EDITORIAL. Adevărata politică PSD: „Pârjoliţi totul, secaţi fântânile!”

Fără îndoială că atunci când vorbești despre cetățile dacice, dă bine. O lege pentru o viitoare administrare dă și mai bine. Timp de trei ani nu s-a mişcat nimic în afară de o schiţă a unei viitoare legi…

Abia în mai 2019, cu surle şi fanfare din tabăra PSD, se depune legea făcută în câteva luni pe repede înainte, fără consultarea UAT-urilor care au pe teritoriul lor aceste vestigii, fără consultarea unor specialişti din Ministerele Culturii şi de la Interne. Moşmondită şi cârpită, este totuşi o lege. Mai bine decât nimic, ar spune unii. Alţii o critică, demonstrând-o ca o lege cel puţin greu de aplicat, dacă nu chiar imposibil. La momentul preluării va fi nevoie neapărată şi urgentă de o administrare curentă, de pază de organizare şi de gospodărire. Toate acestea înseamnă cheltuieli care trebuie făcute atunci, imediat după preluare şi nu după un an, după un nou buget. Viziunea pe termen scurt şi mediu este cea care trebuie să primeze, dar din păcate lucrurile stau altfel.
Refuzul de a aloca din timp sumele necesare preluării cetăţilor nu este neapărat o dovadă de prost management a actualei conduceri, ci mai degrabă se înscrie în politica de sabotare a celor care vor urma să conducă dregătoria judeţeană. Este aceasta o placă de patefon care se învârte scârţâind, urmând modelele puterii centrale care mai bine pârjoleşte în faţa duşmanului tot, seacă fântânile şi omoară animalele decât să cadă în mâna învingătorului. Conştienţi că această preluare în administrare a cetăţilor va fi de durată, din cauza parcursului sinuos creat chiar de legea în sine, managerii Consiliului Judeţean pun premeditat piedică.
Majoritatea în consiliu nu va mai aparţine sub nicio formă actualei puteri politice şi ei ştiu foarte bine acest lucru. Conducerea consiliului va fi, de asemenea, alta. Şi atunci ce şi-au spus actualii? De ce să prevedem noi ceva pentru ce nu vom gestiona? E mai simplu să luăm pruncul nou născut şi să-l pasăm celor ce vor veni în locul nostru, dar nu oricum ci în pielea goală, fără hăinuţe şi fără hrană. De ce să întindem noi un covor roşu celor ce vor veni când putem să le dăm doar o cârpă mizeră?
De fapt acest lucru nu trebuie să mire pe nimeni. Pe vremea când era vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Hunedoara, actualul manager al aceleiaşi instituţii, visa cu glas tare că, ATENȚIE, „Vrem să facem din această zonă a cetăţilor, o zonă vulnerabilă”. Şi spunea acest lucru după ce se cheltuiseră 78 de miliarde pentru reabilitarea unui drum care a văzut multe dar nu şi reabilitare. Visul i s-a îndeplinit peste ani şi zona cetăţilor este vulnerabilă la un turism necontrolat, la o dezvoltare imobiliară haotică, la un braconaj arheologic ce renaşte vertiginos după furtuna anilor 2000 şi nu în ultimul rând din cauza haosului legislativ. Total nedrept pentru potenţialul zonei şi pentru valoarea mondială a unui patrimoniu parcă blestemat.
Ultima şedinţă de Consiliu Judeţean a coincis cu refuzul majorităţii de a accepta mai multe amendamente liberale printre care şi cel care prevedea alocarea unei sume mai mari pregătirii intrării în administrare a cetăţilor. Izul politic al acestui refuz se vede de la o poştă. Maşina de vot majoritară a consiliului, a respins la comandă acest amendament. De ce? Pentru că aşa a venit ordinul de la „jupân”? E la PSD politică de partid: „După noi potopul”? Sau, cum spune Adrian David, prim vicepreședinte al Partidului Național Liberal filiala Hunedoara: „În realitate lor nu le pasă de cetăți. Demersul lor legislativ vine pe un parcurs firesc al tuturor demersurilor care s-au făcut în ultimii 10 ani pentru preluarea acestor importante vestigii, toate legislaturile Consiliului Județean netezind calea spre aceste moment și este trist să vedem cum, simțind că le fuge preșul de sub picioare, ei strică ceva ce nu le aparține. Lipsa lor de viziune în acest caz este combinată cu răfuiala politică și din această combinație rezultă adevărata și sincera lor preocupare față de cetăți, de fapt un circ electoral de fațadă care nu urmărește o continuitate normală și un parcurs fluent, ci mai degrabă o complicare a lucrurilor în detrimentul viitoarei conduceri a Consiliului Județean”.

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

doi × doi =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
ACTUALITATE
17 hunedoreni decedați în spitale, diagnosticați și cu coronavirus. Cel mai recent caz – un bărbat de 67 de ani         Medici și asistente de la Spitalul Județean Deva terorizați de o pacientă cu coronavirus: „Ne-a scuipat”         15 RECOMANDĂRI privind conduita socială responsabilă în prevenirea răspândirii coronavirus         Ministerul Sănătății confirmă primul deces în urma infectării cu noul coronavirus în rândul personalului medical         Coronavirus. Peste 4.400 de cazuri înregistrate în România         Coronavirus. Situaţia actualizată pentru judeţul Hunedoara – 7 aprilie 2020         Donație de măști pentru instituții aflate în subordinea Consiliului Județean Hunedoara         PE SURSE. Spitalul Judeţean de Urgenţă Deva se îndreaptă spre o conducere militarizată         Incendiile de vegetație au cuprins 160 de hectare         Un an de lucrări la modernizarea Drumului Județean Hunedoara – Călan         Noua conducere a Spitalului Județean de Urgență Deva a demisionat         Exponatul lunii la muzeul din Deva se mută on-line. O piesă rară din Ulpia Traiana Sarmizegetusa         Numărul pacienților decedați în județul Hunedoara, care au fost diagnosticați cu Covid 19, a ajuns la 16         REAL TIME – SINE DIE! Judeţul Hunedoara, incapabil să testeze Covid – 19 cu două aparate în dotare         Starea de Urgență prelungită cu o lună în România         Viorel Demean, șeful ISU Hunedoara, a fost externat din spital         Scrisoare deschisă Sindicatului Medicorul Honorem al medicilor de la Spitalul Județean din Deva         Coronavirus. Situaţia actualizată pentru judeţul Hunedoara – 06 aprilie 2020         Tâlhărie în Călan         Coronavirus, situația la zi în 6 aprilie. Câte cazuri sunt în Hunedoara