Diversiunea de doi bani

de Sorin Ovidiu Bălan

sorin_ovidiu_balanDe la Revoluţie încoace ne confruntăm cu tot felul de diversiuni, de manipulări, unele sofisticate, elaborate de specialişti, altele atât de străvezii, încât te apucă râsul. De la cei 60.000 de morţi ori întâmplări cu terorişti, din evenimentele de la sfârşitul lui 1989, până la arestările răsunătoare de la începutul lui 2015, noi, oamenii de rând, am străbătut o cale lungă a înţelegerii evenimentelor care ne sunt servite pentru a le îngurgita. Şi, trebuie să recunosc, nu fără bucurie, că ne-am deşteptat. Noi, opinia publică. Nu mai punem botul la diversiuni. Nu ne mai repezim să înghiţim momeala cu plută cu tot. Dimpotrivă: am început să ne întrebăm, de fiecare dată, cui foloseşte, cine, sau ce stă în spatele acelui eveniment care ne este băgat pe gât.

O modalitate simplă, primitivă aproape de diversiune, este importată de la bătrânul KGB al fostului URSS şi constă într-o operaţiune deloc complicată: când opinia publică este sensibilizată de un subiect important, se aruncă pe piaţă şi un subiect derizoriu, de regulă în care sunt implicate personaje mondene. Operaţiunea are drept scop abaterea atenţiei, de la subiectul principal la cel derizoriu. Deşi extrem de simplă, în multe rânduri, de-a lungul anilor, metoda a dat rezultate, uneori de-a dreptul spectaculoase.

În aceste zile, am băgat de seamă că, din nou, metoda a fost reactivată. Subiectul principal al acestei perioade este, fără discuţie, acuzarea şi arestarea preventivă a Elenei Udrea, adevărata doamnă de fier a României ultimilor ani. O Evita Peron, dar ceva mai puţin dotată intelectual. De când cătuşele sună a rău pe lângă doamna Udrea, pe piaţa de media a apărut un nou subiect: prostituatele de lux. Câteva fătuci, culese de prin paturile câtorva oameni mai cunoscuţi drept fanţi, gen Irinel Coumbeanu, cavalerul pitic al tristei înfăţişări, ne-au fost aruncate în faţă. Marele dosar al prostituatelor de lux, care în nici două zile s-a dovedit a fi, un mare nimic. Diversiunea n-a mers, pentru că poporul o voia pe Udrea, nu pe „strâmba lui Dodel”.

Atunci, disperat că numele lui i se pronunţă din ce în ce mai des, a sărit şi Băsescu, după aceeaşi metodă. A sărit la gâtul lui Iohannis. Să nu credeţi că a fost galanton şi cu această tentativă a încercat să o apere pe Udrea. Onoare şi cavalerism nu există în nici o gaşcă de ciorditori. Se dau în gât când le bate primul mascat la uşă. Băsescu vrea să se scoată pe el. Pentru că este mult mai avantajos ca să se vorbescă despre disputa dintre un fost preşedinte şi actualul preşedinte, decât despre protejarea sau chiar implicarea în golăniile Elenei Udrea.

Lăsaţi aşadar prostiile, că noi o vrem pe Udrea, nu pe Gureşoaie. Că e gureşă şi şi-aşa ne doare capul.

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

doi × 3 =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
ACTUALITATE
Patriarhia Română: Măsuri sanitare şi spirituale în timp de epidemie         PLAN PENTRU O SITUAŢIE DE URGENŢĂ. Autoritățile au luat măsuri pentru prevenirea infecțiilor cu coronavirus în județ         TIMP LIBER. Recomandările ZIARUL HUNEDOREANULUI pentru acest week-end         La OpticLine. Cataracta, cea mai frecventă afecțiune a ochilor, are rezolvare         Ce s-a ales de planurile de modernizare a celor 10 șosele turistice din Hunedoara         S-a lansat proiectul de amenajare a trecerilor la nivel a drumurilor naționale cu calea ferată         Măsuri de urgență pentru prevenirea infecțiilor cu Coronavirus în municipiul Deva         Femeie tâlhărită pe o stradă din Petroșani         Lemne confiscate de polițiști, în urma unui control în trafic         Accident pe un bulevard din Deva         Deputatul Marius Surgent a revenit în PNL: “Alianța ALDE – PSD s-a dovedit a fi una toxică pentru noi”         Berbeceanu, mesaj controversat pentru șefii Bisericii Ortodoxe Române, pe tema coronavirusului         Accident mortal la ieșirea din Hațeg. Coliziune între un camion și un autoturism         Primul caz de coronavirus în România         Reparaţii la SJU Deva de peste 1.000 miliarde lei vechi. „Banii ar fi trebuit să ajungă pentru finalizarea lucrărilor”         Interviu. Miron Țic: „Sunt mulţumit că am putut să realizez cele aproape 40 de cărţi pe care le-am scris până acum”         Finanțări nerambursabile pentru proiectele societății civile         Doi taximetriști din Deva au fost condamnați după ce au jefuit un român întors din SUA         Concerte de 1 Martie și Ziua Femeii susținute de elevi ai Liceului de Arte         CONSILIUL JUDEŢEAN HUNEDOARA. Scriitorul și publicistul Marian Boboc, „Cetățean de onoare” al judeţului