strada pe unde vrei tu ca să te ducă unde vor ei. Viclenia asta m-a făcut să pasez subiectele de mediu colegilor mai răbdători.

La începutul săptămânii trecute n-am avut încotro şi am ajuns din nou cu jalba la Garda de Mediu. Ceva legat de Parcul Corvin din municipiul Hunedoara, unde (conform documentelor) urmează să apară noi betoane peste spaţiile verzi. Aş fi vrut ca Garda să spună „da” ori „ba” constructorilor înainte ca să fie făcută lucrarea. Comisarul şef Sever Bogdan a promis să verifice a doua zi. Poate n-am fost atent şi era în discuţie a doua zi de Paşte. Catolic? Ori poate ortodox? Sau imediat după Paştele Cailor…

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
ACTUALITATE
Casă mistuită într-un incendiu         Centrul Județean pentru Managementul Situațiilor de Urgență împlinește 6 ani de la primul apel. Bilanțul instituției         Focar de pestă porcină africană. Mai mulți mistreți au fost găsiți morți         Greva muncitorilor de la SEWS R Deva a încetat. Oamenii au obținut o victorie uriașă         Medicii și conducerea spitalului din Deva se contrazic pe meniul bolnavilor: „Este o situație extrem de gravă”         Șofer inconștient, manevră criminală pe DN 7. Scena șocantă înregistrată de o cameră de bord         BIROCRAŢIA, ETERNA BOALĂ A SPITALELOR. Prefectul judeţului Hunedoara intervine în criza tomografului de la Deva         DESCOPERIRE. În “patria” Dinozaurilor Pitici. Ciorile erau exagerat de mari         Angajații SEWS-R Deva au intrat în grevă, fabrica e în fierbere. Conducerea companiei încearcă să oprească protestul         Arestări în cazul prostituatei de lux din Deva snopită în bătaie după ce a refuzat un italian         Tânără prostituată snopită în bătaie într-un apartament din Deva, la comanda unui italian         Ce suprafață de pădure va fi regenerată în 2020, în Hunedoara         Activitatea Poliției Locale în ultimul trimestru din 2019         Eminescu cel veșnic         Fraude pentru obținerea de fonduri UE prin APIA Hunedoara         ANI a găsit-o în incompatibilitate pe Delia Bada, fosta șefă a spitalului din Deva         PIAȚA MUNCII. Rata șomajului din județ a crescut         ÎN AJUTORUL OAMENILOR. Şase ani de funcţionare a CJMSU Hunedoara fără nicio secundă e întrerupere         Castelul Corvinilor a adus venituri de 1,6 milioane de euro         Situația regretabilă remarcată de un istoric, despre salariile polițiștilor locali: „Mi-au trebuit 40 de ani de cercetări şi publicaţii ştiinţifice ca să le ating pragul salarial”