EDITORIAL. BUMERANGUL INCOMPETENȚEI

Jur credință patriei mele România, jur să-mi apăr țara chiar cu prețul vieții, jur să respect constituția, legile țării și regulamentele militare.

Acesta este textul jurământului militar. Acesta a fost în esență, din totdeauna jurământul prin care un adult intra în rândurile armatei, conștient, neobligat de nimeni, exceptând militarii încorporați pentru satisfacerea stagiului, la termen sau redus. Jurând, fiecare și-a asumat riscul la care se expunea. Chiar cu prețul vieții, era dispus să apere țara cu toate bunurile ei. Motivația câștigului material nu era parte a jurământului. Cu toate acestea, perioada de activitate a fiecărui cadru militar a fost susținută material de stimulente de hrană de îmbrăcăminte, de prime și de alte avantaje materiale mai mult sau mai puțin consistente precum locuințele de serviciu, care le rămâneau și după retragere, de scutiri la unele impozite și la chirii. Cu salarii pe măsură, mult peste media salariului în România, în toate perioadele, contributivitatea era una mult sub, ceea ce plătea fiecare roman, din orice alt domeniu de activitate.
Pensiile speciale au apărut în momentul în care efectivele începeau să se reducă, pentru a atrage noi cadre în cazarmele pustiite de tranziție. Cei mai mulți pensionari de astăzi sunt cei cu activitate dinainte de 1989, când toate aceste avantaje, enumerate mai sus, îndestulau familia militarului angajat.
În 1989, la revoluție mi-au murit cinci prieteni și câțiva cunoscuți.Doi la Timișoara, unul la Cluj, patru la București și doi la Sibiu. Au fost împușcați, nu de teroriștii nici astăzi identificați, ci de militari care astăzi beneficiază de pensie specială. Și ei nu au fost singurii care au plecat în pământ doborâți de plumbi sloboziți din flintele armatei. Să tot fie peste 1000 de morți, unii chiar militari, împușcați de colegii lor.
Am doi prieteni. Unul care cânta la trombon și altul la corn în fanfara militară a nu știu cărei garnizoane. Niciunul nu a slobozit pe țeava Kalașnikovului vreun cartuș, în afara celor obligatorii anuale. Ei, doar au cântat. Și au pensii speciale, așa cum alți prieteni, instrumentiști de renume internațional, nu au. Am un prieten bun, doctor militar. Excepțional profesional, la fel ca alți prieteni, doctori din sistemul medical civil. Prietenul meu are pensie specială, în timp ce restul, la fel de buni, se uită cu gelozie la fluturașul lunar mult mai bogat ca al lor. La rândul lor, au jurat și ei, în alt scop, printre altele că “Sacră și curată îmi voi păstra arta și îmi voi conduce viața. Atât cât mă ajută forțele și rațiunea, prescripțiunile mele să fie făcute numai spre folosul și buna stare a bolnavilor, să-i feresc de orice daună sau violență”.
Firesc vine întrebarea. De ce această discrepanță ? De ce doi oameni au același parcurs profesional și doar pentru că unul poartă uniformă îl aduce în avantaj față de civil ?
Și uite așa, ajungem la controverse și dezbinare, de parcă nu ar fi fost de ajuns cele pe care le-am trăit până acum. Motivul? Legile românești de după 90, cele pe care militarul jură să le respecte, au fost făcute în marea lor majoritate, pe genunchi, rapid, fie sub presiune sindicală, fie sub impuls populist și emoțional, nefundamentate cum trebuie, nedocumentate din toate activitățile conexe, neadaptate la viitor, necorelate cu cele europene, într-un cuvânt de mântuială. Asistăm la un cancer care se menține din păcate și dacă nu ne vom hotărî să-l extirpăm vom avea tot mai multe legi ce se vor întoarce împotriva noastră, asemenea unui bumerang al incompetenței.

Vladimir Brilinsky

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

opt + cincisprezece =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
ACTUALITATE
Covid 19. Situația la unitățile spitalicești și centrele rezidențiale din subordinea CJ Hunedoara         Măgura Călanului, cariera dacică uitată de autorități         Accident rutier la Ohaba, pe DN 68 A Deva – Lugoj. Un autotren s-a răsturnat         Încă un deces al unei hunedorence infectată cu noul coronavirus         Daria Călugăru, finalistă la „Românii au talent”. Eleva din Deva are nevoie de susținerea noastră         Minologhion din secolul al XVIII-lea, restaurat la Muzeul Civilizației Dacice și Romane         Accident rutier pe șoseaua Simeria – Hațeg         Contrabandă cu țigări în Petroșani         Bogdănel Nițu, lăsat fără mașina de lux. Mesajul fostului cap al lumii interlope din Deva         Reacția Patriarhiei, după scandalul iscat la biserica din Jieț         CJ Hunedoara a numit o conducere nouă la SJU Deva         Rețea importantă de traficanți de droguri, pedepsită cu închisoarea         Scandal la o mănăstire din județul Hunedoara         Barajul Gura Apelor, locul de vis din inima Retezatului, invadat de turiști la sfârșit de săptămână         Criminal capturat de Poliție în Uricani. A împușcat doi marocani         Tânăr de 20 de ani, fără permis auto, a produs un accident în intersecție         Au spart geamul cu un bolovan și au jefuit un apartament         Anchetă extinsă în dosarul „revoltei de la Hunedoara”         Situația plăților la zi efectuate în județul Hunedoara pentru șomajul tehnic         AJPIS a continuat să asigure plata corespunzătoare „indemnizaţiei de sprijin COVID 19”